Το πιλάφι όταν δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να βγει άνοστο, μονότονο, νοσοκομειακό. Αν όμως ξέρεις πώς φτιάχνεται, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και στον πρωταγωνιστή ενός τραπεζιού. Κάνε την αρχή, ακολουθώντας τα παρακάτω tips.
1. Σοτάρισε τις αρωματικές ύλες. Γιατί το πιλάφι είναι πιο αρωματικό από το απλό ρύζι στον ατμό; Το μυστικό κρύβεται στα αρωματικά συστατικά που χρησιμοποιούνται, όπως το ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Ξεκίνησε λοιπόν σοτάροντας περίπου ¾ φλιτζ. αρωματικές ύλες (πάντα κρεμμύδι, συν ό,τι άλλο υπάρχει στην κουζίνα σου), σε ελαιόλαδο ή ανάλατο βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.
2. Ώρα για το ρύζι. Μόλις η βάση είναι έτοιμη, πρόσθεσε στο αρωματικό μείγμα 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι, όπως bonnet, νυχάκι ή ακόμα και μπασμάτι. Άφησέ το για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο και να απελευθερώνει τα αρώματά του.
3. Ενίσχυσε τη γεύση με μπαχαρικά ή ζωμό. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο απλό ρύζι και ένα νόστιμο πιλάφι είναι το υγρό όπου μαγειρεύτηκε. Υπάρχουν δύο τρόποι να προσθέσεις γεύση στο νερό όπου βράζει. Είτε χρησιμοποιώντας, αντί για σκέτο νερό, κάποιο ζωμό κρέατος ή θαλασσινών, είτε ρίχνοντας στο νερό μπαχαρικά όπως κόλιανδρο, κύμινο, κανέλα ή κάρι. Μην το παρακάνεις με την ποικιλία και τις ποσότητες των μπαχαρικών όμως. Το ζητούμενο είναι να δώσεις, μεν, άρωμα στο ρύζι σου, αλλά χωρίς τα μπαχαρικά να επισκιάσουν τις άλλες γεύσεις.
4. Βράσε το ρύζι. Ανεξαρτήτως από τη μέθοδο που θα επιλέξεις για να δώσεις γεύση, άφησε το ρύζι να πάρει μια βράση και μετά χαμήλωσε τη φωτιά. Σκέπασέ το και άφησε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 12-15 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό του.
5. Άφησέ το να ξεκουραστεί. Απομάκρυνε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακάτεψε το ρύζι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει. Κάλυψε το σκεύος με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και άφησέ το για 5 λεπτά. Η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία, ώστε το ρύζι να παραμείνει αφράτο και νόστιμο χωρίς να λασπώσει.
6. Ολοκλήρωσε με τη γαρνιτούρα. Πρόσθεσε από πάνω 2 κ.σ. φρέσκα βότανα (π.χ. κόλιανδρο, μαϊντανό ή δυόσμο), για έξτρα χρώμα και άρωμα και, αν θέλεις, συμπλήρωσε το πιάτο με λίγους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα, φιστίκια ή πεκάν), που θα το κάνουν ελαφρώς τραγανό. Αν θέλεις να δώσεις στη γεύση μια γλυκιά διάσταση, ολοκλήρωσε τη γαρνιτούρα με λίγες σταφίδες.