Αυτή η εκδοχή του ρυζιού κάρυ είναι ένα είδος πιλάφι: το ρύζι βράζει σε αρωματικό βούτυρο πριν γίνει εντελώς.

Αυτή η εκδοχή του ρυζιού κάρυ είναι ένα είδος πιλάφι: το ρύζι βράζει σε αρωματικό βούτυρο πριν γίνει εντελώς. Ιδανικά καρυκευμένο, δημιουργεί ένα συμπαγές συνοδευτικό ή ένα κύριο γέμισμα. Παρακάτω, «σπάμε» ένα ένα όλα τα συστατικά που κάνουν αυτό το ρύζι τέλειο.

Ghee (βούτυρο γκι)

Το Ghee είναι είδος βούτυρο και η χρήση του έχει τα υπέρ και τα κατά του. Σε αντίθεση με το βούτυρο, το οποίο εξακολουθεί να περιέχει στερεά γάλακτος, το ghee είναι καθαρό λίπος, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πολύ υψηλότερο σημείο βρασμού από το κανονικό βούτυρο και δεν καίγεται τόσο εύκολα. Ωστόσο, η έλλειψη στερεών γάλακτος στο ghee σημαίνει επίσης ότι δεν θα αναπτύξει τόσο γεύση όσο το βούτυρο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αν έχετε μαγειρέψει ποτέ με αυτό το καφέ βούτυρο, ξέρετε ακριβώς τι απόλαυση είναι.

Μεγάλο μέρος της ινδικής μαγειρικής χρησιμοποιεί γκι, το οποίο έχει πιο πλούσια γεύση από τα περισσότερα άλλα φυτικά έλαια. Αλλά αν θέλετε να αυξήσετε τη γεύση ακόμη περισσότερο, προχωρήστε και χρησιμοποιήστε βούτυρο – βεβαιωθείτε ότι χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς την κατσαρόλα για να αποφύγετε την καύση αυτών των στερεών γάλακτος.

Μπαχαρικά

Για τέλειο ρύζι κάρυ, τίποτα δεν αντιστοιχεί στη γεύση μιας υψηλής ποιότητας κίτρινης σκόνης κάρυ και μερικών φρέσκων φύλλων κάρυ. Ενώ είναι προαιρετικό, το τηγάνισμα των φύλλων κάρυ στο ghee τόσο εμποτίζει το ghee με ένα απαλό άρωμα κάρυ όσο και δημιουργεί μια τραγανή γαρνιτούρα για να σερβίρετε το έτοιμο ρύζι σας. Για να συμπληρώσουμε την έτοιμη σκόνη κάρυ με κάποια επιπλέον γεύση, χρησιμοποιούμε επίσης πολύ φρέσκο σκόρδο και τζίντζερ, καθώς και σπόρους κύμινου, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κόλιανδρο και μια πινελιά αλεσμένου καγιέν για έξτρα θερμότητα. Όλα αυτά τα μπαχαρικά ανθίζουν στο ζεστό γκι για να βοηθήσουν να απελευθερωθούν οι γεύσεις τους στο λίπος, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται στο ρύζι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Ρύζι

Για καλύτερα αποτελέσματα με αυτήν τη συνταγή, πηγαίνετε με ένα καλό λευκό ρύζι με μακρούς κόκκους – η αναλογία υγρού προς ρυζιού εδώ γίνεται ειδικά με γνώμονα το λευκό μπασμάτι. Φροντίστε να ξεπλύνετε το ρύζι τρεις φορές ή μέχρι να καθαρίσει το νερό: αυτό εξαλείφει την περίσσεια αμύλου για ευδιάκριτους, τέλεια τρυφερούς μαγειρεμένους κόκκους. Στραγγίστε καλά, στη συνέχεια φρυγανίστε τους κόκκους ομοιόμορφα στην κατσαρόλα με τα αρωματικά σας πριν προσθέσετε στο ζωμό σας. Φέρτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, μειώστε τη φωτιά στη χαμηλότερη ρύθμιση και στη συνέχεια κλείστε με το καπάκι – 17 λεπτά είναι ο μαγικός αριθμός! Αφού απενεργοποιήσετε τη φωτιά, μην σηκώνετε το καπάκι αμέσως: Περιμένετε μόνο 5 λεπτά ακόμη για να αφήσετε τον ατμό μέσα στην κατσαρόλα να κατανέμεται ομοιόμορφα. Μόλις βγάλετε το καπάκι, απολαύστε την αρωματική αρωματοθεραπεία ρυζιού πριν σερβίρετε.

Με τι ταιριάζει

Το ρύζι κάρυ είναι ένας κενός (αλλά νόστιμος!) καμβάς που μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Για επικάλυψη, δοκιμάστε μερικά τραγανά ωμά κόκκινα κρεμμύδια, τραγανά φύλλα κάρυ, κάσιους καβουρδισμένα, φρέσκο κόλιανδρο και πικάντικο κόκκινο πιπέρι, και δροσερό, κρεμώδες γιαούρτι. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά ή πρωτεΐνη εάν σκοπεύετε να το φάτε ως γεύμα από μόνο του: ένα τηγανητό αυγό, ψητά καρότα, λίγη μπριζόλα ή ψητό κοτόπουλο.

Τα υπολείμματα μπορούν να τοποθετηθούν σε αεροστεγές δοχείο και θα διατηρηθούν στο ψυγείο για 4 έως 5 ημέρες. Μια γρήγορη αναθέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων με ένα μικρό μπολ με ζεστό νερό θα κάνει θαύματα για να επαναφέρει αυτή τη γεύση και την υφή του φρεσκοψημένου ρυζιού – ιδανικό για ένα γρήγορο μεσημεριανό γεύμα.

karib

ΥΛΙΚΑ:

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 κουταλιές της σούπας γκι ή βούτυρο

30 φύλλα κάρυ (προαιρετικά)

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους, χωρισμένο

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο

2 1/2 κ.γ. κίτρινη σκόνη κάρυ

2 κουτ. σπόρους κύμινου

1 κουτ. αλεσμένο κόλιανδρο

1/4 κουτ. αλεσμένο καγιέν

3/4 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 1/4 κουτ. αλάτι

2 φλ. ρύζι μπασμάτι, ξεπλυμένο και στραγγισμένο

3 φλ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

1 φλ. μπιζέλια (προαιρετικά)

Φρυγανισμένα κάσιους, για το σερβίρισμα

Κόλιανδρο, για το σερβίρισμα

Φρεσκοκομμένο κόκκινο τσίλι, για σερβίρισμα

Γιαούρτι, για το σερβίρισμα

kari.jpg

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώστε το γκι. Προσθέστε φύλλα κάρυ και τηγανίστε μέχρι να γίνουν διάφανα και τραγανά, στη συνέχεια αφαιρέστε τα και αφήστε τα στην άκρη.

Προσθέστε στην κατσαρόλα το μεγαλύτερο μέρος του κρεμμυδιού, διατηρώντας ¼ φλιτζάνι για επικάλυψη και αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι να γίνει ημιδιαφανές, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε σκόρδο και τζίντζερ και ανακατέψτε μέχρι να αναδείξουν τα αρώματα, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε μπαχαρικά και αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να καραμελώνουν, περίπου 4 λεπτά ακόμη.

Προσθέστε το ρύζι και ανακατεύστε συνεχώς μέχρι να ψηθούν οι κόκκοι, 3 έως 4 λεπτά. Ανακατέψτε το ζωμό, βράστε και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και καλύψτε. Σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 17 λεπτά.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το σκεπασμένο δοχείο να σταθεί για 5 λεπτά πριν αφαιρέσετε το καπάκι. Αφαιρέστε το ρύζι απαλά με ένα πιρούνι και στη συνέχεια διπλώστε τον αρακά.

Πάνω από κάθε μερίδα κάσιους, φρέσκια χιλή, τα υπόλοιπα κόκκινα κρεμμύδια, κόλιανδρο, τραγανά φύλλα κάρυ και γιαούρτι πριν το σερβίρετε.

empty alt

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ! ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ HIGH TECH ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ & ΝΕΑ SMART ΤΜΗΜΑΤΑ

Η AB κάνει το μέλλον των αγορών σαφέστατο! Με νέες κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για τα iconic νέα καταστήματα της αλυσίδας που διαγράφουν ένα αισθητικά σημαντικό μέρος του αστικού τοπίου.
empty alt

7 tips για τα πιο λαχταριστά σπιτικά μάφιν

Τα πετυχημένα μάφιν είναι αφράτα, έχουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και είναι ομοιόμορφα ψημένα μέσα-έξω. Είναι ένα όνειρο για το κυριακάτικο πρωινό αλλά και για εκείνα τα «δύσκολα» πρωινά των καθημερινών που ενώ ετοιμάζεσαι για τη δουλειά χρειάζεσαι κάτι γλυκό να συνοδεύσει τον καφέ σου και να […]
empty alt

Άλλος ένας Χρυσός Σκούφος για τον Έκτορα Μποτρίνι και το «Etrusco»

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για το θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala διά χειρός του καλύτερου σεφ […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις την πιο τέλεια κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα το φθινόπωρο είναι κάτι δίνει γεύση κι άρωμα εξοχής. Είναι μια υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά κρεμώδης και σας κρατά ζεστό.
empty alt

Summer pasta lovers!

Οι επιλογές με τα ζυμαρικά δεν τελειώνουν ποτέ. Είτε όσον αφορά τα είδη των ζυμαρικών που η επιλογή είναι τεράστιο, όσο και με τις σάλτσες με τις οποίες μπορείτε να τα συνοδέψετε.
empty alt

Σπιτικά ντόνατς με γλάσο – εύκολα κι απολαυστικά

Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Chefs 2021: Τιμώντας τους καλλιτέχνες της γαστρονομίας

Η Διεθνής Ημέρα Chefs ιδρύθηκε για να υπενθυμίσει στους σεφ, ότι είναι καθήκον τους να περάσουν τις γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητές τους στην επόμενη γενιά σεφ με μια αίσθηση υπερηφάνειας και δέσμευσης για το μέλλον Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα του Chefs γιορτάζεται σε όλο τον […]
empty alt

Μοσχαράκι marsala

Όταν σκεφτόμαστε συνταγές σχετικές με τη marsala, το πιο κλασικό πιάτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι συνήθως με κοτόπουλο.
Back To Top