Δύσκολη   Μερίδες : 4   15.01-18.30  

Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Δρέσδη της Γερμανίας. Απίθανο και εξαιρετικό κέικ σε γεύση και εμφάνιση.

Υλικά:

130 ml γάλα πλήρες

50 γρ. ζάχαρη

40 γρ. μαγιά νωπή

½ κιλό αλεύρι σκληρό

150 γρ. σταφίδα (ξανθή και μαύρη)

5 κρόκους αυγών

130 γρ. βούτυρο χλιαρό

50 γρ. αμύγδαλα άσπρα ωμά

20 ml κονιάκ

1 πρέζα αλάτι

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

1 κ.σ. ανακατεμένα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο)

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Οδηγίες:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το γάλα μαζί με πέντε κουταλιές αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά. Εν τω μεταξύ πλένουμε καλά τις σταφίδες και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά. Έπειτα ανακατεύουμε στο μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με τους κρόκους, το έτοιμο προζύμι και το χλιαρό βούτυρο. Ζυμώνουμε με το γάντζο ώσπου να δημιουργηθεί μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες και το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη του κέικ με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις είναι έτοιμη ξαναζυμώνουμε με τα χέρια και πιέζουμε με τις παλάμες ώστε να γίνει επίπεδη με πάχος 3 εκ. περίπου. Έπειτα τη διπλώνουμε αφήνοντας την κάτω επιφάνειά της να προεξέχει κατά 1 εκατοστό. Ψήνουμε σε προθερμασμέο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο αλείφουμε με ένα πινέλο με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που την έχουμε ανακατέψει πριν με διάφορα μπαχαρικά.

empty alt

Κριτσίνια με τυρί

Θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Ιδανικό και πεντανόστιμο σνακ για το σχολείο.
empty alt

Θρίαμβος της θάλασσας

Φρούτα της θάλασσας σε απόλυτη αρμονία, με τα πάντα αγαπημένα μακαρόνια.
empty alt

Ρολό σε κρούστα από καλαμπόκι

Ιδιαίτερη συνταγή για ρολό κιμά, συνδυάζεται άψογα με τα φλέικς καλαμποκιού.
empty alt

Αλμυρό πανετόνε

Ένα πανετόνε για όλες τις ώρες. Τρώγεται και χλιαρό και κρύο.  Μπορείτε να το συνοδεύσετε με αλλαντικά.
empty alt

Φιλέτα με σάλτσα «σκοτεινό πάθος»

Με κρεμμύδια, μουστάρδα και γουόστερ σος, τα φιλέτα αποκτούν ονειρεμένη γεύση.
empty alt

Τα πουγκάκια της αγάπης

Κλείστε σε φωλιές φύλλου κρούστας μια χούφτα μανιτάρια.
empty alt

Tagliolini rosa antico

Μεθυστική γεύση σε ένα χρωματιστό πιάτο ζυμαρικών.
empty alt

Strudel με κεράσια

Αρωματικό στρούντελ κεράσι που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Back To Top