Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο.

Και εκεί που δεν είχες κανονίσει τίποτα για Σάββατο βράδυ, βρίσκεσαι να περιμένεις επισκέψεις, αλλά το ψυγείο είναι σχεδόν άδειο. Ή σχεδόν άδειο, γιατί στην κατάψυξη υπάρχουν μερικές μπριζόλες. Που δεν έχεις προλάβει να ξεπαγώσεις. Τι κάνεις λοιπόν;

Κι όμως, μπορείς να τις ρίξεις στα κάρβουνα όπως είναι. Αν μάλιστα το κάνεις σωστά, θα σου βγει σε καλό, καθώς η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του παγωμένου κρέατος ανεβαίνει πιο αργά κατά το ψήσιμο, προστατεύοντας την μπριζόλα από το κάψιμο και κάνοντάς την εσωτερικά τρυφερή και ζουμερή και εξωτερικά ροδαλή και ξεροψημένη.

Τι σημαίνει όμως «το κάνεις σωστά»;

1. Όλα ξεκινούν από την αγορά του κρέατος: Όταν αγοράζεις μπριζόλες διάλεξε κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος ομοιόμορφου όσο το δυνατόν πάχους (3-4 εκ.), τα οποία θα μεταφέρεις σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Πιέζεις τα σακουλάκια για να φύγει από το εσωτερικό τους ο αέρας, τα κλείνεις καλά και βάζεις τις μπριζόλες στην κατάψυξη.

2. Στο μπάρμπεκιου, δημιούργησε δύο ζώνες: μία με δυνατή φωτιά και μία πιο χαμηλή. Έτσι, θα ψήσεις την μπριζόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσει όμορφα και στη συνέχεια θα τη μεταφέρεις στην πιο χαμηλή φωτιά να συνεχίσει το ψήσιμο μέχρι να γίνει ομοιόμορφα μέσα-έξω.

3. Ψήσε κάθε μπριζόλα σε δύο φάσεις: Σε δυνατή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει εξωτερικά μια ωραία, ροδαλή κρούστα, από κάθε πλευρά. Όταν αλλάζεις πλευρά, καρύκευσε γενναιόδωρα. Αφού αποκτήσει την κρούστα, τη μεταφέρεις στο πιο «ψυχρό» κομμάτι του μπάρμπεκιου, να σιγοψηθεί για ακόμα 10-15 λεπτά. Προτού τη σερβίρεις, την αφήνεις να σταθεί για περίπου 5 λεπτά, να απλωθούν ομοιόμορφα οι χυμοί της.

4. Παρακολούθησε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο: Σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος, χρησιμοποίησε ένα ειδικό θερμόμετρο για να ελέγχεις τη θερμοκρασία της μπριζόλας σου, η οποία πρέπει να κυμαίνεται από 45 βαθμούς Κελσίου (αν τη θέλεις μισοψημένη) μέχρι 65 βαθμούς Κελσίου (για μια καλοψημένη μπριζόλα).

empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο

Το κατεξοχήν οικογενειακό και αγαπημένο φαγητό είναι απλό στην προετοιμασία του. Αρκεί να είσαι σχολαστικός σε κάποιες λεπτομέρειες.
empty alt

Η μία και μοναδική οδηγία που πρέπει να ακολουθείς σε όλες τις συνταγές

Κάθε συνταγή είναι μοναδική, για όλες όμως, ή τουλάχιστον για όσες περιλαμβάνουν μαγείρεμα, πρέπει να έχεις υπόψη σου τον εξής κανόνα: Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τον συνιστώμενο χρόνο μαγειρέματος, αρκεί να καταλάβεις ότι το φαγητό είναι έτοιμο σύμφωνα με την περιγραφή της συνταγής.
empty alt

Marie Harel: 256 χρόνια από τη γέννηση της γυναίκας που παρασκεύασε το Καμαμπέρ

Πίσω από το τυρί με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, που είτε τη μισείς είτε τη λατρεύεις, κρύβεται η ιστορία μας γυναίκας, της Marie Harel.
empty alt

Οδηγός: Οι τροφές που εκτοξεύουν τη λίμπιντο

Το γεύμα είναι και στην εποχή μας ένα συνηθισμένο, αν και όχι πάντα πετυχημένο, πρελούδιο του έρωτα.
empty alt

Φθινοπωρινή σαλάτα με μανταρίνι και πορτοκάλι

Όταν πρόκειται για σαλάτες που ταιριάζουν σε ένα εντυπωσιακό δείπνο, αυτή παίρνει το βραβείο. Τα μανταρίνια της δίνουν μια έκρηξη φρεσκάδας ενώ η παρμεζάνα δίνει μια επίγευση οξύτητας και ξηρότητας.
empty alt

Mac & Cheese Pizza Bites

Ένας συνδυασμός απόλαυσης φτιαγμένος στον παράδεισο
empty alt

Γευστικό ταξίδι στην Τοσκάνη με σαλάτα-τορτελίνι

Ζυμαρικά+σαλάτα = ο πιο δροσερός συνδυασμός του καλοκαιριού
Back To Top