Μερικά λίτρα ζωμού κρέατος ή λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικού, θα σου λύσουν τα χέρια όποτε δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα, καθώς προσθέτουν γεύση στη στιγμή. Σε ποιες συνταγές όμως είναι απαραίτητος ο ζωμός και πότε μπορείς να συμβιβαστείς με σκέτο νεράκι;
Ο ζωμός είναι must σε όποιες περιπτώσεις χρειάζεσαι ένα boost γεύσης, όπως στο ριζότο, στη γαλλική κρεμμυδόσουπα και φυσικά στις αντίστοιχες σούπες (π.χ. ζωμός λαχανικών για σούπα λαχανικών, ζωμός κότας για κοτόσουπα ή ζωμός βοδινού για κρεατόσουπα). Σε άλλες περιπτώσεις, σίγουρα ο ζωμός μπορεί να λειτουργήσει ως μια καλή προσθήκη, αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητος: μπορείς άνετα να βάλεις νερό στο κρασί σου ή, εν προκειμένω, στην κατσαρόλα σου.
Πώς όμως θα κάνεις το νερό (σχεδόν) άξιο υποκατάστατο ενός ζωμού; Προσθέτοντας με γενναιοδωρία μπαχαρικά, αλάτι και ίσως μερικά ακόμα ενισχυτικά γεύσης όπως λίγες φλοίδες παρμεζάνας, μερικές κουταλιές λευκό κρασί ή σόγια σος, ανάλογα με τη συνταγή. Μπορείς, ακόμα, να αυξήσεις την ποσότητα των μυρωδικών που χρησιμοποιείς, όπως το σέλερι, ο φρέσκος μαϊντανός ή το σκόρδο.
Τέλος, υπάρχουν κάποια πιάτα που ξεχειλίζουν από νοστιμιά χωρίς πολλά-πολλά. Όπως μια σούπα μινεστρόνε, που απελευθερώνει αργά τις γεύσεις και τα αρώματα των συστατικών της, ή τα ξερά φασόλια, που έχουν από μόνα τους γεμάτη γεύση. Βασικά, τα περισσότερα υλικά καλής ποιότητας αρκούν για να νοστιμίσουν το φαγητό σου, αρκεί να τα μαγειρέψεις αργά και με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.