Αν ψάχνεις ένα άλλοθι να ενδώσεις σε μερικά σφηνάκια τεκίλας στην επόμενή σου έξοδο, μόλις το βρήκες. Η κατανάλωση τεκίλας συνδέεται με την απώλεια βάρους, όπως ανακάλυψαν ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών.
Οι ειδικοί, μελετώντας την επίδραση της τεκίλας στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ανακάλυψαν ότι το φυτό από το οποίο προέρχεται η τεκίλα (μπλε αγαύη) βοηθάει στη μείωση του σακχάρου. Συγκεκριμένα η αγαύη περιέχει φυσικά σάκχαρα, τις αγαυίνες, τα οποία όμως δεν απορροφώνται από τον οργανισμό και δεν ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα.
Απεναντίας, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, τα ποντίκια που ακολούθησαν τη συνηθισμένη τους διατροφή και μετά ήπιαν νερό με αγαυίνες κατέληξαν να φάνε μικρότερες ποσότητες φαγητού και παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τα πειραματόζωα που δεν είχαν καταναλώσει αγαυίνες.
Επιπλέον, τα τρωκτικά που κατανάλωσαν αγαυίνες παρήγαγαν μια ορμόνη (GLP-1) η οποία παρατείνει το αίσθημα του κορεσμού και οδηγεί στην παραγωγή ινσουλίνης.
Τα παραπάνω ευρήματα έκαναν τους ειδικούς να υποθέσουν ότι οι αγαυίνες ίσως είναι ωφέλιμες για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, αλλά και από όλους όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Από τις αγαυίνες μέχρι τα σφηνάκια τεκίλας υπάρχει βέβαια μια απόσταση, αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο, αν ενδώσεις σε κραιπάλες, τουλάχιστον μπορείς να το κάνεις με λιγότερες ενοχές.