Θα μπορούσες να την πεις και γλυκιά «πίτσα» μήλου…
Γιατί μας αρέσει να φτιάχνουμε γαλέτες; Έχουν όλα τα νόστιμα στοιχεία της πίτας: βουτυρωτή κρούστα και τρυφερά ψητά φρούτα. Αυτό που δεν έχουν είναι η φασαριόζικη τεχνική.
Σε τι διαφέρει μια γαλέτα από μια πίτα;
Η γαλέτα είναι ουσιαστικά μια πίτα με ανοιχτό πρόσωπο. Τα μήλα σε λεπτές φέτες ρίχνονται με κανέλα και ζάχαρη και στρώνονται πάνω από ένα μόνο φύλλο κρούστας πίτας. Η κρούστα διπλώνεται πάνω από τα μήλα σε έναν χονδρό κύκλο και ψήνεται μέχρι να ξεφλουδίσει η κρούστα. Η μηλόπιτα έχει πάνω και κάτω κρούστα και συνήθως πλάθεται σε πιατέλα. Η επιπλέον κρούστα και το συνολικό σχήμα είναι οι μόνες πραγματικές διαφορές, και για τους εμμονικούς με τα μήλα, οι γαλέτες παρέχουν την τέλεια αναλογία κρούστας προς γέμιση.
Τι είδους μήλα είναι καλύτερα για γαλέτα;
Οι γαλέτες χρειάζονται το ίδιο είδος μήλων που θα χρειαζόταν μια μηλόπιτα – για ψήσιμο μήλων. Τα μήλα ψησίματος έχουν μια σφιχτή υφή που αντέχει καλά στη θερμότητα. Μπορείτε να το αλλάξετε ανάλογα με το επίπεδο γλυκύτητας έναντι. τρυφερότητα για την οποία έχεις διάθεση. Δεδομένου ότι προσθέτουμε ζάχαρη στα μήλα, τα ξινόμηλα είναι η ιδανική επιλογή.
Τι μπορείτε να σερβίρετε με μια γαλέτα;
Οτιδήποτε θα σερβίρατε με μηλόπιτα θα λειτουργούσε και εδώ. Αυτό σημαίνει ότι το αγαπημένο σας παγωτό, το παγωμένο γιαούρτι, η σάλτσα καραμέλας ή οι γλασαρισμένοι ξηροί καρποί θα ήταν τέλια συνοδευτικά.
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:
8 μερίδες
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
15 λεπτά
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
1 ώρα 15 λεπτά
CAL/SERV:
84
Συστατικά
1 βασική ζύμη για πίτα
3 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
3 κ.σ. συσκευασμένη μαύρη ζάχαρη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κουτ. κανέλα
Πρέζα αλάτι
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό
1 κ.γ. ζάχαρη Demerara (ή καστανή)
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη βασική ζύμη για πίτα και αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση των φρούτων σας: Συνδυάστε τα μήλα σε φέτες, την καστανή ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και μια πρέζα αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε απαλά για να επικαλυφθούν τα μήλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° και στρώνουμε ένα μεσαίο ταψί με λαδόκολλα. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε κύκλο 12" πάχους περίπου 1/8". Μεταφέρετε στο ταψί.
Τοποθετήστε φέτες μήλου πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα περίγραμμα 1 1/2" γύρω από την άκρη. Διπλώστε την πιο κοντινή σας άκρη προς το κέντρο. Περιστρέψτε ελαφρά το τη ζύμη και επαναλάβετε, μέχρι όλες οι άκρες να διπλωθούν προς τα μήλα.
Αλείφετε με πινέλο τα αυγά ξεπλύνουμε την κρούστα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ντεμεράρα (καστανή). Ψήστε μέχρι να ροδίσει η κρούστα και τα φρούτα να είναι τρυφερά, 40 με 45 λεπτά. Μεταφέρετε σε σχάρα ψύξης και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.
Διατροφικές Πληροφορίες
Ανά μερίδα (Μερίδες 8)
Θερμίδες 84
Λίπος 2 γρ
Κορεσμένο λίπος 0 γρ
Ακόρεστα λίπη 0 γρ
Χοληστερίνη 23 mg
Νάτριο 41 mg
Υδατάνθρακες 15 γρ
Ίνα 2 γρ
Ζάχαρη 13 γρ
Πρωτεΐνη 1 γρ
Βιταμίνη D 0mcg
Ασβέστιο 17 mg
Σίδερο 0 mg
Κάλιο 98 mg