Ένα γευστικό όνειρο καλοκαιρινής απόλαυσης

Μια κλασική καλοκαιρινή συνταγή φούρνου που αποτελείται από τηγανητή, τραγανή μελιτζάνα που στρώνεται με μια πλούσια σάλτσα μαρινάρας και τυρί και ψήνεται μέχρι να ζεσταθεί και να αφρατέψει. Απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει πραγματικά κάθε προσπάθεια. Είστε έτοιμοι να χαρείτε τη βραδιά ραντεβού ή το επερχόμενο δείπνο σας; Εδώ είναι όλες οι κορυφαίες συμβουλές μας για να κάνετε αυτό το κλασικό comfort food:

Κορυφαίες συμβουλές για την παρασκευή παρμεζάνας μελιτζάνας:

— Αλατίστε τη μελιτζάνα σας. Η μελιτζάνα έχει έναν τόνο νερό μέσα, που μπορεί να δυσκολέψει το φρυγάνισμα και το τηγάνισμα. Το αλάτισμα των φετών μελιτζάνας τις αναγκάζει να απελευθερώσουν μέρος του νερού τους μέσω της όσμωσης, με αποτέλεσμα η μελιτζάνα να είναι πιο σφιχτή και να τραγανίζεται πιο εύκολα. Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε τη μελιτζάνα να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου μόλις την αλατίσετε – χρειάζεται λίγο χρόνο για να τραβήξει το αλάτι την υπερβολική υγρασία.

— Φρυγανίστε τη μελιτζάνα. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί μια τυπική διαδικασία παναρίσματος τριών σταδίων, η οποία περιλαμβάνει τη βύθιση της μελιτζάνας σε καρυκευμένο αλεύρι και τη βύθισή της σε χτυπημένα αυγά πριν την επικάλυψη με το μείγμα τριμμένης φρυγανιάς. Προσθέσαμε επίσης λίγη τριμμένη παρμεζάνα και αποξηραμένη ρίγανη στο μείγμα της φρυγανιάς για έξτρα γεύση.

— Δώστε προτεραιότητα στη σάλτσα σας. Μια καλή σάλτσα είναι το κλειδί για την καλύτερη μελιτζάνα παρμεζάνας. Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει οδηγίες για να φτιάξετε μια απλή (αλλά νόστιμη) σπιτική μαρινάρα. Εάν το θέλετε πραγματικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα βάζα, αλλά αν θέλετε την ειλικρινή μας γνώμη; Εφόσον κάνετε επιπλέον δουλειά με τη μελιτζάνα, μπορείτε επίσης να πάτε μακριά και με τη σάλτσα. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να τα ρίξετε μαζί και μπορείτε να το αφήσετε να σιγοβράσουν στο φούρνο ενώ ετοιμάζετε άλλα πράγματα.

Αποθήκευση, κατάψυξη και προετοιμασία:

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες ή καταψύξτε το έως και 1 μήνα. Θέλετε να φτιάξετε αυτό το πιάτο νωρίτερα; Ετοιμάστε το σκεύος, στη συνέχεια καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και αλουμινόχαρτο πριν το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη έως και 1 μήνα. Όταν είστε έτοιμοι να το φάτε, απλώς ξεπαγώστε και ψήστε.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

8 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

45 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ώρες 45 λεπτά

CAL/SERV:

1616

Συστατικά

ΜΑΡΙΝΑΡΑ

1/4 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. τοματοπολτός

2 κονσέρβες (700 γρ.) θρυμματισμένες ντομάτες

1/4 κουτ. σχισμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ & ΓΕΜΙΣΗ

3 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε γωνίες

1 κ.γ. αλάτι, συν περισσότερο

2 κ.σ. (240 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6 μεγάλα αυγά, χτυπημένα να ομογενοποιηθούν

1/4 κουτ. γάλα ή νερό

3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη

3 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα, μοιρασμένη

3 κ.σ. τριμμένη μοτσαρέλα

Φυτικό λάδι, για τηγάνισμα

Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

ΜΑΡΙΝΑΡΑ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 7 λεπτά. Ρίξτε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε θρυμματισμένες ντομάτες, βασιλικό και ρίγανη και ανακατέψτε να ενωθούν.

Γεμίστε τη μια κονσέρβα περίπου μέχρι τη μέση με νερό, στροβιλίστε για να απελευθερωθεί η περίσσεια ντομάτα και προσθέστε την στην κατσαρόλα. Αφήνετε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί ελαφρώς και να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε.

(Η σάλτσα μπορεί να γίνει 2 ημέρες νωρίτερα. Αφήνετε να κρυώσει, στη συνέχεια φυλάσσετε σε αεροστεγές δοχείο και βάζετε στο ψυγείο).

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ & ΓΕΜΙΣΗ

Στρώνοετε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνετε παντού τη μελιτζάνα και απλώνετε στο έτοιμο φύλλο σε μια στρώση. Γεμίστε με άλλη μια ή δύο στρώσεις καλυμμένες με χαρτί κουζίνας. Αφήστε να καθίσει για να απελευθερωθεί η υπερβολική υγρασία, περίπου 45 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°. Τοποθετήστε μια σχάρα σε ένα άλλο ταψί.

Σε ένα ρηχό μπολ χτυπάτε ελαφρά το αλεύρι και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Σε ένα άλλο ρηχό μπολ χτυπάτε τα αυγά και το γάλα μέχρι να ενωθούν. Σε ένα τρίτο ρηχό μπολ, χτυπήστε τη φρυγανιά, τη ρίγανη και 1 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα.

Δουλεύοντας σε παρτίδες, ρίξτε τη μελιτζάνα σε αλεύρι και μετά βουτήξτε στο μείγμα αυγών και στη συνέχεια ρίξτε τη στο μείγμα της φρυγανιάς. Τοποθετήστε σε προετοιμασμένη σχάρα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το λάδι σε βάθος περίπου 1/4" και ζεσταίνετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τη μελιτζάνα σε μια στρώση και μαγειρέψτε, γυρίζοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσει βαθιά και στις δύο πλευρές, 2 έως 3 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε σε σχάρα και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.

Σε ένα ταψί 13"x9" απλώνετε μια λεπτή στρώση σάλτσας. Περιχύνετε με περίπου το ένα τέταρτο των μελιτζανών, κόβετε όσο χρειάζεται για να χωρέσει και στη συνέχεια περιχύνετε με το ένα τέταρτο της υπόλοιπης σάλτσας. Πασπαλίζετε με περίπου το ένα τέταρτο της μοτσαρέλας και το ένα τέταρτο της υπόλοιπης 1 1/2 κούπας παρμεζάνας. Επαναλάβετε τις στρώσεις άλλες 3 φορές με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τη σάλτσα και το τυρί. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε σε ταψί.

Ψήνετε τις μελιτζάνες μέχρι να λιώσει το τυρί και να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, περίπου 40 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Από πάνω ρίχνετε μαϊντανό.

empty alt

Ένας οδηγός για να αναδεικνύεις κάθε γεύση στην κουζίνα σου

Η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Sybil Kapoor εξηγεί πώς θα εκμεταλλευτούμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός πιάτου, μέσα από κοινές πρακτικές όπως το ντρέσινγκ και η μείξη υλικών.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις σπιτικά λικέρ και εκχυλίσματα για κοκτέιλ

Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Πώς να φτιάξετε τις καλύτερες βραστές πατάτες…

Κανένα συνοδευτικό φαγητών που λειτουργεί ως άριστη γαρνιτούρα αλλά που μπορεί και να σταθεί και μόνο του ως εξαιρετικό πιάτο δεν μπορεί να συγκριθεί με τις πατάτες.
empty alt

Milkshake: Παγωμένη απόλαυση σε ό,τι γεύση θες

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός ψάχνεις όλο και πιο πολύ παγωμένες λαχταριστές απολαύσεις. Εκτός από παγωτό υπάρχουν κι άλλες ιδέες που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία για κάτι cool.
empty alt

Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες στον φούρνο

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
empty alt

Pasta Alla Gricia: μια μπουκιά και βρίσκεσαι στη Ρώμη

Εύκολη συνταγή για λαχταριστά ζυμαρικά με ιταλική σφραγίδα
empty alt

Barbie Cocktail: μια συνταγή για να μπεις στον μεθυστικά ροζ κόσμο της

H Barbie έχει αυτή την εποχή την τιμητική της και σε κερνάει το κοκτέιλ της
Back To Top