Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του. Αυτά είναι τα tips που πρέπει να ακολουθήσεις για να το αναδείξεις στο πιο νόστιμο συνοδευτικό. Ή, γιατί όχι, ακόμα και κυρίως πιάτο.
1. Βάλε το στην κατσαρόλα χωρίς να το μουλιάσεις. Το μούλιασμα μπορεί να του δώσει μια κολλώδη υφή. Απόφυγε επίσης να ξεπλύνεις το λευκό ρύζι, γιατί μαζί με την πλεονάζουσα ποσότητα αμύλου συμπαρασύρονται και κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία του.
2. Μαγείρεψέ το σε υγρό πλούσιο σε γεύση και αρώματα. Το ιδανικό είναι να βράσεις το ρύζι σε ζωμό, κατά προτίμηση σπιτικό, που θα το εφοδιάσει με έναν πλούτο γεύσης και αρωμάτων. Ακόμα και αν δεν έχεις στη διάθεσή σου ζωμό, φρόντισε τουλάχιστον να το μαγειρέψεις σε νερό που έχεις αλατίσει γενναιόδωρα (υπολόγισε 1 κ.σ. ανά 350 ml νερού) και στο οποίο έχεις προσθέσει ελαιόλαδο (επίσης 1 κ.σ. ανά 350 ml). Το ελαιόλαδο, επιπλέον, εμποδίζει τους κόκκους ρυζιού να κολλήσουν μεταξύ τους ή στην κατσαρόλα.
3. Μη διστάσεις να πειραματιστείς πάνω στις οδηγίες της συνταγής. Ακόμα και σε εκείνες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του ρυζιού! Παρόλο που η συσκευασία προτείνει συγκεκριμένο χρόνο βρασίματος και ίσως συγκεκριμένες αναλογίες ρυζιού-νερού, αυτές οι παράμετροι ίσως διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με τη συσκευή της κουζίνας, το σκεύος και το πόσο καλά κλείνει το καπάκι της κατσαρόλας. Γι’ αυτό, μόνο διά της δοκιμής και του λάθους μπορείς να καταλήξεις στον ιδανικό χρόνο βρασίματος ενός συγκεκριμένου τύπου ρυζιού, στη δική σου κουζίνα και με τη δική σου κατσαρόλα.
4. Άφησέ το να σιγομαγειρευτεί, αντί να βράσει σε δυνατή φωτιά. Το βράσιμο σε δυνατή φωτιά θα κάνει το νερό να εξατμιστεί πιο γρήγορα, ίσως προτού ακόμα να είναι έτοιμο το ρύζι σου, και θα απελευθερώσει άμυλο, κάνοντας το ρύζι κολλώδες. Το σιγοβράσιμο, από την άλλη, σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 100 βαθμούς Κελσίου, με το νερό να σχηματίζει μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια, θα κάνει το ρύζι σπυρωτό και νόστιμο. Απλά άφησέ το στην αρχή να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και αμέσως μετά χαμήλωσε τη θερμοκρασία.
5. Μην αφαιρέσεις το καπάκι από την κατσαρόλα. Άφησε το ρύζι να σιγοβράσει σκεπασμένο. Καλό είναι επίσης να μην το ανακατέψεις. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να το κάνει κολλώδες. Από τη στιγμή που θα βρεις τον ακριβή χρόνο βρασμού που χρειάζεται, δεν χρειάζεται να το «ξαναενοχλήσεις» την ώρα του μαγειρέματος, αν θέλεις να γίνει αφράτο, νόστιμο και σπυρωτό.
Extra tip: Λίγο κάρι ή σαφράν θα δώσει στο ρύζι άρωμα, χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά του αντίστοιχου μπαχαρικού. Εναλλακτικά, μπορείς αφού το μαγειρέψεις να το γαρνίρεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άλλο φρέσκο μυρωδικό της επιλογής σου.