Τι γεύση έχει το…. κρυολόγημα; «Γεύση»; Ναι, γεύση. Αν είστε μαμά, πείτε γρήγορα το πρώτο φαγητό που θα φτιάχνατε για τον κρυολογημένο της οικογένειας.

Τι γεύση έχει το…. κρυολόγημα; «Γεύση»; Ναι, γεύση. Αν είστε μαμά, πείτε γρήγορα το πρώτο φαγητό που θα φτιάχνατε για τον κρυολογημένο της οικογένειας. Αν όχι, κλείστε τα μάτια και θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια. Γεύση κοτόσουπας! Χωρίς να γνωρίζουν λεπτομερώς τη θρεπτική αξία της, οι μαμάδες και οι γιαγιάδες είναι το πρώτο πράγμα που θα έφτιαχναν, όπως και οποιαδήποτε άλλη ελαφριά κρεατόσουπα. Και πολύ καλά έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν.

Φυσικά, οι χειμωνιάτικες σούπες δεν απευθύνονται μόνο σε κρυολογημένους. Οι περισσότερες αποτελούν από μόνες τους γεύμα και αν προσθέσουμε και τα σωστά συνοδευτικά, τότε μιλάμε για πλήρες γεύμα.

Παραδοσιακές κι αγαπημένες σούπες

Κοτόσουπα/Κρεατόσουπα

Η ελαφριά, δυναμωτική εκδοχή τους δεν χρειάζεται αναλυτική συνταγή. Βράστε κοτόπουλο (χωρίς τα πολλά λίπη, αν δεν θέλετε, αλλά μαζί με τα κόκκαλα και τους χόνδρους, ειδικά αν είναι χωριάτικο) ή κρέας για βραστό (με κόκκαλο), μαζί με δύο-τρία καρότα, αλλά και άλλα λαχανικά αν το προτιμάτε. Προσθέστε ελάχιστο λάδι, αλάτι και κάποιο ψιλό ζυμαρικό στο σκέτο ζουμί και, μόλις γίνει, σερβίρετε τη σούπα με κομματάκια ψαχνού και μπόλικο χυμό λεμονιού. Μια έξυπνη ιδέα που την έχω δει στην Κρήτη: αντί για ζυμαρικό, σπάνε δύο ντάκους στο πιάτο και τους περιχύνουν με σκέτο ζουμί. Για τους αγρότες είναι το καλύτερο πρωινό. Για τους υπόλοιπους, μόνο για μεσημεριανό! Το κλασικό αυγολέμονο δεν ενδείκνυται για ασθενείς.

chicken_soup

Τραχανάς

Ακόμα μια σούπα που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ήταν η πρώτη σούπα του μωρού και μεγάλωσε γενιές ολόκληρες. Ο «ξινός» ή ο «γλυκός» τραχανάς είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά στη γεύση, αλλά σήμερα στην αγορά θα βρείτε απίθανους «γκουρμέ» συνδυασμούς – ολικής άλεσης, καυτερός, με λιαστή ντομάτα, σουσάμι, διάφορα λαχανικά ακόμη και τσουκνίδα. Ο τραχανάς έχει μικρή θερμιδική αξία και σχετικά χαμηλά λιπαρά, ενώ είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Ο «νηστίσιμος» έχει μικρότερη θρεπτική αξία, αφού παρασκευάζεται χωρίς γάλα ή αυγά. Η μόνη προσοχή που χρειάζεται στο μαγείρεμα είναι στην αναλογία νερού-τραχανά για να μη γίνει… δεμένη, πηχτή κρέμα. Μπορείτε να τον φτιάξετε προσθέτοντας μόνο 1 κ.γ. λάδι ή βούτυρο κατά το βράσιμο, να γαρνίρετε με αρωματικό βούτυρο τα πιάτα, ή να ρίξετε μπόλικη τριμμένη φέτα. Αν, δε, προσθέσετε λουκάνικο, χοιρινή τηγανιά, καβουρμά ή κρεατόζουμο, ένα πιάτο θα σας «κρατήσει» για μια ολόκληρη μέρα ορειβασίας.

Χορτόσουπα

Φτιάξτε τη βράζοντας όλα μαζί τα λαχανικά, προτιμώντας τα εποχικά και όχι θερμοκηπίου. Έτσι η χορτόσουπα θα διαφέρει από την καλοκαιρινή μόνο σε γεύση και χρώμα, αλλά θα έχει υψηλή θρεπτική αξία.

Υλικά
Φτιάξτε τη βράζοντας σε 1 λίτρο νερό, ζωμό λαχανικών ή, γιατί όχι, σε σπιτικό κοτόζουμο ή κρεατόζουμο:

2 μεγάλες πατάτες
2 καρότα, χοντροκομμένα
½ λάχανο, χοντροκομμένο
2-3 κλωνάρια σέλινο
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πράσο
κάπου 10 φύλλα δυόσμου ή 1 κλαδάκι θυμαριού, για άρωμα
½ φλ. λάδι
αλάτι και πιπέρι
χυμός λεμονιού

Χοντροκόψτε όλα τα υλικά και βράστε τα για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και όχι περισσότερο. Εξάλλου, θα τα περάσετε από την πουριέρα. Το μούλτι είναι πιο εύκολο, αλλά δίνει μια «μαστιχωτή» υφή στη σούπα.

Λιώστε τα λαχανικά, ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι και αλατοπίπερο, για να πάρουν μια βράση και να δέσουν τα αρώματα.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με μπόλικο χυμό λεμονιού.

Αν θέλετε μπορείτε να την αραιώσετε με νερό ή ζωμό και να βράσετε μέσα μικρή ποσότητα από κάποιο ψιλό ζυμαρικό ή να προσθέσετε σε αναλογία 1:4 κρέμα γάλακτος για πιο βελουτέ και… ανθυγιεινή υφή.

vegetable_soup

Η.. ακατανόμαστη

Περίεργος τίτλος, αλλά ο μόνος που θα σας κέντριζε το ενδιαφέρον. Γιατί αλήθεια, θα διαβάζατε αυτή την παράγραφο, αν γράφαμε «πατσάς»; Μάλλον όχι, αλλά αυτή η παρεξηγημένη σούπα είναι δυναμωτική, και δεν είναι τυχαίο που η καλύτερη σερβίρεται αξημέρωτα στις κρεαταγορές και τις λαχαναγορές. Περιέχει εκτός από κλασικές πρωτεΐνες, ασβέστιο, κολλαγόνο και αρκετά αντιοξειδωτικά. Συνήθως φτιάχνεται από μοσχαρίσια κοιλιά και ποδαράκια, κρεμμύδια και μπόλικο σκόρδο, αλλά η διαδικασία είναι λίγο περίπλοκη, χρονοβόρα και δυσάρεστη στην όσφρηση και την αφή! Αν τολμήσετε να φτιάξετε πατσά σούπα, καλό είναι να τον αγοράσετε από γνωστό σας χασάπη, για να είναι σωστά καθαρισμένος. Κι αν αποφασίσετε να τον φάτε «έξω», και πάλι είναι καλό το εστιατόριο να είναι «συστημένο». Αποφύγετέ τον αν κάνετε καθιστική ζωή ή ακολουθείτε συγκεκριμένη δίαιτα διατροφής, αφού μία μερίδα και μόνο μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 500 θερμίδες.

Το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο «Τα ελιξίρια του χειμώνα» του Νίκου Χατζόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Brainfood.

 

empty alt

Οδηγός: οργάνωσε την κουζίνα σου για το φθινόπωρο

Με τις πρώτες δροσερές ημέρες του φθινοπώρου επιστρέφει συνήθως και η επιθυμία μας να ανανεώσουμε το σπίτι μας, να το κάνουμε πιο όμορφο και λειτουργικό.
empty alt

6 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρως μετά την ημερομηνία λήξης

Είπαμε να κάνεις οικονομία αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου! Σίγουρα οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι έχει λήξει πρέπει να το πετάξεις κατευθείαν.
empty alt

Έτσι δεν θα μαυρίσει ένα αβοκάντο που έχεις κόψει

Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις τέλειο σπιτικό σορμπέ

  Η παρασκευή σπιτικού σορμπέ είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε καν μηχανή παγωτού! Βασικά είναι απλώς παγωμένος πουρές φρούτων που έχει γλυκανθεί με ζάχαρη και νερό.
empty alt

Υγιεινά κι απολαυστικά μάφιν με κολοκύθα

Η κολοκύθα πέρα από ένα υλικό με πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας, μας δίνει και πολλές επιλογές για να την χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη ποικιλία σε συνταγές όλων των ειδών, από βελουτέ σούπες και πίτες μέχρι αυτά τα απολαυστικά και όχι τόσο παχυντικά μάφιν.
empty alt

Κοτόπουλο με ανανά και μοτσαρέλα

Αυτό το εύκολο βραδινό δείπνο ή μεσημεριανό γεύμα με κοτόπουλο αποπνέει καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της Χαβάης (θυμίζει λίγο και την ομώνυμη πίτσα – μείον το ζαμπόν).
empty alt

Ζεστό κακάο με Rumchata

Το RumChata είναι ένα λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται στο Ουισκόνσιν. Η συνταγή περιλαμβάνει ρούμι, κρέμα γάλακτος, κανέλα, βανίλια, ζάχαρη και άλλα αρώματα.
empty alt

Απολαυστικά και λαχταριστά μπισκότα μήλου

Το απόλυτο φθινοπωρινό φρούτο σε μια τραγανή και γλυκιά εκδοχή
Back To Top