Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό. Σε μικρές ποσότητες όμως, γιατί έχει έντονο άρωμα και γεύση.
Πώς θα το προσθέσεις σε μια συνταγή; Μπορείς στη θέση της βανίλιας, που αναγράφεται στα υλικά, να χρησιμοποιήσεις ροδόνερο. Αρκεί να μην προσθέσεις ολόκληρη την ποσότητα που συνιστάται για βανίλια, αλλά το 50%, ή το πολύ-πολύ το 75% αν έχεις ξαναδοκιμάσει γλυκό με ροδόνερο και απολαμβάνεις πραγματικά το άρωμα και τη γεύση του.