Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα των επιβλαβών ειδών χοληστερόλης τα οποία ευθύνονται για τις στενώσεις των αρτηριών, όπως αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά. Και έχει και τις μισές θερμίδες από όσες η βρώμη που λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό με τον ίδιο τρόπο.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 14 προγενέστερων κλινικών μελετών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κριθάρι μπορεί να μειώσει κατά 7% τόσο την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (την LDL, που αποκαλούμε «κακή» χοληστερίνη) όσο και την μη-HDL χοληστερόλη.Η μη-HDL χοληστερόλη είναι τα επίπεδα χοληστερόλης που προκύπτουν όταν αφαιρέσουμε από την ολική χοληστερόλη την «καλή» (HDL).Όταν κάνουμε εξετάσεις αίματος, μετριούνται η ολική χοληστερόλη (TC), η «καλή» (HDL) και η «κακή» (LDL), αλλά αν παρατηρήσετε τις εξετάσεις σας θα δείτε ότι το άθροισμα της HDL με την LDL είναι μικρότερο από την ολική χοληστερόλη.Αυτό οφείλεται στο ότι στο αίμα κυκλοφορούν και άλλα επιβλαβή λιπίδια, γι’ αυτό και τελευταία οι γιατροί έχουν αρχίσει να αξιολογούν την μη-HDL χοληστερόλη, αντί να περιορίζονται στην LDL.Στη νέα μελέτη, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι το κριθάρι και τα προϊόντα που το περιέχουν ελαττώνει και την LDL και την μη-HDL – και μάλιστα σε ένα ποσοστό εφάμιλλο με αυτό που επιτυγχάνεται με την γενικώς προσεγμένη διατροφή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (EJCN), το κριθάρι δρα με τρόπο παρόμοιο με τη βρώμη, καθώς είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αλλά περιέχει διπλάσιες πρωτεϊνες και τις μισές θερμίδες από αυτήν – γεγονός που είναι σημαντικό για όσους προσέχουν το σωματικό βάρος τους.

Επιπλέον, και τα δύο είδη δημητριακών περιέχουν υψηλά επίπεδα μίας διαλυτής φυτικής ίνας που λέγεται βήτα-γλυκάνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι 3 γραμμάρια αυτής της ίνας την ημέρα (αντιστοιχούν σε 30-40 γραμμάρια κριθαριού ή βρώμης) μπορούν να μειώσουν την ολική και την LDL χοληστερόλη.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους πληθυσμούς με υψηλό κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιαγγειακής νόσου, όπως οι πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη που μπορεί να έχουν φυσιολογικά επίπεδα LDL χοληστερόλης αλλά αυξημένα επίπεδα μη-HDL χοληστερόλης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βλάντιμιρ Βούκσαν, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών & στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Ωστόσο το κριθάρι μπορεί επίσης να ωφελήσει και όσους δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη, διότι έχει διαπιστωθεί πως όσο χαμηλότερη είναι, τόσο το καλύτερο».

 

empty alt

6 βήματα για νόστιμο και σπυρωτό πιλάφι

Το πιλάφι όταν δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να βγει άνοστο, μονότονο, νοσοκομειακό. Αν όμως ξέρεις πώς φτιάχνεται, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και στον πρωταγωνιστή ενός τραπεζιού.
empty alt

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
empty alt

3 υλικά + 3 λεπτά είναι όλα όσα χρειάζεσαι για μια σπιτική ζεστή σοκολάτα!

Υπάρχουν άπειρες συνταγές ζεστής σοκολάτας, π.χ. με μπαχαρικά, κονιάκ και λικέρ, όμως μια πολύ απλή και εγγυημένα επιτυχημένη βασίζεται στην εξής απλή λογική: ανακατεύεις γάλα με την μπάρα σοκολάτας της επιλογής σου και προσθέτεις μαρσμέλοου.
empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες

Ας ξεκινήσουμε από αυτό: γιατί να μπεις στη διαδικασία να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου; Επειδή η φλούδα τους χαλάει την ομοιόμορφη υφή μιας σάλτσας και, επιπλέον, είναι πιο δύσπεπτη.
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
empty alt

Κολοκύθι: το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
empty alt

Τα καλύτερα και πιο υγιεινά γλυκαντικά: από το 1 έως το 7!

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία.
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top