Όσα γκουρμέ πιάτα κι αν δοκιμάσεις, πάντα θα επιζητάς το ζεστό, καλομαγειρεμένο φαγητάκι της γιαγιάς σου. Αυτό που έχεις συνδέσει με τις παιδικές σου αναμνήσεις, τα ροζιασμένα της χέρια και την ανιδιοτελή της αγάπη.
Όσα γκουρμέ πιάτα κι αν δοκιμάσεις, πάντα θα επιζητάς το ζεστό, καλομαγειρεμένο φαγητάκι της γιαγιάς σου. Αυτό που έχεις συνδέσει με τις παιδικές σου αναμνήσεις, τα ροζιασμένα της χέρια και την ανιδιοτελή της αγάπη.
Καθόλου τυχαία, λοιπόν, η γιαγιά Πλουμίτσα με καταγωγή τη Χίο και βάση της το Μανχάταν έχει γίνει το αγαπημένο μας viral θέμα!
Ας μεταφερθούμε νοητά στη Νέα Υόρκη, στο εστιατόριο “Enoteka Maria”, όπου ο ιδιοκτήτης του Τζόντι Σκαραβέλα απασχολεί 30-40 γιαγιάδες από όλο τον κόσμο.
Μια συναρπαστική βαβέλ των γεύσεων όπου οι γιαγιάδες μαγειρεύουν τα φαγητά της πατρίδας τους. Κάθε μέρα αναλαμβάνουν την κουζίνα δύο, η μία είναι πάντα Ιταλίδα.
Πρέσβειρας της ελληνικής κουζίνας, η γιαγιά Πλουμίτσα.
Ο ιδιοκτήτης άνοιξε το εστιατόριο όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του και λόγω καταγωγής έβαλε Ιταλίδες γιαγιάδες να μαγειρεύουν. Βλέποντας τη θετική ανταπόκριση των πελατών σκέφτηκε να συνεργαστεί με γιαγιάδες και από άλλες χώρες, θέλοντας να τιμήσει τη διαφορετικότητα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν και να συνεχίσουν τις οικογενειακές παραδόσεις τους.
«Κάθε φορά που οι κυρίες μπαίνουν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν, εκατοντάδες χρόνια πολιτισμού βγαίνουν από τα δάχτυλά τους, είναι σαν μαγεία» λέει ο ίδιος.
Η γιαγιά Πλουμίτσα συστήνεται μέσα από το μικρό βιογραφικό της, που βρίσκεται στο site του εστιατορίου:
«Γεια σας. Ονομάζομαι Πλουμίτσα. Κατάγομαι από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση που βρίσκεται στο νησί της Μυροβόλου Χίου. Μεγάλωσα στην Χίο με τους γονείς μου και τα τρία αδέλφια μου. Από μικρή μου άρεσε πολύ να φτιάχνω γλυκά αλλά η μαμά μου ήθελε να τα κάνει όλα μόνη της. Στα 24 παντρεύτηκα και μετακόμισα στην Αμερική. Δεν ήξερα να μαγειρεύω τίποτα, αλλά ο άντρας μου, που ήταν και εκείνος από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, και η θεία του, με έμαθαν να μαγειρεύω.
Κάναμε τρία παιδιά, και τα στείλαμε σε ελληνικά σχολεία. Επειδή δεν εργαζόμουν όταν τα παιδιά ήταν μικρά, είχα καιρό και μου άρεσε πολύ να μαγειρεύω τα ελληνικά φαγητά που έφτιαχνε η μητέρα μου. Στα γράμματα που μου έστελνε, έγραφε πώς έφτιαχνε διάφορα φαγητά και ακολουθούσα τις οδηγίες της. Σιγά-σιγά έμαθα να φτιάχνω τα ωραία φαγητά της μητέρας μου.
Τώρα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, και ο μεγαλύτερός μου γιος έχει παντρευτεί και έχω εγγονό, έρχονται στο σπίτι και τους φτιάχνω τα ελληνικά φαγητά και γλυκά που τους αρέσουν.
Θέλω να μάθουν όλοι τα φανταστικά πιάτα της Ελλάδας. Γι’ αυτό είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα παρουσιάσω μια γεύση της Ελλάδας σε τέτοιο ωραίο εστιατόριο.
Ο προστάτης του χωριού μου, ο Άγιος Γεώργιος, με κάλεσε πίσω κοντά του στον Άγιο Γεώργιο του Στάτεν Άιλαντ».
Αγαπημένη, γιαγιά Πλουμίτσα, έβαλες τα γυαλιά σε όλους τους σεφ!