Ετοιμαστείτε για την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή ξεκινώντας από την πρωταγωνίστρια του νηστήσιμου τραπεζιού
Φτιάξτε τη σπιτική ταραμοσαλάτα αντί να την αγοράσετε από το κατάστημα. Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε και είναι μια εξαιρετική προσθήκη για το τραπέζι σας, είτε νηστέψετε είτε όχι.
Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μερίδες: 8
Συστατικά
100 γραμμάρια μπαγιάτικο λευκό ψωμί χωρίς κόρα (περίπου 5-6 φέτες)
250 γρ. καπνιστό αυγοτάραχο μπακαλιάρου
½ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 λεμόνι, χυμό
75 ml ελαιόλαδο, συν λίγο έξτρα για να περιχύσετε στο σερβίρισμα
75 ml ηλιέλαιο
φρυγανισμένες πίττες ή φέτες λαγάνα, για συνοδευτικό
Εκτέλεση
ΒΗΜΑ 1
Μουλιάστε το ψωμί σε ένα μπολ με κρύο νερό, στη συνέχεια στύψτε την περίσσεια και ρίξτε το σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ. Κόψτε το παχύ δέρμα των λοβών αυγοτάραχου, ξύστε το μαλακό αυγοτάραχο από κάτω και ρίξτε το στον επεξεργαστή τροφίμων με το ψωμί. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και καρυκεύσετε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και στη συνέχεια επεξεργαστείτε το μείγμα μέχρι να έρθει σε κρεμώδη υφή.
ΒΗΜΑ 2
Με το μοτέρ σε λειτουργία, ρίξτε σταδιακά το ελαιόλαδο και μετά το ηλιέλαιο, μέχρι να ενσωματωθούν όλα και να έχετε μια ελαφρώς πιο πηχτή πάστα. Βάλτε την ταραμασαλάτα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, περιχύστε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σερβίρετε με φρυγανισμένες πίττες ή φέτες λαγάνας.
Διατροφικά στοιχεία: Ανά μερίδα
Θρεπτική ανάλυση: kcal 233, λιπαρά 20 g, κορεσμένα 3 g, υδατάνθρακες 6 g, σάκχαρα 1 g, φυτικές ίνες 1 g, πρωτεΐνη 7 g, αλάτι 0,22 g