Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση
Τυρένιες, κρεμώδεις και απόλυτα κλασικές, οι potatoes au gratin είναι το συνοδευτικό που αγαπάμε με κάθε αφορμή. Οι πατάτες σε λεπτές φέτες ψήνονται με ένα κρεμώδες μείγμα σκόρδου και επικάλυψη τυριών μέχρι να ροδίσουν. Είναι το τέλειο εύκολο αλλά υπέροχο συνοδευτικό για να εντυπωσιάσετε στο πασχαλινό σας δείπνο ή για ένα επιπλέον ξεχωριστό ραντεβού. Ενώ αυτό το πιάτο είναι σχετικά απλό στην παρασκευή του, υπάρχουν μερικές πτυχές που θα κάνουν τις πατάτες au gratin από απλώς καλές σε γευστικό αριστούργημα. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:
Η διαφορά μεταξύ των πατατών au gratin και των scalloped potatoes:
Οι πατάτε ογκρατέν έχουν τυρί. Οι πατάτες Au gratin, γνωστές και ως gratin dauphinoise, μπορούν να εντοπιστούν μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα στη Γαλλία, όπου το πιάτο διατηρεί τη δημοτικότητά του μέχρι σήμερα.
Οι καλύτερες πατάτες για χρήση:
Οι αμυλούχες πατάτες, όπως και οι ροζέ, είναι οι καλύτερες για πατάτες au gratin. Το άμυλο απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα για να βοηθήσει να πήξει η σάλτσα και να αποκτήσει μια λαχταριστή κρεμώδη υφή. Το επιπλέον άμυλο βοηθά επίσης να μην πήξει το γαλακτοκομικό ενώ μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία. Αποφύγετε τις κηρώδεις πατάτες καθώς τείνουν να παραμένουν γλιστερές αντί να λιώνουν στην τυρώδη σάλτσα.
Το καλύτερο τυρί για χρήση:
Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Η γραβιέρα λιώνει καλά και έχει μια φανταστική γεύση ξηρών καρπών και μια ωραία πιπεράτη παρμεζάνα είναι κλασική επιλογή. Προσωπικά, μας αρέσει να χρησιμοποιούμε και τα δύο, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κανόνες. Η Fontina, η μοτσαρέλα ή ακόμα και ένα αιχμηρό τσένταρ θα λειτουργούσαν εξίσου καλά.
Κορυφαίες συμβουλές για την παρασκευή πατάτας au gratin:
— Γάλα εναντίον κρέμας. Μας αρέσει να χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό και των δύο. Η βαριά κρέμα προσθέτει έναν ασυναγώνιστο πλούτο και δημιουργεί μια βελούδινη σάλτσα. Αλλά μια σάλτσα όλο κρέμα θα ήταν έντονη, οπότε για να την εξισορροπήσουμε, προσθέτουμε γάλα (προτιμάται πλήρες, όχι άπαχο!). Αν είναι δυνατόν, αντισταθείτε στην επιθυμία να παραλείψετε την παχύρρευστη κρέμα, είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη της σάλτσας.
— Να ξεφλουδίσεις ή να μην ξεφλουδίσεις. Εξαρτάται από το είδος της πατάτας που θα βρείτε! Για μια παχύρρευστα υφή, είναι καλύτερο να ξεφλουδίσετε τις πατάτες για να διατηρήσουν την ομοιόμορφη υφή τους. Εάν έχετε μια πατάτα βουτύρου ή μια παρόμοια αμυλώδη πατάτα με λεπτή φλούδα, μπορείτε να παραλείψετε το ξεφλούδισμα.
— Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο βοηθά στο ψήσιμο των πατατών (αχνίζουν και βράζουν στη σάλτσα) ενώ ολόκληρο το γκρατέν είναι στο φούρνο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του τελευταίου ψησίματος για να γίνει η επάνω στρώση τυριού χρυσή και τραγανή.
— Καφέ η κορυφή. Δεδομένου ότι η θερμότητα στο φούρνο είναι σχετικά μέτρια, το επάνω στρώμα σας μπορεί να μην θέλει να ροδίσει. Όταν συμβεί αυτό, απευθυνόμαστε στο γκριλ. Μόλις οι πατάτες σας είναι εξαιρετικά τρυφερές και η σάλτσα έχει φυσαλίδες, ανάψτε τη φωτιά του φούρνου και ψήστε στο γκριλ για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσει το γκρατέν από πάνω.
— Αποτρέψτε τις υδαρείς πατάτες. Οι ψητές πατάτες θα απελευθερώσουν πολλή υγρασία, με αποτέλεσμα το τελικό πιάτο σας να είναι λίγο υγρό. Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να απλώσετε τις κομμένες πατάτες σας σε χαρτοπετσέτες για να απορροφήσετε λίγο το υπερβολικό νερό. Τα τελευταία 15 ή 20 λεπτά ψησίματος θα πρέπει επίσης να ψήσετε το ταψί ακάλυπτο. Αυτό θα βοηθήσει να διαφύγει λίγη υγρασία και θα κάνει το τυρί σας ωραίο και χρυσαφένιο. Αφήστε το πιάτο σας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά μετά το ψήσιμο για να αφήσετε τις πατάτες σας να απορροφήσουν περισσότερη από αυτή τη σάλτσα κρέμας.
Ιδέες σερβιρίσματος για πατάτες au gratin:
Αυτά είναι ιδανικά για κάθε εορταστική περίσταση και αποτελούν ένα υπέροχο συνοδευτικό για να προσθέσετε σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Συνδυάστε με τες ψητό κοτόπουλο, ψητό χοιρινό, ψητό μοσχαρίσιο κρέας ή σολομό με σκόρδο.
Αποθήκευση και συντήρηση:
Τυχόν υπολείμματα θα διατηρηθούν σε ένα επανασφραγιζόμενο δοχείο αποθήκευσης για 3 έως 4 ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες. Εάν θέλετε να το κάνετε αυτό μπροστά, ετοιμάστε και ψήστε το γκρατέν και αφήστε το να κρυώσει τελείως ενώ είναι ακόμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Τυλίξτε ολόκληρο το ταψί με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Ξαναζεσταίνετε στους 200° για περίπου 20 λεπτά.
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:
8 μερίδες
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ώρα 30 λεπτά
Συστατικά
6 πατάτες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες
2 κ.σ. βούτυρο, συν περισσότερο για τηγάνι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
1/4 φλ. γάλα
1 κ.γ. φρεσκοκομμένο θυμάρι
Πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι kosher
κόκκινες νιφάδες πιπεριού
1 1/2 φλ. τεμαχισμένος γραβιέρα
1/2 γ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200° και βουτυρώνετε ένα μεγάλο ταψί. Κόβετε τις πατάτες σε φέτες πάχους 1/4" και τις βάζετε σε νερό για να μην ροδίσουν.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο σκεύος σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Αφήνετε να πάρει μια βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό. Αφήνετε να σιγοβράσουν 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Βήμα 3
Στρώνετε το ένα τρίτο των πατατών, ελαφρώς αλληλεπικαλυπτόμενα, σε έτοιμο ταψί και μετά ρίχνετε το ένα τρίτο του μείγματος κρέμας πάνω από τις πατάτες. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες πατάτες και την κρέμα για να κάνετε άλλες δύο στρώσεις. Πασπαλίζετε από πάνω τη γραβιέρα.
Βήμα 4
Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζετε, πασπαλίζετε με παρμεζάνα και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν από πάνω, για 15 με 20 λεπτά. Αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.