Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας. Για να τη φτιάξεις, ακολούθησε την παρακάτω βασική συνταγή, που αναφέρεται σε μπεσαμέλ μέτριας πυκνότητας, ιδανική για φαγητά κατσαρόλας και ζυμαρικά. Αυξομειώνοντας το βούτυρο και ανάλογα το αλεύρι, μπορείς να την κάνεις πιο λεπτόρρευστη (π.χ. για σούπες) ή πιο παχύρρευστη (π.χ. για σουφλέ).

Τι θα χρειαστείς:

2 κ.σ. βούτυρο (εναλλακτικά, 1, 3 ή 4 κ.σ., ανάλογα με την πυκνότητα)
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (εναλλακτικά, 1, 3 ή 4 κ.σ., ανάλογα με την πυκνότητα)
¼ κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο αλεύρι
1 φλιτζ. γάλα

Πώς θα τη φτιάξεις:

1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
2. Προσθέτεις το αλεύρι στο βούτυρο σιγά σιγά, ανακατεύοντας.
3. Ρίχνεις το αλάτι και το πιπέρι.
4. Μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, για τουλάχιστον 2 λεπτά ή μέχρι να εξαφανιστεί η γεύση του αλευριού.
5. Προσθέτεις σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς.
6. Συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει κρεμώδης και πηχτή.

Αν θέλεις, μετά το γάλα προσθέτεις κρεμμύδι, μαϊντανό, μοσχοκάρυδο σε σκόνη και άλλα φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά.

empty alt

Έτσι δεν θα σου λείψει ποτέ το φρέσκο ψωμί

Δεν χρειάζεται να φτιάχνεις μπιφτέκια κάθε φορά που θέλεις να αξιοποιήσεις το ψωμί της ημέρας που περίσσεψε.
empty alt

Το ιταλικό μυστικό που θα απογειώσει την κουζίνα σου

Αν έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και μια απλή μπρουσκέτα με λάδι, ντομάτα και σκόρδο μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό αριστούργημα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

Τα πέντε μυστικά που θα διευκολύνουν και θα απογειώσουν τη μαγειρική σου

1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά.
empty alt

Τέλεια αυγά σκραμπλ σε 5 βήματα

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ούτε ένα αυγό» θα έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι το μαγείρεμα των αυγών είναι εύκολη υπόθεση, στην πραγματικότητα όμως έχει την τέχνη του για να ξεδιπλώσει τη γεύση τους σε όλο το μεγαλείο της.
empty alt

6 βασικοί κανόνες για να χρησιμοποιείς με ασφάλεια τα μαχαίρια της κουζίνας

Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα Dalgona;

Όσοι είναι γνώστες της κορεάτικης κουζίνας και κουλτούρας μπορεί να τα ήξεραν ήδη, πριν εισβάλει στην οθόνη τους η νέα και με απίστευτη απήχηση κι επιτυχία σειρά του Netflix.
empty alt

Φθινοπωρινή σαλάτα με μανταρίνι και πορτοκάλι

Όταν πρόκειται για σαλάτες που ταιριάζουν σε ένα εντυπωσιακό δείπνο, αυτή παίρνει το βραβείο. Τα μανταρίνια της δίνουν μια έκρηξη φρεσκάδας ενώ η παρμεζάνα δίνει μια επίγευση οξύτητας και ξηρότητας.
Back To Top