Νόστιμη κι εύκολη μαρμελάδα λεμονιού για άρωμα καλοκαιριού όλο τον χρόνο

Η σπιτική μαρμελάδα δεν χρειάζεται να είναι σκληρή δουλειά - αυτή η απλή μέθοδος μαγειρεύει τα λεμόνια ολόκληρα στην αρχή, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια!

Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 3 ώρες

Συν ψύξη

Φτιάχνει 6 βάζα x 450 ml

Διατροφή: ανά μερίδα (15g)

Θερμίδες

40

Λίπος

0 γρ

κορεσμένα

0 γρ

υδατάνθρακες

10 γρ

σάκχαρα

10 γρ

Ίνες

0 γρ

πρωτεΐνη

0 γρ

αλάτι

0 γρ

Συστατικά

1 κιλό λεμόνι ακέρωτα

2 κιλά κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

Κρυώστε ένα μπολάκι στην κατάψυξη, για να ελέγξετε το σημείο πήξης της μαρμελάδας σας. Πλένετε τα λεμόνια και αφαιρείτε το επάνω κομμάτι που θα είχε κολλήσει το κοτσάνι. Βάζετε τα λεμόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2,5 λίτρα νερό. Αφήστε να πάρει βράση, στη συνέχεια σκεπάστε την και σιγοβράστε για 2 ½ ώρες ή έως ότου οι φλούδες λεμονιού να είναι υπέροχες και τρυφερές και να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα πιρούνι.

Όταν τα λεμόνια κρυώσουν αρκετά για να τα πιάσετε, τα βγάζετε από την κατσαρόλα. Μετρήστε το υγρό μαγειρέματος - θα χρειαστείτε 1,5 λίτρο συνολικά. Αν δεν το έχετε αυτό, καλύψτε τη διαφορά με νερό. Εάν έχετε πολλά υγρά, αφήστε να πάρει βράση και μειώστε στην απαιτούμενη ποσότητα.

Κόψτε τα λεμόνια στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια – κρατώντας τα κουκούτσια και τυχόν χυμό λεμονιού που βγαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Κόψτε τη φλούδα και τη σάρκα του λεμονιού σε λωρίδες, όσο χοντρές ή λεπτές θέλετε. Βάλτε όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένων υπόλοιπων χυμών, ξανά στο σκεύος. Βάλτε τα κουκούτσια σε ένα μικρό κομμάτι μουσελίνας και δέστε με σπάγκο. Προσθέστα το στο τηγάνι, καθώς τα κουκούτσια θα βοηθήσουν στη διαδικασία πήξης της μαρμελάδας.

Προσθέστε τη ζάχαρη και αφήνετε να πάρει βράση ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως. Βράζετε γρήγορα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να επιτευχθεί το σημείο πήξης. Δοκιμάστε το σημείο πήξης ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα στο παγωμένο πιατάκι, αφήστε την να κρυώσει για 1 λεπτό και στη συνέχεια σπρώξτε απαλά με το δάχτυλό σας. Εάν η μαρμελάδα τσαλακωθεί, επιτυγχάνεται το σημείο πήξης. Εάν όχι, συνεχίστε να βράζετε και ελέγξτε ξανά σε λίγα λεπτά.

Αφήστε την να κρυώσει για 10-15 λεπτά (αυτό θα αποτρέψει τη βύθιση των κομματιών λεμονιού στον πάτο των βάζων), αφαιρέστε τη σακούλα μουσελίνας και στη συνέχεια ανακατέψτε απαλά προς μία κατεύθυνση για να διασκορπιστούν τυχόν υπολείμματα (μικρές φυσαλίδες αέρα στην επιφάνεια). Ρίξτε τη μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα και κλείστε αμέσως.

empty alt

Ο φούρνος της κυρά-Μηλιάς

Στην ιστορική πλατεία 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη – απ’ όπου ξεκίνησε το 1821 η επανάσταση στη Μάνη – βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, έξω από τον οποίο κρέμεται η σημαία της Μάνης (σ’ άσπρο φόντο ένας τετραγωνικός μπλε σταυρός με το σύνθημα «Νίκη ή Θάνατος, ταν […]
empty alt

Τελικά πώς πρέπει να τρως τα λαχανικά; Ωμά ή μαγειρεμένα;

Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό; Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει […]
empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις μαλακά για περισσότερο χρόνο τα σπιτικά cookies σου

Τα μαλακά, ζεστά cookies, κατευθείαν από το φούρνο, είναι πραγματικά ασυναγώνιστα. Δυστυχώς όμως σύντομα αρχίζουν να σκληραίνουν και να χάνουν την απολαυστική υφή τους (γιατί το ζητούμενο στα cookies, σε αντίθεση με άλλα μπισκότα, είναι να γίνουν μαλακά και όχι τραγανά).
empty alt

5 tips για να σταματήσεις να πετάς χαλασμένα λαχανικά και φρούτα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα.
empty alt

Πατατοσαλάτα, κλασική, αγαπημένη και άκρως καλοκαιρινή

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.
empty alt

Κις με σπανάκι και μανιτάρια

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.
empty alt

Καρπούζι Agua Fresca – ό,τι πιο καλοκαιρινό και δροσερό

Όλοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας ξεδιψάει όσο το παγωμένο καρπούζι – απόλαυσε εδώ μια υπέροχη υγρή εκδοχή του
empty alt

Xmas spirit με χριστουγεννιάτικες Margaritas

Γιορτές χωρίς εορταστικά κοκτέιλ δεν γίνονται. Αφεθείτε στη λάμψη των ημερών και μπείτε σε xmas spirit με μια πολύ χριστουγεννιάτικη εκδοχή των αγαπημένων margaritas.
Back To Top