Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις αλάτι.

Σύμφωνοι, το αλάτι δίνει γεύση στα πάντα. Αλλά στην περίπτωση της ντομάτας –ιδιαίτερα σε εκείνες που δεν έχουν ωριμάσει αρκετά– έχει μαγικές ιδιότητες, καθώς την αφυδατώνει.

Πώς θα το χρησιμοποιήσεις, λοιπόν; Κόβεις τις ντομάτες σε φέτες, τις απλώνεις σε ένα σουρωτήρι και τις πασπαλίζεις με γενναιόδωρες ποσότητες αλατιού. 15-20 λεπτά αργότερα, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της υγρασίας τους – επομένως, στο μαγείρεμα θα απελευθερώσουν λιγότερο νερό.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκοπεύεις να τις χρησιμοποιήσεις σε ένα φαγητό με ζύμη, όπως μια πίτσα ή μια πίτα. Μια ντομάτα που δεν έχει αλατιστεί απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες νερού κάνοντας τη ζύμη να μουλιάσει – και αυτό είναι κάτι που δεν θέλεις.

Επιπλέον, το αλάτι δίνει στην ντομάτα πιο έντονη γεύση, αφού με την απομάκρυνση της υγρασίας τής χαρίζει πιο πυκνή σύσταση και πιο σκληρή υφή, σαν αυτές που έχουν οι τέλεια ωριμασμένες ντομάτες.

Και ένα τελευταίο tip: Μην πετάξεις το νερό της ντομάτας. Μπορείς άνετα να το προσθέσεις σε έναν ντοματοχυμό ή σε ένα κοκτέιλ Bloody Mary.

empty alt

5 trends στη διατροφή που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον

Πράγματα που μπορεί να μοιάζουν να βγήκαν από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να αποτελούν την επόμενη μέρα στην διατροφή, σε μία εποχή που διαρκώς αλλάζει και αναζητά το νέο και το διαφορετικό.
empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

Φωτογραφίες: τι τρως (χωρίς να το θέλεις) όταν δεν πλένεις καλά τη σαλάτα

Σίγουρα θα σου έχει τύχεις μαζί με τα φυλλώδη λαχανικά που φέρνεις από τη λαϊκή αγορά να κουβαλήσεις στο σπίτι σου και κάποιο νέο «pet», όπως ένα σκουλήκι ή ένα σαλιγκάρι.
empty alt

Summer wine… and the living is easy

Το καλοκαίρι είναι η εποχή για τραπεζάκια έξω, χαλαρά πικνίκ, μπάρμπεκιου και δείπνο στο ύπαιθρο. Το καλοκαίρι έχει να κάνει με φρουτώδη, ανάλαφρα, αρωματικά, ζωηρά, και σπιρτώδη, φρέσκα λευκά, δροσιστικά ροζέ και ζουμερά, χυμώδη, διακριτικά κόκκινα.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Chefs 2021: Τιμώντας τους καλλιτέχνες της γαστρονομίας

Η Διεθνής Ημέρα Chefs ιδρύθηκε για να υπενθυμίσει στους σεφ, ότι είναι καθήκον τους να περάσουν τις γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητές τους στην επόμενη γενιά σεφ με μια αίσθηση υπερηφάνειας και δέσμευσης για το μέλλον Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα του Chefs γιορτάζεται σε όλο τον […]
empty alt

Milkshake: Παγωμένη απόλαυση σε ό,τι γεύση θες

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός ψάχνεις όλο και πιο πολύ παγωμένες λαχταριστές απολαύσεις. Εκτός από παγωτό υπάρχουν κι άλλες ιδέες που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία για κάτι cool.
empty alt

Hot Dogs-Μούμιες – τρομακτικά νόστιμα και λαχταριστά

Για Halloween πάρτι ή σε ένα αφιέρωμα με τις αγαπημένες σας ταινίες
empty alt

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Μπορεί την παρέλαση να τη δεις μόνο από την τηλεόραση, μπορεί τα ταβερνάκια να είναι κλειστά, μπορεί να μην έχεις καν τη δυνατότητα να κάνεις μεγάλο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, αλλά με αυτή τη συνταγή για σκορδαλιά θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση και […]
Back To Top