Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο).

Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο). Αντίθετα, το λάχανο τεμαχίζεται και τοποθετείται σε στρώσεις με τη γευστική γέμιση, στη συνέχεια συμπληρώνεται με τυρί, για μια χορταστική και εύκολη εκδοχή φούρνου. Μη διστάσετε να αντικαταστήσετε τον βόειο κιμά, με κιμά γαλοπούλας, – αυτή η συνταγή θα ήταν επίσης εξαιρετική με ένα χορτοφαγικό υποκατάστατο κρέατος.

Χρόνος προετοιμασίας:

35 λεπτά

Συνολικός χρόνος:

1 ώρα

Μερίδες:

8

Συστατικά

3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο

1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή βοείου κρέατος χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

450 γρ. σάλτσα ντομάτας χωρίς αλάτι

1 φλιτζάνι λευκό ρύζι με μακρούς κόκκους

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι, χωρισμένο

8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο πράσινο λάχανο (1 1/4 κιλά)

2 κουταλάκια του γλυκού άνηθο ξερό

¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πιπεριά θρυμματισμένη

1 ½ φλιτζάνια τριμμένο τυρί Cheddar

laxanoa

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 210. Αλείψτε το ταψί ελαφρά με σπρέι μαγειρέματος. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε μοσχαρίσιο κρέας και κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το βόειο κρέας να μην είναι πλέον ροζ, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αναδειχθεί το άρωμά του, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε ανακατεύοντας τον ζωμό, τη σάλτσα ντομάτας, το ρύζι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει. Σκεπάστε, μειώνουμε τη φωτιά για να διατηρηθεί το σιγοβράσιμο και μαγειρεύτε, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 17 λεπτά (το μείγμα θα είναι λίγο ζουμερό). Βγάλτε το καπάκι και αφαιρέστε από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε λάχανο, άνηθο, θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι και το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλατοπίπερο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το λάχανο να γίνει απαλό, 5 έως 7 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά.

Απλώστε το μισό λάχανο στον πάτο του προετοιμασμένου ταψιού. Από πάνω ρίξτε το μισό μοσχαρίσιο μείγμα και μετά το μισό τυρί. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο λάχανο, μείγμα βοείου κρέατος και τυρί. Ψήστε μέχρι να ζεσταθεί και το τυρί έχει λιώσει και αρχίσει να ροδίζει, περίπου 25 λεπτά.

empty alt

Χοτ ντογκ για χορτοφάγους; Κι όμως, υπάρχουν!

Καθώς η χορτοφαγία κερδίζει έδαφος όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα πιάτα όπου φυτικές τροφές έχουν αντικαταστήσει το κρέας.
empty alt

3 μυστικά μαγειρικής από μια Ιταλίδα γιαγιά

Η Laura Vitale, δημιουργός του καναλιού στο YouTube Laura in the Kitchen, δεν συγκεντρώνει τυχαία πάνω από 2 εκατομμύρια συνδρομητές, καθώς έχει διδαχθεί πολλά από την Ιταλίδα γιαγιά της.
empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

Tips για να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο θα βρεις τα πιο γλυκά καρπούζια, αλλά πάντα η αγορά τους μπορεί να σου επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις.
empty alt

Ο εκπληκτικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις τις φλούδες των λαχανικών

Αν δεν έχεις κομποστοποιητή για να μετατρέπεις τα οργανικά απόβλητα σε λίπασμα, όλες οι φλούδες των λαχανικών σου μάλλον θα καταλήγουν στα σκουπίδια.
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

Σε ποιες συνταγές είναι απαραίτητος ο ζωμός

Μερικά λίτρα ζωμού κρέατος ή λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικού, θα σου λύσουν τα χέρια όποτε δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα, καθώς προσθέτουν γεύση στη στιγμή.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
Back To Top