1. Αν η γιαγιά σου δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα συστατικά ενός προϊόντος, προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν. Όσο λιγότερα πρόσθετα περιέχει, τόσο το καλύτερο.
2. Προτίμησε εποχιακά προϊόντα. Δεν είναι μόνο οικονομικότερα και πιο υγιεινά, αλλά έχουν και καλύτερη γεύση. Όσο π.χ. κι αν σου αρέσουν οι φράουλες, απόλαυσέ τις μόνο τώρα, που είναι η εποχή τους.
3. Διάλεξε τοπικά προϊόντα. Ιδανικά, να έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικές μεθόδους και να φέρουν την επίσημη πιστοποίηση.
4. Αναθεώρησε το πρωινό σου. Αντικατέστησε π.χ. τα δημητριακά πρωινού και τις τυποποιημένες μπάρες με μια ομελέτα ή ένα σμούθι φρούτων και λαχανικών.
5. Δώσε προσοχή στην επιλογή των κρεατικών και των θαλασσινών. Προτίμησε το βιολογικό κρέας – και επειδή είναι σαφώς ακριβότερο, κατανάλωσέ το εβδομαδιαίως σε μικρότερες ποσότητες. Ή διάλεξε κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής. Δώσε έμφαση επίσης σε πελαγίσια ψάρια και θαλασσινά, όχι από ιχθυοκαλλιέργειες και κατά προτίμηση από τις ελληνικές θάλασσες.
6. Φτιάξε ένα μποστάνι στη βεράντα ή στον κήπο σου. Ακόμα και αν περιέχει μόνο φρέσκα μυρωδικά και ντοματάκια σε γλάστρα, είναι ένα μικρό κέρδος για τη διατροφή σου γιατί θα ξέρεις πώς ακριβώς καλλιεργείται ένα ποσοστό των τροφίμων που καταναλώνεις.
7. Δοκίμασε να γίνεις πιο δημιουργικός στην κουζίνα. Συχνά όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι ή δεν έχουμε χρόνο, καταφεύγουμε στην εύκολη λύση ενός προμαγειρεμένου γεύματος ή στο ντελίβερι. Υπάρχουν όμως άπειρες συνταγές που ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα, μέσα σε δέκα μόλις λεπτά. Αρκεί μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο και σε σχετικά βιβλία μαγειρικής.
8. Κάνε μία αλλαγή τη φορά. Για να μείνεις πιστός στις νέες σου, υγιεινές συνήθειες, μην προσπαθήσεις να αλλάξεις ολόκληρο τον τρόπο ζωής σου μέσα σε μία νύχτα, αλλά κάνε σταδιακά τις αλλαγές που θέλεις, μία τη φορά. Αντικατέστησε, για παράδειγμα, το ντρέσινγκ στη σαλάτα με λαδόξιδο, τα πατατάκια με τσιπς λαχανικών και το επιδόρπιο με μια φρουτοσαλάτα.