Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί.

Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί. Βασικά, λέγοντας «καραμελώνω» εννοούμε ότι εκθέτουμε τη ζάχαρη σε υψηλές θερμοκρασίες, που απελευθερώνουν χημικές ενώσεις οι οποίες μεταβάλλουν τη γεύση και το χρώμα της. Το πιο άμεσο και ορατό αποτέλεσμα είναι να σκουραίνει.

Μπορείς να καραμελώσεις επεξεργασμένη ζάχαρη ώστε π.χ. να φτιάξεις καραμέλα για χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο ή μια κρεμ μπριλέ, αλλά και τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά. Μόνο που στην τελευταία περίπτωση, καθώς τα ποσοστά ζάχαρης, για παράδειγμα σε ένα κρεμμύδι, είναι πιο χαμηλά, η καραμελοποίηση καθυστερεί περισσότερο από ό,τι στη λευκή, επεξεργασμένη ζάχαρη.

Είναι πάντως μια θαυμαστή διαδικασία, που εκτός από γλύκα δίνει και καπνιστές, πικάντικες νότες, πικράδα και ίσως πιο ρευστή υφή. Επιπλέον, μπορούμε να καραμελώσουμε ακόμα και υλικά που δεν περιέχουν σάκχαρα, προσθέτοντάς τους λίγη λευκή ή καστανή ζάχαρη, ή λίγο μέλι. Αυτό συμβαίνει, ας πούμε, με το μαρινάρισμα του κρέατος σε μαρινάδες που περιέχουν ζάχαρη, το οποίο δίνει μια όμορφη κρούστα στο κρέας κατά το ψήσιμο.

Και δύο βασικές αρχές για την καραμελοποίηση. Πρώτον συμβαίνει μόνο σε ξηρές συνθήκες, δηλαδή χωρίς την προσθήκη υγρών, επομένως δεν μπορούμε να καραμελώσουμε κατά το μαγείρεμα στον ατμό ή κατά το βράσιμο. Δεύτερον χρειάζεται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και συνιστάται να γίνεται σε τηγάνι.

Έχει κι αυτή τα μικρά της μυστικά, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσεις.

empty alt

Αυτές είναι οι 6 τροφές που κρατάνε το μυαλό σε εγρήγορση

    Όταν στη Βρετανία βγήκε μια έρευνα που αναδείκνυε την αξία του δεντρολίβανου ως το ιδανικό βότανο που ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, οι πωλήσεις του αλλά και των σχετικών προϊόντων του (όπως το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου) εκτοξεύτηκαν στα ύψη! Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου...
empty alt

Αυτά είναι τα υγιεινά διατροφικά μυστικά των σταρ

Το φαγητό πολλοί αγάπησαν, το υγιεινό διαιτολόγιο ελάχιστοι! Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκουν και αρκετοί σελέμπριτι – οι θυσίες στο χώρο τους είναι μνημειώδεις-, οι οποίοι με τη βοήθεια ειδικών διατροφολόγων ή personal trainers και μαγείρων, ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
empty alt

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
empty alt

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις σπιτικά λικέρ και εκχυλίσματα για κοκτέιλ

Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.
empty alt

3 τρόποι να στραγγίσεις τα φύλλα μαρουλιού

Θέλεις να στραγγίσεις τα φύλλα του μαρουλιού που θα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να το πετύχεις: 1.
empty alt

Καλαμπόκι: πολλά περισσότερο από ποπ κορν!

Συνώνυμο με το καλοκαίρι και τις βόλτες με τη μυρωδιά του να σε βρίσκει εκεί που περπατάς από τους πλανόδιους πωλητές.
empty alt

Καλωσορίζουμε την άνοιξη με απολαυστικά φιογκάκια primavera

Το γευστικό μεγαλείο της άνοιξης στο πιάτο σου
Back To Top