Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία. Μπαίνει στις σαλάτες, σε σάντουιτς, σε τοστ, σε πίτες, συνοδεύει τα ζυμαρικά, ταιριάζει σε πλατό με φρούτα, λαχανικά ή αλλαντικά. Δίνει υπέροχη γεύση και πυκνότητα σε σάλτσες και είναι από τα σημαντικότερα υλικά για την πίτσα. Τρώγεται ωμό αλλά το τελευταίο food trend το θέλει ψητό!
Το ψητό τυρί ταιριάζει με ντοματίνια, πιπεριές αλλά και ξηρούς καρπούς και φρούτα.
Μπλε τυρί
Φτιάξτε ένα λιωμένο πουρέ κοτόπουλου Buffalo. Συνδυάζοντας ψημένα καρότα και ψητό σέλινο με μπλε τυρί που θα τα αφήσεις στον φούρνο μέχρι το τυρί να λιώσει. Σερβίρεις όπως είναι, φιλέτο κοτόπουλο για ένα νόστιμο πιάτο. Ή μπορείς να επιλέξεις κάτι πιο γλυκό ψήνοντας το μπλε τυρί με φρούτα. Για να έχεις μια επίγευση γλυκού τυριού, τελειώνεις με ένα μέλι και σερβίρεις με κράκερ ή με φρεσκοψημένη μπαγκέτα.
Κατσικίσιο τυρί
Ψήσε κατσικίσιο τυρί με ντομάτα μέχρι το τυρί να πολύ μαλακό κι οι ντομάτες να βγάλουν τους χυμούς και τα αρώματά τους. Μπορείς να το συνδυάσεις με πέστο και να το ανακατέψεις σε μαγειρεμένα ζυμαρικά για ένα υπέροχο, εύκολο δείπνο.
Μπουράτα
Η μπουράτα (burrata) είναι ένα φρέσκο τυρί από την Ιταλία και στη γλώσσα τους σημαίνει «βουτυρωμένος». Παράγεται από γάλα βούβαλου ή/και αγελαδινό γάλα, πυτιά και κρέμα γάλακτος. Στην ουσία πρόκειται για μοτσαρέλα με πλούσια βουτυράτη γεύση και μαλακό, υγρό εσωτερικό, που αποτελείται από μοτσαρέλα αναμεμειγμένη με κρέμα γάλακτος. Θα μπορούσε να είναι ορεκτικό από μόνο του, αλλά δοκίμασε να το κάνεις ψητό σε συνδυασμό με τη σαλάτα caprese. Τοποθέτησε την burrata πάνω σε φέτες ντομάτας και ψήσε την μέχρι να γίνει μαλακή και νόστιμη. Πασπαλίζεις με βασιλικό, ελαιόλαδο και σερβίρεις με φέτες μπαγκέτα.
Τυρί κρέμα
Το τυρί κρέμα μπορεί να μετατρέψει τα πάντα σε ένα γευστικό dip. Δοκίμασε να το ψήσεις με κόκκινες πιπεριές και με ελαιόλαδο για μια κρεμώδη ψητή σάλτσα κόκκινου πιπεριάς που μπορεί να αναμιχθεί με ζυμαρικά, να ταιριάξει πάνω από κοτόπουλο ή να απλωθεί σε ψωμί. Ναι!
Camembert
Βάλε σε αλουμινόχαρτο Camembert με καρύδια και μέλι και ψήσε το μέχρι να λιώσει. Τρώγεται και με το κουταλάκι – αλλά και πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.
Brie
Αφαίρεσε οποιαδήποτε πλαστική συσκευασία πριν το ψήσιμο. Το brie μπορεί να ψηθεί στο ξύλινο κουτί του, αρκεί είναι ασφαλισμένο με μεταλλικό συνδετήρα και όχι με κόλλα, που μπορεί να λιώσει και να καταρρεύσει στο φούρνο – το τυρί δεν θα μπορεί να κρατήσει το σχήμα του. Μπορείς επίσης να μεταφέρεις το τυρί σε ένα μικρό πυρίμαχο στρογγυλό σκεύος. Ταιριάζει με φρέσκα βότανα, όπως σχοινόπρασο, θυμάρι, δεντρολίβανο ή μαϊντανό ή μείγμα αρωματικών μεσογειακών μπαχαρικών και σερβίρεται σε ψημένα πιάκια, ή φρυγανισμένο ψωμί.