Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο.
Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο. Αλήθεια όμως, έχετε αναρωτηθεί γιατί οι γαμήλιες τούρτες είναι τριώροφες; Όχι, δεν είναι γιατί έτσι δείχνουν καλύτερα στο γαμήλιο τραπέζι! Μάθετε ότι κάθε… όροφος έχει τη δική του σημασία και το… ρετιρέ της τούρτας, η κορυφαία βαθμίδα, επίσης εξυπηρετεί κάποιο ξεχωριστό σκοπό.
Η παράδοση λέει, ότι η πρώτη στρώση, είναι για να καταναλωθεί κατά την τελετή, η μεσαία για να διανεμηθεί μετά την τελετή ως δώρο ευχαριστίας προς τους καλεσμένους και η κορυφή φυλάσσεται για τη βάφτιση του πρώτου παιδιού- τελετή που κατά το 19ο αιώνα, ακολουθούσε αρκετά γρήγορα μετά το γάμο. Κι αν αναρωτηθείτε πώς διατηρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η απάντηση είναι ότι οι τούρτες φτιάχνονταν με φρούτα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Τα χρόνια πέρασαν και τον 20ο και 21ο αιώνα, τα ζευγάρια ολοένα και καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας, οπότε η σημασία της κορυφής της τούρτας άλλαξε και σήμερα φυλάσσεται για την πρώτη επέτειο. Οι γαμήλιες τούρτες χρονολογούνται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αλλά τότε φτιάχνονταν συνήθως με σιτάρι δεν ήταν οι ζαχαρένιοι πειρασμοί που είναι σήμερα. Οι ιστορικοί αναφέρουν πως η τούρτα δεν καταναλώνονταν αλλά την πετούσαν στη νύφη ως σύμβολο της γονιμότητας. Οι τούρτες που απολαμβάνουμε στη σύγχρονη εποχή, σε μεγάλο βαθμό τις οφείλουμε στη βασίλισσα Βικτώρια και τον Πρίγκιπα Αλβέρτο που ενώθηκαν εις σάρκα μιαν το 1840. Τότε, ήταν που τρόπον τινα, καθιερώθηκε η γαμήλια τούρτα με τις τρεις στρώσεις.