Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά νόστιμο – το τέλειο κεντρικό κομμάτι για τα γεύματα των γιορτών.

Συστατικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

8 με 10 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 3 κουταλάκια του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, θρυμματισμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντροτριμμένο πιπέρι

1 στήθος γαλοπούλας με κόκαλο (5 κιλά)

Εκτέλεση

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, συνδυάστε το λάδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι. Καλύψτε και επεξεργαστείτε μέχρι το σκόρδο να μείνει χοντροκομμένο.

Με τα δάχτυλά σας, χαλαρώστε προσεκτικά το δέρμα και από τις δύο πλευρές του στήθους γαλοπούλας. Απλώστε το μισό μείγμα σκόρδου πάνω από το κρέας κάτω από το δέρμα. Απλώστε το δέρμα πάνω από το κρέας και στερεώστε το στην κάτω πλευρά του στήθους με οδοντογλυφίδες. Απλώστε το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου πάνω από το δέρμα της γαλοπούλας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στη ρύθμιση πάνω-κάτω. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το πουλερικό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C (160° C και 4 αντίστοιχα) και ψήνουμε για 50 λεπτά ακόμη, ή μέχρι το θερμόμετρο της γαλοπούλας να αγγίξει τους 70° C. (Καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο αν η γαλοπούλα ροδίσει πολύ γρήγορα.) Αφήστε να σταθεί για 15 λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες. Πετάξτε τις οδοντογλυφίδες.

Στοιχεία για τη διατροφή

120 gr μαγειρεμένη γαλοπούλα (υπολογισμένη χωρίς πέτσα): 148 θερμίδες, 3 g λιπαρά (0 κορεσμένα λιπαρά), 78 mg χοληστερόλη, 207 mg νάτριο, 1 g υδατάνθρακες (0 σάκχαρα, 0 φυτικές ίνες), 29 g πρωτεΐνη. Διαβητικές Ανταλλαγές: 4 άπαχα κρέατα.

empty alt

Φτιάξε μια πεντανόστιμη κοτόσουπα σε 6 βήματα

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.
empty alt

6 βήματα για νόστιμο και σπυρωτό πιλάφι

Το πιλάφι όταν δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να βγει άνοστο, μονότονο, νοσοκομειακό. Αν όμως ξέρεις πώς φτιάχνεται, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και στον πρωταγωνιστή ενός τραπεζιού.
empty alt

9 τρόποι να κόψεις 500 θερμίδες την ημέρα χωρίς γυμναστική!

Το σωστό το beach bod θέλει θυσίες! Και το ξέρεις καλά αφού κάθε καλοκαίρι, και συγκεκριμένα λίγο καιρό πριν το καλοκαίρι, είναι η περίοδος που σε πιάνει άγχος για τα λίγα παραπανίσια κιλά που πήρες το χειμώνα, για το μικρό «σωσιβιάκι» που εμφανίστηκε στην περιοχή της κοιλιάς […]
empty alt

Ένας πολύ καλός λόγος για να τηγανίσεις όλες τις γαρίδες με το κέλυφος

Ίσως έχεις συνηθίσει να τηγανίζεις μόνο τις μικρότερες γαρίδες μαζί με το κέλυφός τους. Τι πρέπει να κάνεις όμως με τις μεγαλύτερες; Να τις καθαρίσεις πριν από το τηγάνισμα ή να τις ρίξεις στο λάδι με… πλήρη εξάρτυση; Τηγανίζοντας ακόμα και τις μεγαλύτερες γαρίδες με το κέλυφος, […]
empty alt

Μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη μαγειρεμένο σολομό;

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat...
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φιλετάρεις φρέσκιες σαρδέλες

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.
empty alt

Λεμονάτες γαρίδες με άρωμα σκόρδου

Ανάλαφρες κι αρωματικές, ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι
empty alt

Summer pasta lovers!

Οι επιλογές με τα ζυμαρικά δεν τελειώνουν ποτέ. Είτε όσον αφορά τα είδη των ζυμαρικών που η επιλογή είναι τεράστιο, όσο και με τις σάλτσες με τις οποίες μπορείτε να τα συνοδέψετε.
Back To Top