Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα.

Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα. Ενώ πολλά άλλα ψάρια τείνουν να είναι νόστιμα και λεπτά, ο σολομός με τη λιπαρότητά του βοηθά στην προστασία του από το στέγνωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πώς να επιλέξετε φιλέτα σολομού για τη σχάρα

Μπορείς να μαγειρέψεις άγριο σολομό ή σολομό εκτροφής στην σχάρα. Αν προσπαθήσεις να ψήσεις άγριο σολομό, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν πάρεις παχύτερα φιλέτα καθώς και λιπαρότερα. Το μέγεθος και η λιπαρότητα εξαρτώνται από το είδος του άγριου σολομού καθώς και την εποχή του χρόνου που αλιεύθηκε μαζί με άλλους παράγοντες.

Συμβουλή: όσο πιο παχύ το φιλέτο, τόσο πιο εύκολο στο ψήσιμο.

Βήμα 1: Προετοιμασία της σχάρας σας

Η ρύθμιση της σχάρας για τα φιλέτα σολομού ακολουθεί τις ίδιες βασικές πρακτικές για το ψήσιμο οποιουδήποτε άλλου ψητού. Θα πρέπει να προθερμάνεις τη σχάρα, να την καθαρίσεις καλά με μια βούρτσα σχάρας. Σε μια θερμή, καθαρή και λαδωμένη σχάρα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κολλήσει το φιλέτο του ψαριού από ό,τι σε μια βρόμικη και κρύα σχάρα.

Stranded-on-Land_Labor-Day-Picnic-Recipes_Eat-Drink_Jenny-Farhat_DSC03335

Θα πρέπει κυρίως να προσέξεις να ψήσεις τον σολομό σε υψηλότερη θερμότητα – ο χρόνος που χρειάζεται για να ψηθεί το δέρμα και να έχεις γρήγορα ψημένη τη σαρκώδη πλευρά είναι συχνά περίπου όσο χρειάζεται για να αποκτήσεις επίσης μια καλά ψημένη εσωτερική πλευρά.

Βήμα 2: Προετοιμασία των φιλέτων σολομού

Ενώ η σχάρα προθερμαίνεται, μπορείς να προετοιμάσεις τα ψάρια. Είναι σημαντικό να στεγνώνεις καλά το σολομό και στις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες-ελαχιστοποιώντας την επιφανειακή υγρασία, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει ο σολομός στη σχάρα.

Για τον σκοπό αυτόν, τρίψε ελαφρά τα φιλέτα με λάδι μετά το στέγνωμα τους. Είναι άλλο ένα κόλπο για να μη σου κολλήσει.

Βήμα 3: Βάλτε το φιλέτο με το δέρμα προς τα κάτω

Πασπάλισε το φιλέτο με αλάτι λίγο πριν το βάλεις στη σχάρα. Κατά την τοποθέτηση του σολομού στη σχάρα, φρόντισε να το τοποθετήσεις πρώτα από την πλευρά του δέρματος. Από αυτή την πλευρά κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος, αφού το δέρμα απομονώνει τη σάρκα από τη φωτιά, δίνοντας αρκετό χρόνο πριν στεγνώσει το εσωτερικό.

salmon-sp

Βήμα 4: Ψήστε και την άλλη πλευρά

Όταν πιστεύεις ότι ο σολομός είναι έτοιμος να αναστραφεί, γύρισε τον με προσοχή. Καταπολέμησε το ένστικτο για να σύρεις μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα κάτω από αυτό, αντ’ αυτού, σύρε τα λεπτά νύχια ενός πιρουνιού ή τις μακριές προεξοχές από τις ειδικές τσιμπίδες προς τα κάτω μεταξύ της σχάρας έτσι ώστε να είναι κάτω από το ψάρι. Στη συνέχεια, ανασήκωσε απαλά ώστε να χρησιμοποιήσεις περισσότερη κίνηση για να αφαιρέσεις το δέρμα από τη σχάρα.

Αφού το ελευθερώσεις, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα για να τα πιάσεις από την άλλη πλευρά, τοποθέτησε το απαλά στη σχάρα.

Εάν βρεθείς σε μια κατάσταση όπου τα ψάρια κινδυνεύουν να καούν στο εξωτερικό πριν φτάσουν στην τελική εσωτερική θερμοκρασία, μετακίνησε τα στην πιο δροσερή πλευρά της σχάρας για να τελειώσεις το ψήσιμο.

Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι κρατσανιστή πέτσα και ζουμερό εσωτερικό. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

empty alt

Όλα τα μυστικά για νόστιμα μανιτάρια στο φούρνο

Τα μανιτάρια αν ψηθούν καλά μπορούν να γίνουν θεϊκά. Αλλά αν δεν ψηθούν καλά, το αποτέλεσμα, με τη λαστιχένια υφή και την ανύπαρκτη γεύση… θα θυμίζει σόλα παπουτσιού! Πώς θα κάνεις πραγματικότητα το πρώτο σενάριο; Στην αρχή τα πλένω ή όχι; Ιδού το ερώτημα! Ο κανόνας λέει να […]
empty alt

Στη Βρετανία οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπεία

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Κεφτεδάκια ή μπουκιές κοτόπουλου με πικάντικο άρωμα

Αν θέλετε να δώσετε έξτρα άρωμα και σούπερ γεύση στα συνηθισμένα δείπνα με κοτόπουλο, μην ψάχνετε άλλο.
empty alt

Ουίσκι με τόνικ: κάντε την έκπληξη

Ξέρουμε τι σκέφτεστε. Ουίσκι;;; Τι στο καλό κάνεις συνδυάζοντας ουίσκι και τόνικ; Αλλά πριν μας κρίνετε πολύ, σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε αυτό το twist στο κλασικό.
empty alt

Οι πιο νόστιμες μαρινάδες που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σου

Μια που εκ των πραγμάτων θα τσικνήσεις στο σπίτι σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές για να μαρινάρεις το κρέας σου και να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου στο μάξιμουμ.
empty alt

Η Kaiser μετατρέπει και φέτος την Τσικνοπέμπτη στην απόλυτη BBQ εμπειρία!

Kaiser και Τσικνοπέμπτη πάνε μαζί, έτσι και φέτος, η αγαπημένη Pilsner μπύρα σας καλεί να συμμετέχετε στον διαγωνισμό που απογειώνει την τέχνη του BBQ! Από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, απολαύστε την αγαπημένη σας Kaiser, βρείτε τον 9ψήφιο κωδικό LOT στις συσκευασίες φιάλης […]
empty alt

Coffee time με ξυλάκια παγωτό

Δεν λέμε ποτέ όχι σε μια απόλαυση δύο σε ένα!
Back To Top