Μια συνταγή που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Περού. Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο είναι μια εκδοχή που θα λατρέψεις, αν σου αρέσουν οι έντονες πικάντικες γεύσεις.

Μια συνταγή που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Περού. Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο είναι μια εκδοχή που θα λατρέψεις, αν σου αρέσουν οι έντονες πικάντικες γεύσεις. Η τραγανή και χρυσή του πέτσα ταιριάζει ιδανικά με την πράσινη χειροποίητη σάλτσα.

Το Aji amarillo είναι πικάντικο, φωτεινό και λίγο γλυκό, ενώ το aji panca έχει μεγάλες, τολμηρές και καπνιστές γεύσεις χωρίς τόση καυτεράδα. Δεν μπορείς να τα βρεις; Υποκατάστατο πιπέρι καγιέν για το aji amarillo και καπνιστή πάπρικα για το aji panca.

Το aji verde είναι μια κρεμώδης και δροσερή πράσινη σάλτσα που παραδοσιακά σερβίρεται με το περουβιανό κοτόπουλο. (Είναι επίσης ιδανικό ως dip για  λαχανικά και πατάτες.)

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

3 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ
perou

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ AJI VERDE:

2 φλ. φύλλα κόλιαντρου και τρυφερά στελέχη

1 φλ. φύλλα βασιλικού

1/4 φλ. κρέμα γάλακτος

2 jalapeños, οι μίσχοι αφαιρούνται όπως και οι σπόροι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 γαρίφαλο τριμμένο, ξεφλουδισμένο

1 κουτ. aji amarillo ή πρέζα πιπέρι καγιέν

1/2 κουτ. αλάτι

Ξύσμα και χυμός 1 λάιμ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

1 ολόκληρο κοτόπουλο spatchcocked, περίπου 5 κιλά

1/4 φλ. ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένο ή τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας aji amarillo πάστα ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

1 κουταλιά της σούπας aji panca πάστα ή 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα

1 1/2 κουτ. κύμινο

1 1/2 κουτ. αλάτι

1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ξύσμα και χυμός 1 λάιμ

peroub

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το aji verde: Σε μπλέντερ, βάζεις το κόλιαντρο, το βασιλικό, την κρέμα, jalapeños, ελαιόλαδο, σκόρδο, aji amarillo, αλάτι και χυμό λάιμ και το ξύσμα και χτυπάς σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Μεταφέρεις σε ένα μικρό μπολ και το διατηρείς στο στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Για το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις μαζί το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το aji amarillo, το aji panca, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λάιμ και το ξύσμα. Προσθέτεις το κοτόπουλο, γυρίζοντας την πέτσα. Καλύπτεις με μεμβράνη και αφήνεις τη μαρινάδα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή έως μια νύχτα.

Αφαιρείς το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το μαγείρεμα για να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 225°. Αφαιρείς το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το βάζεις στη σχάρα, βάζοντας τις άκρες των φτερών κάτω από το στήθος.

Ψήνεις για 55 έως 60 λεπτά, έως ότου οι χυμοί να τρέχουν καθαροί κι η κρούστα να μοιάζει ξεροψημένη και τραγανή. Αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το κόψεις και το σερβίρεις με aji verde. Ιδανικά συνοδευτικά, λαχανικά φούρνου, σαλάτα, ρύζι, ή ψητές πατάτες (ψημένες ξεχωριστά).

 

 

empty alt

Μόλις που προλαβαίνεις να απολαύσεις τις ώριμες ντομάτες με αυτό τον τρόπο

Έχεις πολλές επιλογές για να απολαύσεις μια ώριμη ντομάτα – σε χωριάτικη σαλάτα, σε ντάκο, σε ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και μαγιονέζα και φυσικά σε μια ωραία μακαρονάδα.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις δεκάδες διαφορετικά πιάτα με μία σάλτσα ντομάτας

Μια από τις πρώτες συνταγές στις οποίες εντρυφεί κάποιος αρχάριος στη μαγειρική είναι τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, όπου συνήθως επενδύουμε στο συνδυασμό από ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα), σκόρδο, βασιλικό και φυσικά αλατοπίπερο.
empty alt

Κηπουρική στην κουζίνα – για δυνατό άρωμα και έξτρα γεύση!

Μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα βότανα μπορεί να αναδείξει κάθε σπιτικό γεύμα από καλό σε τέλειο.
empty alt

Πώς να ψήσετε φιλέτο σολομού στη σχάρα

Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα.
empty alt

Γιατί και πώς να βάλετε το τζίντερ στο πρωινό σας

Ενώ το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, μπορεί μερικές φορές να γίνει λίγο επαναλαμβανόμενο και βαρετό.
empty alt

Απογειώνουμε την απόλαυση με ένα Aviation Cocktail

Σχεδιασμένο πριν από περισσότερα από 100 χρόνια από τον Hugo Ensslin, επικεφαλής μπάρμαν στο πλέον ξεπερασμένο Hotel Wallick στη Νέα Υόρκη, το Aviation είχε ξεπέσει μέσα και έξω από το στυλ με τα χρόνια.
empty alt

Διεθνής Μέρα Ιρλανδικού Καφέ κι έχεις πολλούς λόγους να την τιμήσεις

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.
empty alt

Κρεμώδη κοκκινιστά ζυμαρικά με Burrata

Για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά, μια εύκολη και γευστική συνταγή
Back To Top