Έχετε σκεφτεί πόσες παραδοσιακές συνταγές έχουν τα νησιά μας; Κάθε νησί έχει και την δική του μυρωδιά, τα δικά του χρώματα, έτσι και η Αμοργός.

Έχετε σκεφτεί πόσες παραδοσιακές συνταγές έχουν τα νησιά μας; Κάθε νησί έχει και την δική του μυρωδιά, τα δικά του χρώματα, έτσι και η Αμοργός. Αν δοκιμάσετε να φέρετε τις Κυκλάδες στο σπίτι σας δημιουργώντας τις συνταγές τότε έχουμε την λύση για όσο περιμένετε να ψηθεί το φαγητό σας. Μπαίνετε στο NetBet καζίνο και δοκιμάζετε την τύχη σας. Αν προτιμάτε να επισκεφθείτε το νησί σας έχουμε μία λίστα με τα νοστιμότερα πιάτα.

Πατατάτο
Ντόπιο κατσίκι, κοκκινιστό με πατάτες. Ακούγεται απλό αλλά πιστέψτε μας δεν είναι. Εκτός από τις ταβέρνες το προσφέρουν οι Αμοργιανοί στα μεγάλα πανηγύρια του νησιού, της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας. Οι ποσότητες είναι μεγάλες καθώς οι μερίδες μπορεί να φτάσουν και τις τέσσερις χιλιάδες. Οι ντόπιοι ξέρουν πάρα πολύ καλά πως να διαχειριστούν τα καζάνια και την φωτιά από τα κάρβουνα εδώ και δεκάδες χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά άριστο.

Φάβα Αμοργού
Κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζετε είναι πως στην Αμοργό λένε «το» φάβα και όχι «η» φάβα. Το φάβα λοιπόν θα πάρει το δρόμο του Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Βασικό πιάτο της διατροφής των ντόπιων από την αρχαιότητα καθώς είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του και έχει υψηλή θρεπτική αξία. Οι χορτοφάγοι το προτιμούν καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φολικό οξύ , μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό αλλά επίσης κάνει γενικά καλό στον οργανισμό μας. Είναι μέρος της φημισμένης μεσογειακής διατροφής και αν και είναι όσπριο το έχουμε συνδυάσει με το καλοκαίρι. Μπορείτε να το φάτε σκέτο με λαδάκι και φρέσκα κρεμμυδάκια ή με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Αμοργιανά Πιτάκια
Ξεχάστε τις κλασικές χορτόπιτες, τυρόπιτες και σπανακόπιτες, στην Αμοργό τα πιτάκια τα τηγανίζουν. Σέσκουλα, κρεμμυδάκια, άγριο μάραθο, δυόσμος, αλάτι και πιπέρι είναι τα υλικά της γέμισης για την χορτόπιτα. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως καλλιεργούνται εκεί, δημιουργούν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα στον ουρανίσκο. Αν το πιτάκι έχει βάση το τυρί τότε χρησιμοποιούν Αμοργιανή ξινομυζήθρα ή ανθότυρο. Μάθαμε πως το μυστικό της συνταγής είναι το τηγάνισμα σε πολύ καυτό λάδι.

Ψημένη Ρακή
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ψημένη ρακή. Την σερβίρουν σε όλες τις ταβέρνες είτε σαν χωνευτικό, είτε σαν ορεκτικό είτε σαν κέρασμα. Παράγεται μόνο στην Αμοργό και κάθε χρόνο κάνουν προς τιμήν της και μια γιορτή στα Κατάπολα με χορό και μουσική. Φτιάχνεται από ρακή, μέλι, ζάχαρη και οκτώ διαφορετικά βότανα. Συνηθίζεται να το κερνάνε και σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Μια παραλλαγή είναι το ρακόμελο το οποίο είναι ρακή ζεστή με μερικές κουταλιές μέλι, ιδανικό και για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα. Δοκιμάστε και τα δύο.

Καλόγερος
Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το συμπεριλαμβάνουν στους νησιώτικες βραδιές. Ντομάτα, μελιτζάνα, ξινομυζήθρα και μοσχαράκι κοκκινιστό δίνουν την απόλυτη ξεχωριστή γεύση. Το όνομα του πιάτου ιδιαίτερο αλλά το ίδιο και η γεύση που του δίνουν και τα μπαχαρικά του.

Ξεροτήγανα
Αφήσαμε το γλυκό τελευταίο. Στην Αμοργό τα λένε ξεροτήγανα ή κατιμάρια στην υπόλοιπη Ελλάδα δίπλες. Μαζί με το παστέλι θα τα συναντήσετε σε όλες τις θρησκευτικές γιορτές. Εννοείται πως ότι ξεχωριστό έχει και την γιορτή του με κέρασμα χορό και μουσική. Οπότε αν βρίσκεστε στην Αμοργό αρχές Σεπτέμβρη μην παραλείψετε να παρευρεθείτε και να δοκιμάσετε τα ξεροτήγανα.

empty alt

Η μεσογειακή δίαιτα, ασπίδα κατά του καρκίνου του στήθους

Μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αντιμετωπίζουν όσες γυναίκες ακολουθούν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα από Ολλανδούς.
empty alt

Ζεμύθεια 2018: οι βουκολικοί αθλητικοί αγώνες από τη Ζεμύθα ΗΠΕΙΡΟΣ

Όταν ένα τυροκομικό προϊόν τόσο μοναδικό όσο η Ζεμύθα ΗΠΕΙΡΟΣ βγαίνει στο προσκήνιο, δεν θα μπορούσε παρά να «βγει» με έναν μοναδικό τρόπο.
empty alt

O Bob Dylan λανσάρει τη δική του σειρά ουίσκι

Δύο χρόνια μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Bob Dylan επιστρέφει στην επικαιρότητα για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο: για το λανσάρισμα της δικής του σειράς ουίσκι με τίτλο Heaven’s Door Spirits, από το σούπερ επιτυχημένο τραγούδι του «Knockin’ on Heaven’s Door» (1973).
empty alt

Πέντε σημαντικοί λόγοι να μαγειρέψεις στον ατμό!

Οι περισσότεροι από εμάς από τη μία αναζητούμε την υγιεινή διατροφή, με πολλά λαχανικά, άπαχο κρέας και λίγα λίπη.
empty alt

Όσπρια 3αλφα διά χειρός Ελλήνων παραγωγών

Με σεβασμό στην ελληνική γη και τους καλλιεργητές της, η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που οργάνωσε από το 2009 τους τοπικούς προμηθευτές της, δημιουργώντας την «ομάδα παραγωγών 3αλφα» που σήμερα αριθμεί 330 ενεργά μέλη! Η Καβάλα, οι Σέρρες, το […]
empty alt

Barilla Pesto alla Genovese… και έγινε!

Η σάλτσα Barilla Pesto alla Genovese, με την υπογραφή της κορυφαίας εταιρείας ζυμαρικών στον κόσμο, μετέφερε μια μοναδική γευστική εμπειρία δημιουργίας, αποκάλυψης και απόλαυσης στους επισκέπτες του Golden Hall.
empty alt

H MISKO γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών στις 25 Οκτωβρίου και μοιράζει χαρά!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών αποτελεί ημέρα χαράς καθώς γιορτάζει το δημοφιλέστερο φαγητό του κόσμου: τα μακαρόνια! Η MISKO, η αγαπημένη μάρκα ζυμαρικών, αποτελεί αναπόσπαστο πιάτο σε κάθε οικογενειακό τραπέζι για περισσότερα από 92 χρόνια μοιράζοντας κάθε μέρα χαρά σε όλους! Ειδικά για την...
empty alt

NEO Τόστιμο! Το Κρίς Κρίς επαναλανσάρει το Τόστιμο και καινοτομεί ξανά

Ακόμα πιο απολαυστικό και μαλακό!
Back To Top