Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα, για μια σούπα που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει από το κρύο και σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

1. Χρησιμοποίησε μπόλικο κοτόπουλο. Ιδανικά, ένα ολόκληρο κοτόπουλο και ½ κιλό ακόμη κομμάτια κοτόπουλου (φτερούγες, λαιμό κ.λπ.). Στη διάρκεια του μαγειρέματος θα αποσύρεις το ολόκληρο κοτόπουλο νωρίς, όσο ακόμα το κρέας του παραμένει ζουμερό και τρυφερό, αφήνοντας το επιπλέον ½ κιλό από φτερούγες, λαιμό κ.ά. να συνεχίσει να μαγειρεύεται απελευθερώνοντας το ζωμό του.

2. Επιστράτευσε τη μεγαλύτερη κατσαρόλα που έχεις στην κουζίνα σου. Υπολόγισε ένα σκεύος που χωράει ένα ολόκληρο κοτόπουλο, συν ½ κιλό κοτόπουλο ακόμα, συν λαχανικά, συν 12 φλιτζάνια νερό! Μπορείς, πάντα, να χρησιμοποιήσεις λιγότερο κοτόπουλο και μικρότερη κατσαρόλα – τότε, όμως, δεν θα έχεις αποθέματα κοτόσουπας για… όλο το χειμώνα.

3. Διάλεξε τα κατάλληλα λαχανικά. Ξεκίνησε από τα βασικά: ένα μεγάλο καρότο, ένα στέλεχος σέλερι και ένα ακαθάριστο κίτρινο κρεμμύδι (ναι, ακαθάριστο). Την παρέα των λαχανικών μπορούν να συνοδεύσουν άνετα ένα πράσο, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση, και ένα καθαρισμένο παστινάκι, που επίσης θα δώσουν ωραία γεύση. Καλό είναι όμως να αποφύγεις λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το λάχανο: η έντονη γεύση τους θα επισκιάσει τις υπόλοιπες της σούπας σου. Όσο για τα μυρωδικά, μπορείς να ποντάρεις άφοβα σε φρέσκο άνηθο και/ή μαϊντανό, αφήνοντας το βασιλικό για άλλες συνταγές.

4. Άρχισε το μαγείρεμα. Ρίξε στην κατσαρόλα το σέλερι (τα υπόλοιπα λαχανικά θα έρθουν αργότερα) με 12 φλιτζάνια κρύο νερό και το μισό κιλό κοτόπουλο σε κομμάτια. Άφησε το μείγμα να πάρει μια βράση και πρόσθεσε και το ολόκληρο κοτόπουλο. Σκέπασε την κατσαρόλα και χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τσίμπησε το ολόκληρο κοτόπουλο με ένα πιρούνι να δεις αν έχει γίνει. Αν ναι, βγάλε το από την κατσαρόλα και άφησέ το να κρυώσει. Άφησε τα κομμάτια κοτόπουλου να συνεχίσουν να σιγοβράζουν στο ζωμό.

5. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ρίξε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά, μαζί με 2 κ.σ. αλάτι και ¼ κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για ακόμα 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο μεταξύ, καθάρισε το ολόκληρο κοτόπουλο που έχεις βγάλει από την κατσαρόλα, αφαιρώντας την πέτσα και τα κόκαλα, και κόψε το σε μπουκίτσες. Μπορείς να μην το χρησιμοποιήσεις όλο για τη σούπα σου, αλλά να κρατήσεις μια ποσότητα για να φτιάξεις μια ωραία κοτοσαλάτα.

6. Στράγγισε και σέρβιρε. Όταν γίνει η σούπα, πέρασέ τη από λεπτό σουρωτήρι και πέταξε οτιδήποτε στέρεο εκτός από το καρότο. Μην ανησυχείς, ό,τι πετάς δεν έχει πάει χαμένο – τα κομμάτια κοτόπουλου και τα λαχανικά έχουν δώσει όλη τη γεύση και το άρωμά τους στο ζωμό, δηλαδή έχουν εκτελέσει πλήρως το καθήκον τους!

Ένα λεπτό προτού σερβίρεις τη σούπα, βύθισε ένα ματσάκι άνηθου δεμένο με σπάγκο μαγειρικής για να της δώσει επιπλέον άρωμα. Δοκίμασε το ζωμό. Πρόσθεσε λίγο παραπάνω αλάτι και πιπέρι, αν κρίνεις ότι χρειάζεται. Κόψε το καρότο σε φέτες και ρίξε το στη σούπα μαζί με το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Καλή όρεξη!

empty alt

Τι ενώνει το τυρί με το κρασί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του.Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

Για να φτιάξεις το τέλειο ντρέσινγκ σαλάτας, ακολούθησε την παρακάτω εξίσωση

Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να νοστιμίσεις μια σαλάτα από ένα μείγμα από ελαιόλαδο και ξίδι. Κάποιες φορές όμως αυτός ο συνδυασμός γίνεται λίγο μονότονος και τότε επιζητάς τη γευστική ανατροπή που θα δώσει ενδιαφέρον ακόμα και στο πιο συνηθισμένο πιάτο.
empty alt

Ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος να κόψεις το ξερό κρεμμύδι

Πρέπει να ψιλοκόψεις το κρεμμύδι για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου; Ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία για να το κάνεις εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια: 1.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και εύκολο στη μεταφορά σάντουιτς

Όσο νόστιμο μπορεί να είναι ένα σάντουιτς, άλλο τόσο μπελάς μπορεί να γίνει, λερώνοντας τα ρούχα σου με σάλτσες και ντομάτα και γεμίζοντας το γραφείο ψίχουλα.
empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

Τα φύκια είναι οι νέες μεταξωτές κορδέλες της διατροφής

Προστίθενται σε συμπληρώματα διατροφής, τυποποιημένες τροφές, αλλά και σε πιάτα καλών εστιατορίων, για τα υγιεινά οφέλη και την ουμάμι γεύση τους.
empty alt

Θα σου κάνω μάγια με… Taameya

  Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.
empty alt

Με αρώματα της νότιας Γαλλίας, αυτό το πιάτο θα σας χορτάσει απολαυστικά και υγιεινά

Αυτό το εύκολο υγιεινό γεύμα – το οποίο απαιτεί μόλις 15 λεπτά ενεργού χρόνου – είναι χαρακτηριστικό της νότιας Γαλλίας.
Back To Top