Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.

Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλινικής δοκιμής που πραγματοποίησαν Ισπανοί ερευνητές σε περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών, με επικεφαλής τον δρ. Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης,

Οι συμμετέχοντες -ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε ποσοστό άνω του 90% και είτε είχαν διαβήτη είτε είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες-  χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο (τουλάχιστον τέσσερα κουταλάκια παρθένο ελαιόλαδο τη μέρα) χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων. Η δεύτερη κατανάλωνε, αντί για λάδι.

λιπαρά από πολλούς ξηρούς καρπούς (30 γραμμάρια τουλάχιστον τη μέρα). Η τρίτη ομάδα δεν έκανε Μεσογειακή διατροφή, αλλά απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά.

Επειρα από πέντε χρόνια, παρατηρείθηκε μείωση στη συνολική ποσότητα λιπών ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), και αύξηση στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα). Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες καταγράφηκε μια σχετική απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στην πρώτη Μεσογειακή ομάδα που κατανάλωνε πολύ λάδι (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της Μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).

Να σημειωθεί ότι μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες φαινόμενο που δεν έχει απαραίτητα σχέση με τη διατροφή, αλλά και με την ηλικία. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο) και μετά στην ομάδα του λαδιού (0,85 εκατ.) και των ξηρών καρπών (0,37 εκατ.).

—Καλά και κακά λιπαρά

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η πρόσληψη καλών λιπαρών και όχι η κατάργηση του λίπους συνολικά από τη διατροφή.

Όπως επισημαίνουν, όσοι προτείνουν διατροφή αυστηρά χαμηλών λιπαρών και θερμίδων, δημιουργούν περιττό φόβο για τα υγιεινά λιπαρά της Μεσογειακής διατροφής.

«Πρέπει να απομυθοποιήσουμε την άποψη που θέλει τα προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών και χαμηλότερων θερμίδων να οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του βάρους. Πρόκειται για μια αυταπάτη που οδηγεί σε παράδοξες δίαιτες, που εστιάζουν στις συνολικές θερμίδες, αντί για την ποιότητα του φαγητού. Έτσι οι καταναλωτές πέφτουν θύματα παραπλάνησης και διαλέγουν τροφές με βάση το συνολικό περιεχόμενό τους σε λίπη και θερμίδες αντί να εξετάζουν τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.

Γενικός κανόνας είναι ωφελεί περισσότερο η κατανάλωση τροφών με περισσότερες θερμίδες και μονοακόρεστα λίπη από φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και πλήρη δημητριακά, αλλά λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λίπη από κατεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, καρδιαγγειακό επεισόδιο ή καρκίνο.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ενδοκρινολογίας «The Lancet Diabetes & Endocrinology».

empty alt

6 βήματα για νόστιμο και σπυρωτό πιλάφι

Το πιλάφι όταν δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να βγει άνοστο, μονότονο, νοσοκομειακό. Αν όμως ξέρεις πώς φτιάχνεται, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και στον πρωταγωνιστή ενός τραπεζιού.
empty alt

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
empty alt

3 υλικά + 3 λεπτά είναι όλα όσα χρειάζεσαι για μια σπιτική ζεστή σοκολάτα!

Υπάρχουν άπειρες συνταγές ζεστής σοκολάτας, π.χ. με μπαχαρικά, κονιάκ και λικέρ, όμως μια πολύ απλή και εγγυημένα επιτυχημένη βασίζεται στην εξής απλή λογική: ανακατεύεις γάλα με την μπάρα σοκολάτας της επιλογής σου και προσθέτεις μαρσμέλοου.
empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες

Ας ξεκινήσουμε από αυτό: γιατί να μπεις στη διαδικασία να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου; Επειδή η φλούδα τους χαλάει την ομοιόμορφη υφή μιας σάλτσας και, επιπλέον, είναι πιο δύσπεπτη.
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
empty alt

Κολοκύθι: το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
empty alt

Τα καλύτερα και πιο υγιεινά γλυκαντικά: από το 1 έως το 7!

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία.
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top