Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς στις αισθήσεις.
Ο σολομός είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται εύκολα και η γεύση του συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία υλικών. Η συγκεκριμένη εκδοχή παντρεύεται την ελληνική χωριάτικη σαλάτα… αλλά αν το επιθυμείς μπορείς ελεύθερα να προσθέσεις όποιο άλλο λαχανικό επιθυμείς, ανάλογα με την εποχή που θα το φτιάξεις. Αν το φτιάξεις πάντως μες στο καταχείμωνο, θα έχεις καταφέρει να βάλεις λίγο καλοκαίρι στο πιάτο σου και να θυμηθείς τη γεύση ανεμελιάς των διακοπών σε νησί του Αιγαίου πελάγους!
ΥΛΙΚΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
20 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
50 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΡΑ
1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Χυμός από 2 λεμόνια
1 γαρίφαλο σκόνη
1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη
1/2 κουτ. κόκκινες νιφάδες πιπεριού
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλ. φέτα
1 φλ. κομμένες ντομάτες ή ντοματίνια κομμένα στη μέση
1/4 φλ. ελιές Καλαμάτας κομμένες σε φέτες ή ροδέλες
1/4 φλ. ψιλοκομμένα αγγούρια
1/4 ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένο άνηθο
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΛΟΜΟ
1 λεμόνι, σε λεπτές φέτες
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
4 φιλέτα σολομού, που έχεις στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°. Μαρινάρεις τη φέτα: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη και νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Καρυκεύεις με πιπέρι και προσθέτεις τη φέτα. Σκεπάζεις το μπολ και το αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά ενώ προετοιμάζεις τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνεις το ψάρι: Απλώνεις τις κομμένες φέτες λεμόνι και τις ροδέλες κόκκινου κρεμμυδιού στο κάτω μέρος ενός μεγάλου ταψιού. Προσθέτεις τα φιλέτα σολομού, με την πέτσα προς τα κάτω, στο ταψί. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι και ψήνεις μέχρι να ροδίσει καλά, 18 έως 20 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, συμπληρώνεις τη μαρινάρα: Στο μπολ με τη φέτα, προσθέτεις ντομάτες, ελιές, αγγούρια, ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και άνηθο. Αναμειγνύεις απαλά για να συνδυαστούν όλα τα υλικά.
Συμπληρωματικές προτάσεις: κάππαρη, τριμμένο καρότο, πιπεριές.
Για το σερβίρισμα: Πιάτο Βάζεις σε μια πιατέλα το φιλέτο σολομού με φέτες λεμονιού και κόκκινου κρεμμυδιού και καλύπτεις από πάνω με τη μαριναρισμένη χωριάτικη σαλάτα – μπορείς να συνοδεύσεις με επιπλέον λαχανικά, ψητές πατάτες ή ρύζι.
Για συνοδευτικό δοκίμασε παγωμένο λευκό κρασί με φρουτώδεις νότες ή Μαλαγουζιά.