Αν σου αρέσουν ιδιαίτερα τα αυγά ή θέλεις να ετοιμάσεις ένα ξεχωριστό γεύμα με βάση το αυγό, δεν υπάρχουν μόνο τα δίκροκα της κότας αλλά και εκείνα πολλών άλλων πτηνών που ναι, είναι επίσης βρώσιμα, συχνά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και μαγειρεύονται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.


Αν σου αρέσουν ιδιαίτερα τα αυγά ή θέλεις να ετοιμάσεις ένα ξεχωριστό γεύμα με βάση το αυγό, δεν υπάρχουν μόνο τα δίκροκα της κότας αλλά και εκείνα πολλών άλλων πτηνών που ναι, είναι επίσης βρώσιμα, συχνά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και μαγειρεύονται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.

Ακολουθούν μερικές μόνο από τις επιλογές σου και ιδέες για να αναδείξεις τη γεύση και την υφή τους:

Αυγά στρουθοκάμηλου. Είναι τόσο μεγάλα, που ένα αρκεί για να ταΐσει πάνω από έξι άτομα. Μπορείς να τα απολαύσεις σε ομελέτες ή τηγανιτά.

Αυγά γαλοπούλας. Εκπληκτικά κρεμώδη και με πλούσιο κρόκο, είναι ιδανικά για τηγάνισμα. Μόνο που η παραγωγή τους είναι περιορισμένη.

Αυγά φραγκόκοτας. Μικρότερα σε μέγεθος αλλά με ιδιαίτερα δυνατή γεύση, προσφέρονται για σπιτικές μαγιονέζες και ολαντέζ.

Αυγά φασιανού. Το μέγεθός τους είναι κάπου ανάμεσα στα αυγά ορτυκιού και κότας, αλλά έχουν πλούσιο κρόκο. Κατανάλωσέ τα σφιχτά, ποσέ, τηγανιτά, σε σαλάτες και σπιτικές ολαντέζ.

Αυγά χήνας. Αρκετά μεγάλα σε μέγεθος (περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερα από τα αυγά κότας), μπορείς σε μια συνταγή να αντικαταστήσεις 2-3 αυγά κότας με ένα αυγό χήνας. Θα τα απολαύσεις, επίσης, σφιχτοβρασμένα και κομμένα σε φέτες.

Αυγά πάπιας. Πιο πλούσια από τα αυγά χήνας και με ελαφρύ κρόκο, είναι ιδανικά για γλυκές και αλμυρές συνταγές όπως κρεμ μπριλέ, κέικ αλλά και ομελέτες.

Αυγά ορτυκιού. Μόλις στο ένα τέταρτο του μεγέθους του αυγού κότας, δεν σου γεμίζουν το μάτι, αλλά μαγειρεύονται μόλις σε μισό λεπτό και δεν υστερούν καθόλου σε γεύση. Για να μην «εξαφανιστούν» σε μια συνταγή απόλαυσέ τα σκέτα, σφιχτά, ποσέ ή σε σαλάτες.

Αυγά γλάρου. Τα αυγά του μαυροκέφαλου γλάρου είναι κορυφαία σε γεύση, αλλά σπάνια. Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου τα σερβίρουν μελάτα, γαρνιρισμένα με αποξηραμένα φύλλα σέλινου σε σκόνη.

Σπάνια αυγά θα βρεις σε καλά delicatessen και στην αλυσίδα καταστημάτων Κρόκος.

empty alt

Έτσι δεν θα πετάς ποτέ τις (υπερ)ώριμες μπανάνες

Αν από τις μπανάνες που αγοράζεις, καταλήγεις συχνά να πετάς τις μισές, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.
empty alt

Μπορώ να αντικαταστήσω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής άλεσης;

Αν σκέφτεσαι να αντικαταστήσεις σε μια συνταγή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής άλεσης, είτε για λόγους υγείας είτε επειδή, απλά, υπάρχει μόνο το δεύτερο στα ντουλάπια σου, τι κάνεις; Σε γενικές γραμμές, αντικαθιστώντας το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης το αποτέλεσμα είναι πιο […]
empty alt

Πάστα σκόρδου: Πώς θα τη φτιάξεις εύκολα

Το σκόρδο όχι μόνο δίνει γεύση αλλά επιπλέον προστατεύει πολλαπλά την υγεία, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία πολλών οργάνων.
empty alt

Shakshuka ή αλλιώς αυγά σε πικάντικη κοκκινιστή σάλτσα

Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε.
empty alt

Σολομός διακοπές σε ελληνικό νησί!

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται εύκολα και η γεύση του συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία υλικών.
empty alt

Γόνδολες κολοκυθιού με γαρίδες

Όταν έχεις λαχτάρα για ζυμαρικά, αλλά θες να γλιτώσεις μερικές θερμίδες, να αποφύγεις μερικούς υδατάνθρακες και να έχεις μια πιο υγιεινή απόλαυση αυτές οι γόνδολες κολοκυθιών είναι μια εξαιρετική επιλογή.
empty alt

Λαχταριστά νιόκι με λαχανικά

Λίγο ακόμα καλοκαίρι στο πιάτο σου
Back To Top