Λίγα πιάτα είναι το παρεξηγημένα όσο ο πουρές – άρρηκτα συνδεδεμένος στη συνείδησή μας με νοσοκομεία, βρεφικούς σταθμούς και λοιπά ιδρύματα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα φαγητό που, αν ακολουθήσεις κάποιους βασικούς κανόνες και προσθέσεις λίγη φαντασία, μπορεί να γίνει εκπληκτικά νόστιμο και με απολαυστική υφή.
Η αποστολή «τέλειος, κρεμώδης, εύγευστος πουρές» ξεκινάει με την αγορά μιας ποικιλίας πατάτας πλούσιας σε άμυλο (δύο καλές ελληνικές επιλογές είναι οι πατάτες Νευροκοπίου και Νάξου).
Στη συνέχεια, καλό είναι να καθαρίσεις τις πατάτες που θα βράσεις, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένεις να κρυώσουν εντελώς για να τις κόψεις.
Βράσε τις μέχρι να μαλακώσουν κάπως, αλλά όχι εντελώς. Τότε, στράγγισέ τις (κρατώντας το πλούσιο σε άμυλο νερό, για να ποτίσεις με αυτό τις γλάστρες σου), βάλε τις ξανά σε χαμηλή φωτιά και πρόσθεσε αρκετό γάλα ώστε να τις σκεπάζει. Άφησέ τις να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Όταν είναι έτοιμες και προτού κρυώσουν, λιώσε τις με πολτοποιητή πατάτας. Καλό είναι να αποφύγεις το μούλτι ή το μπλέντερ, καθώς αυτές οι συσκευές λιώνουν υπερβολικά τις πατάτες, δημιουργώντας ένα κολλώδες μείγμα.
Αν θέλεις στο πουρέ πατάτας μπορείς να προσθέσεις και βούτυρο (το συνιστούμε ανεπιφύλακτα), λιωμένο σκόρδο και θυμάρι ή να γαρνίρεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Έτσι θα έχεις ένα πιάτο που μπορεί να ανταγωνιστεί, θα τολμούσαμε να πούμε, την τηγανιτή πατάτα!