Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο. Ή σχεδόν άδειο, γιατί στην κατάψυξη υπάρχουν μερικές μπριζόλες. Που δεν έχεις προλάβει να ξεπαγώσεις. Τι κάνεις λοιπόν;
Κι όμως, μπορείς να τις ρίξεις στα κάρβουνα όπως είναι. Αν μάλιστα το κάνεις σωστά, θα σου βγει σε καλό, καθώς η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του παγωμένου κρέατος ανεβαίνει πιο αργά κατά το ψήσιμο, προστατεύοντας την μπριζόλα από το κάψιμο και κάνοντάς την εσωτερικά τρυφερή και ζουμερή και εξωτερικά ροδαλή και ξεροψημένη.
Τι σημαίνει όμως «το κάνεις σωστά»;
1. Όλα ξεκινούν από την αγορά του κρέατος: Όταν αγοράζεις μπριζόλες διάλεξε κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος ομοιόμορφου όσο το δυνατόν πάχους (3-4 εκ.), τα οποία θα μεταφέρεις σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Πιέζεις τα σακουλάκια για να φύγει από το εσωτερικό τους ο αέρας, τα κλείνεις καλά και βάζεις τις μπριζόλες στην κατάψυξη.
2. Στο μπάρμπεκιου, δημιούργησε δύο ζώνες: μία με δυνατή φωτιά και μία πιο χαμηλή. Έτσι, θα ψήσεις την μπριζόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσει όμορφα και στη συνέχεια θα τη μεταφέρεις στην πιο χαμηλή φωτιά να συνεχίσει το ψήσιμο μέχρι να γίνει ομοιόμορφα μέσα-έξω.
3. Ψήσε κάθε μπριζόλα σε δύο φάσεις: Σε δυνατή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει εξωτερικά μια ωραία, ροδαλή κρούστα, από κάθε πλευρά. Όταν αλλάζεις πλευρά, καρύκευσε γενναιόδωρα. Αφού αποκτήσει την κρούστα, τη μεταφέρεις στο πιο «ψυχρό» κομμάτι του μπάρμπεκιου, να σιγοψηθεί για ακόμα 10-15 λεπτά. Προτού τη σερβίρεις, την αφήνεις να σταθεί για περίπου 5 λεπτά, να απλωθούν ομοιόμορφα οι χυμοί της.
4. Παρακολούθησε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο: Σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος, χρησιμοποίησε ένα ειδικό θερμόμετρο για να ελέγχεις τη θερμοκρασία της μπριζόλας σου, η οποία πρέπει να κυμαίνεται από 45 βαθμούς Κελσίου (αν τη θέλεις μισοψημένη) μέχρι 65 βαθμούς Κελσίου (για μια καλοψημένη μπριζόλα).