Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
Επειδή, όμως, κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντισταθείς σε ένα τηγανητό αυγό ή στις τηγανητές πατάτες, πρέπει να ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο λάδι που μπορείς να χρησιμοποιείς, ώστε τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσεις το «κακό».
Έρευνα του 2015 έδειξε ότι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, δεν είναι κατάλληλα για τηγάνισμα, αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σχηματίζονται τοξικές ουσίες που λέγονται αλδεΰδες, οι οποίες θεωρείται ότι συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.
Από την άλλη, το ελαιόλαδο, αν και ανήκει στα φυτικά έλαια, έχει παρατηρηθεί ότι σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει πολύ λιγότερες αλδεΰδες.
Εξάλλου, το ελαιόλαδο και ειδικά το έξτρα παρθένο, που έχει κεντρική θέση στη μεσογειακή διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τεράστιο αριθμό παθήσεων και από πρόωρο θάνατο, ειδικά όταν καταναλώνεται ωμό.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων έκαναν μία συγκριτική μελέτη για τρία φυτικά έλαια: το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το λινέλαιο, δηλαδή το λάδι του λιναρόσπορου.
Θέλοντας να διαπιστώσουν την περιεκτικότητα σε αλδεΰδες όταν αυτά θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες 190℃, διαπίστωσαν ότι το ηλιέλαιο και το λινέλαιο δημιουργούσαν πολύ περισσότερες και μάλιστα σε πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με το ελαιόλαδο, λόγω ενδεχομένως των δομικών διαφορών που έχουν τα λάδια μεταξύ τους.
Αν και δεν είναι σαφές σε ποια ποσότητα προκαλούν βλάβες οι αλδεΰδες στον ανθρώπινο οργανισμό, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το περιστασιακό τηγάνισμα σε ελαιόλαδο δεν επιβαρύνει σημαντικά την υγεία.
Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ελαιολάδου, δηλαδή αντί για απλό να είναι έξτρα παρθένο, τόσο πιο ασφαλές είναι για να το βάλεις στο τηγάνι σου, αφού είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.