Όταν βαρεθείτε τη συνηθισμένη σαλάτα τόνου, δοκιμάστε αυτά τα μπιφτέκια εμπνευσμένα από σαμόσα. Για μια πιο χορταστική εκδοχή, σερβίρετε τα μαζί με αγγλικά αλμυρά μάφιν.
ΥΛΙΚΑ:
2 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ:
15 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
40 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
2 κονσέρβες τόνου, στραγγισμένου
3 κουταλιές της σούπας συν 1 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλ. συν 2 κ.σ. (κατά προτίμηση πλήρες) στραγγιστό γιαούρτι
2 κουτ. chaat masala (μπαχαρικό – αλλιώς χρησιμοποιήστε πάπρικα)
1 κουτ. αλεσμένο κόλιανδρο
1 κουτ. κύμινο αλεσμένο
1/2 κουτ. κουρκουμά σκόνη
3/4 κουτ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλ. κατεψυγμένα μπιζέλια, ξεπλένονται σε ζεστό νερό και στραγγίζονται (ή κονσέρβα)
1/4 φλ. συν 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο, συν περισσότερο για γαρνίρισμα (ή μαϊντανό)
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
1 1/2 κουτ. ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Φέτες λεμονιού, για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ° και αλείφουμε ένα ταψί με 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζουμε τον τόνο, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, τη φρυγανιά, 2 κουταλιές γιαούρτι, μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, μπιζέλια και 2 κουταλιές κόλιανδρο. Δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε περισσότερο αν θέλουμε, στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο.
Χρησιμοποιούμε ένα ¼ φλιτζάνι για να μετρήσετε το μείγμα, να σχηματιστούν μπιφτέκια και να τα τοποθετήσετε στο ταψί. Ψήνουμε για 10 έως 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα κάτω μέρη, στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για 10 έως 12 λεπτά ακόμη. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα: σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάζουμε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι γιαούρτι με ξύσμα λεμονιού, χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι κόλιανδρο. Αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια τόνου και τη σάλτσα γιαουρτιού γαρνιρισμένα με κόλιανδρο και φέτες λεμονιού.