Το βράδυ πριν να μαγειρέψετε το αρνί, φτιάξτε το μείγμα με τα βότανά σας ή τη μαρινάδα σας και απλώστε το σε όλο το κρέας. Καλύψτε το αρνί με μεμβράνη και αφήστε μέχρι αρκετές ώρες πριν το μαγείρεμα. Εάν δεν έχετε χρόνο, μαρινάρετε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μία ώρα. Για να επιτύχετε ένα χρυσό εξωτερικό χρώμα, είναι επιτακτική ανάγκη να αφήσετε το καρυκευμένο κρέας να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο πριν το μαγείρεμα.
Συνδυάστε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου, μισή ντουζίνα σκελίδες σκόρδου και μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι με ένα γουδί και γουδοχέρι, μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε μια μεγάλη χούφτα φρέσκα φύλλα ρίγανης και φύλλα μέντας, μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και μπαλσάμικο ξύδι. Ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.
Στεγνώστε σχολαστικά το κρέας με χαρτοπετσέτες και κάντε αλείψτε τη πάστα από βότανα παντού. Καλύψτε και αφήστε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Αφαιρέστε το αρνί από το ψυγείο μερικές ώρες πριν το ψήσετε. Αλείψτε με την πάστα μαρινάδας ξανά το κρέας. Αφήστε το, σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμάνετε το φούρνο. Πασπαλίστε φρέσκο μαύρο πιπέρι σε όλο το αρνί και ψήστε το σε ένα ράφι που έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα φύλλο ψησίματος ή σε ένα ρηχό ταψί.
Μεταφέρετε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής και χαλαρώστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω του. Αφήστε το για 15 έως 20 λεπτά (σημαντικό, καθώς αυτό αφήνει τους χυμούς να ηρεμήσουν, έτσι ώστε να έχετε το πιο τρυφερό κρέας). Τεμαχίστε λεπτά το κρέας πάνω στο ξήλο κοπής και τοποθετήστε το σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. (Μπορεί να τεμαχιστεί ως μεγαλύτερα, πιο επίσημα κομμάτια ή μικρότερα, καθώς το πόδι του αρνιού μπορεί να είναι δύσκολο να τεμαχιστεί ομοιόμορφα). Στύψτε το χυμό μισού λεμονιού από πάνω, και κόψτε το υπόλοιπο μισό λεμόνι. Γαρνίρετε με μια χούφτα φύλλα μέντας κομμένα στις λεπτότερες κορδέλες, φύλλα ρίγανης και φέτες λεμονιού και σερβίρετε.
Προαιρετικές επιλογές καρυκεύματος με βάση το λάδι, το σκόρδο και το αλάτι:
Αλλάξτε τα βότανα και δοκιμάστε φρέσκο δεντρολίβανο, θυμάρι, άνηθο, κόλιαντρο ή μαϊντανό.
Αλλάξτε το ξίδι για ένα διαφορετικό οξύ, όπως χυμό λεμονιού ή lime, ξινό πορτοκάλι ή ξίδι με γεύση.
Αντί για μέλι, γλυκάνετε με ζελέ, μαρμελάδα, σιρόπι σφενδάμου ή μελάσα ροδιού.
Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε
Μαρινάδα ντομάτας
Τρίψτε ½ μεγάλο κρεμμύδι, μαγειρέψτε με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και 1 κουταλιά της σούπας θρυμματισμένο σκόρδο. Προσθέστε ¼ φλιτζάνι πάστα ντομάτας, 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα και ½ φλιτζάνι νερό. Σιγοβράστε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Κλασική μαρινάδα κόκκινου κρασιού
Συνδυάστε ¼ φλιτζάνι κόκκινο κρασί, ¼ φλιτζάνι λάδι, ½ φλιτζάνι πάστα ντομάτας, 3 σκελίδες τριμμένο σκόρδο και 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη.
Μέλι μαρινάδα σόγιας
Συνδυάστε λίγο μέλι και σάλτσα σόγιας με χυμό πορτοκάλι.
Μαρινάδα γαλλικού τύπου
Συνδυάστε τη μουστάρδα Dijon και τη σάλτσα ντομάτας με λίγο ξύδι κόκκινου κρασιού.
Απλή μαρινάδα λεμονιού
Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού με λίγο ελαιόλαδο και αποξηραμένο δεντρολίβανο.
Μαρινάδα ινδικού στιλ
Συνδυάστε 2 κουταλάκια του γλυκού κουρκούμη, κύμινο αλεσμένο και καυτή μουστάρδα, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη κανέλα και τριμμένο κάρδαμο, ¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι και ¼ φλιτζάνι λευκό ξίδι.