Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων, λαχανικών και άλλων συστατικών.

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων, λαχανικών και άλλων συστατικών. Τα σπιτικά gnocchi πατάτας είναι κάτι εκπληκτικά εύκολο να φτιαχτεί και η ζύμη του είναι ένα υλικό που μοιάζει σαν χειροποίητο όνειρο. Σε αντίθεση με τα ζυμαρικά, δεν υπάρχει χρειάζεται να αφήσεις να «ξεκουραστεί» κι έτσι δεν μεσολαβεί χρόνος για να περιμένεις. Είναι τόσο απλό όσο το ψήσιμο μερικών πατατών και η ανάμειξη όλων των υλικών μαζί. Συνδύασε τα νιόκι σου με άφθονη παρμεζάνα και βούτυρο και νιώσε την ευτυχία να αγαλλιάζει μέσα σου.

ΥΛΙΚΑ:

6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 45 ΛΕΠΤΑ

gnokki

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες

2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και λίγη επιπλέον για την επιφάνεια

2 μεγάλα αυγά

2 κουτ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1/2 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερα για σερβίρισμα

1/4 φλ. φρεσκοτριμμένο πεκορίνο

gnokkki

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζεις τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί αφού πρώτα τις έχεις τρυπήσει παντού με ένα πιρούνι ή τις τοποθετείς απευθείας στις σχάρες του φούρνου. Τις ψήνεις μέχρι να μπορούν τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι, περίπου για μια ώρα. Όταν τις βγάλεις, τις αφήνεις να κρυώσουν ελαφρώς.

Όταν οι πατάτες είναι αρκετά δροσερές προκειμένου να μπορείς να τις χειριστείς, τις κόβεις στη μέση και αφαιρείς όσο μπορείς το εσωτερικό, αφήνοντας τη φλούδα. Λιώνεις τις πατάτες περνώντας τες από τρίφτη ή με ένα πιρούνι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζεις τις πατάτες, το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι και λίγο πιπέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Απλώνεις τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά.

Χωρίζεις τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου, φτιάξε κάθε κομμμάι σε μια μακρόστενη λωρίδα στη διάσταση που θες να έχουν τα νιόκι σου. Στη συνέχεις κόβεις τη λωρίδα σε ίσα μικρά κομμάτια που πιέζεις ελαφρώς σε ένα πιρούνι για να πάρουν ραβδωτό σχήμα. Τοποθετείς τα κομμάτια σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί. Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή για να την δουλέψεις σε αυτό το σημείο, τοποθέτησέ την στον καταψύκτη για 10 λεπτά για να κρυώσει.

gnokii

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό, μαγειρεύεις τα νιόκι έως ότου να επιπλέουν στην επιφάνεια, περίπου 2 λεπτά. Διατήρησε 1/2 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και στη συνέχεια τα στραγγίζεις.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνεις το βούτυρο. Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα με σχισμές, προσθέτεις τα μαγειρεμένα νιόκι στο λιωμένο βούτυρο και καρυκεύεις με αρκετούς κόκκους μαύρου πιπεριού. Προσθέτεις την παρμεζάνα και το πεκορίνο και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει το μείγμα τυριών και το πιπέρι να είναι αρωματικό, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτεις το νερό ζυμαρικών που είχες κρατήσει, δύο κουταλιές της σούπας κάθε φορά για να βοηθήσεις τη σάλτσα να γίνει ομοιόμορφη, όπως απαιτείται.

Σερβίρεις τα νιόκι ζεστά και συμπληρώνεις με περισσότερη παρμεζάνα.

Τα νιόκι προσφέρονται για πειραματισμούς. Είναι ένα υλικό που συνδυάζεται ποικιλοτρόπως, μαγειρεύεται σχεδόν όπως τα ζυμαρικά αλλά ταιριάζει και με γεύσεις που πηγαίνουν με τις πατάτες. Δοκίμασε να τα κάνεις και στο φούρνο με ντομάτα και αρωματικά βότανα, όπως για παράδειγμα τη ρίγανη…

empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Οι ποπ σταρ είναι …ανθυγιεινοί

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις που στοχεύουν στους ανηλίκους και τους νεαρούς ενήλικες διαθέτει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κάθε χρόνο.
empty alt

Αυτά τα λιπαρά αδυνατίζουν

Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.
empty alt

Πώς θα ψήσεις παντζάρια στο φούρνο

Ίσως θεωρείς δεδομένο, κάθε φορά που θέλεις να μαγειρέψεις παντζάρια, ότι αρκεί να τα βάλεις σε άφθονο νερό και να τα αφήσεις να βράσουν.
empty alt

Αυτές είναι οι 6 τροφές που κρατάνε το μυαλό σε εγρήγορση

    Όταν στη Βρετανία βγήκε μια έρευνα που αναδείκνυε την αξία του δεντρολίβανου ως το ιδανικό βότανο που ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, οι πωλήσεις του αλλά και των σχετικών προϊόντων του (όπως το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου) εκτοξεύτηκαν στα ύψη! Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου...
empty alt

Margarita time: Μη μαδάς τις μαργαρίτες, πιες τες!

Margarita: το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού σε προκαλεί να αφεθείς, να το απολαύσεις και να ανακαλύψεις όλες τις νέες του εκδοχές που θα απογειώσουν τις στιγμές σου.
empty alt

Τραγανά ψητά σπαράγγια με παρμεζάνα

Τόσο νόστιμα που μπορούν να ανταγωνιστούν τις τηγανητές πατάτες
empty alt

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Τα cupcakes αυτά είναι νόστιμα. Πολύ υγρά, με γευστικό συνδυασμό βανίλιας και ελαφρού εσπεριδοειδούς. Μια σπιτική βουτυρόκρεμα βανίλιας που αναζωογονεί ελαφριά, αλλά γλυκιά και βγάζει υπέροχα.
Back To Top