Έχετε σκεφτεί πόσες παραδοσιακές συνταγές έχουν τα νησιά μας; Κάθε νησί έχει και την δική του μυρωδιά, τα δικά του χρώματα, έτσι και η Αμοργός. Αν δοκιμάσετε να φέρετε τις Κυκλάδες στο σπίτι σας δημιουργώντας τις συνταγές τότε έχουμε την λύση για όσο περιμένετε να ψηθεί το φαγητό σας. Μπαίνετε στο NetBet καζίνο και δοκιμάζετε την τύχη σας. Αν προτιμάτε να επισκεφθείτε το νησί σας έχουμε μία λίστα με τα νοστιμότερα πιάτα.
Πατατάτο
Ντόπιο κατσίκι, κοκκινιστό με πατάτες. Ακούγεται απλό αλλά πιστέψτε μας δεν είναι. Εκτός από τις ταβέρνες το προσφέρουν οι Αμοργιανοί στα μεγάλα πανηγύρια του νησιού, της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας. Οι ποσότητες είναι μεγάλες καθώς οι μερίδες μπορεί να φτάσουν και τις τέσσερις χιλιάδες. Οι ντόπιοι ξέρουν πάρα πολύ καλά πως να διαχειριστούν τα καζάνια και την φωτιά από τα κάρβουνα εδώ και δεκάδες χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά άριστο.
Φάβα Αμοργού
Κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζετε είναι πως στην Αμοργό λένε «το» φάβα και όχι «η» φάβα. Το φάβα λοιπόν θα πάρει το δρόμο του Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Βασικό πιάτο της διατροφής των ντόπιων από την αρχαιότητα καθώς είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του και έχει υψηλή θρεπτική αξία. Οι χορτοφάγοι το προτιμούν καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φολικό οξύ , μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό αλλά επίσης κάνει γενικά καλό στον οργανισμό μας. Είναι μέρος της φημισμένης μεσογειακής διατροφής και αν και είναι όσπριο το έχουμε συνδυάσει με το καλοκαίρι. Μπορείτε να το φάτε σκέτο με λαδάκι και φρέσκα κρεμμυδάκια ή με καραμελωμένα κρεμμύδια.
Αμοργιανά Πιτάκια
Ξεχάστε τις κλασικές χορτόπιτες, τυρόπιτες και σπανακόπιτες, στην Αμοργό τα πιτάκια τα τηγανίζουν. Σέσκουλα, κρεμμυδάκια, άγριο μάραθο, δυόσμος, αλάτι και πιπέρι είναι τα υλικά της γέμισης για την χορτόπιτα. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως καλλιεργούνται εκεί, δημιουργούν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα στον ουρανίσκο. Αν το πιτάκι έχει βάση το τυρί τότε χρησιμοποιούν Αμοργιανή ξινομυζήθρα ή ανθότυρο. Μάθαμε πως το μυστικό της συνταγής είναι το τηγάνισμα σε πολύ καυτό λάδι.
Ψημένη Ρακή
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ψημένη ρακή. Την σερβίρουν σε όλες τις ταβέρνες είτε σαν χωνευτικό, είτε σαν ορεκτικό είτε σαν κέρασμα. Παράγεται μόνο στην Αμοργό και κάθε χρόνο κάνουν προς τιμήν της και μια γιορτή στα Κατάπολα με χορό και μουσική. Φτιάχνεται από ρακή, μέλι, ζάχαρη και οκτώ διαφορετικά βότανα. Συνηθίζεται να το κερνάνε και σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Μια παραλλαγή είναι το ρακόμελο το οποίο είναι ρακή ζεστή με μερικές κουταλιές μέλι, ιδανικό και για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα. Δοκιμάστε και τα δύο.
Καλόγερος
Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το συμπεριλαμβάνουν στους νησιώτικες βραδιές. Ντομάτα, μελιτζάνα, ξινομυζήθρα και μοσχαράκι κοκκινιστό δίνουν την απόλυτη ξεχωριστή γεύση. Το όνομα του πιάτου ιδιαίτερο αλλά το ίδιο και η γεύση που του δίνουν και τα μπαχαρικά του.
Ξεροτήγανα
Αφήσαμε το γλυκό τελευταίο. Στην Αμοργό τα λένε ξεροτήγανα ή κατιμάρια στην υπόλοιπη Ελλάδα δίπλες. Μαζί με το παστέλι θα τα συναντήσετε σε όλες τις θρησκευτικές γιορτές. Εννοείται πως ότι ξεχωριστό έχει και την γιορτή του με κέρασμα χορό και μουσική. Οπότε αν βρίσκεστε στην Αμοργό αρχές Σεπτέμβρη μην παραλείψετε να παρευρεθείτε και να δοκιμάσετε τα ξεροτήγανα.