Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα των επιβλαβών ειδών χοληστερόλης τα οποία ευθύνονται για τις στενώσεις των αρτηριών, όπως αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά. Και έχει και τις μισές θερμίδες από όσες η βρώμη που λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό με τον ίδιο τρόπο.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 14 προγενέστερων κλινικών μελετών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κριθάρι μπορεί να μειώσει κατά 7% τόσο την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (την LDL, που αποκαλούμε «κακή» χοληστερίνη) όσο και την μη-HDL χοληστερόλη.Η μη-HDL χοληστερόλη είναι τα επίπεδα χοληστερόλης που προκύπτουν όταν αφαιρέσουμε από την ολική χοληστερόλη την «καλή» (HDL).Όταν κάνουμε εξετάσεις αίματος, μετριούνται η ολική χοληστερόλη (TC), η «καλή» (HDL) και η «κακή» (LDL), αλλά αν παρατηρήσετε τις εξετάσεις σας θα δείτε ότι το άθροισμα της HDL με την LDL είναι μικρότερο από την ολική χοληστερόλη.Αυτό οφείλεται στο ότι στο αίμα κυκλοφορούν και άλλα επιβλαβή λιπίδια, γι’ αυτό και τελευταία οι γιατροί έχουν αρχίσει να αξιολογούν την μη-HDL χοληστερόλη, αντί να περιορίζονται στην LDL.Στη νέα μελέτη, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι το κριθάρι και τα προϊόντα που το περιέχουν ελαττώνει και την LDL και την μη-HDL – και μάλιστα σε ένα ποσοστό εφάμιλλο με αυτό που επιτυγχάνεται με την γενικώς προσεγμένη διατροφή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (EJCN), το κριθάρι δρα με τρόπο παρόμοιο με τη βρώμη, καθώς είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αλλά περιέχει διπλάσιες πρωτεϊνες και τις μισές θερμίδες από αυτήν – γεγονός που είναι σημαντικό για όσους προσέχουν το σωματικό βάρος τους.

Επιπλέον, και τα δύο είδη δημητριακών περιέχουν υψηλά επίπεδα μίας διαλυτής φυτικής ίνας που λέγεται βήτα-γλυκάνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι 3 γραμμάρια αυτής της ίνας την ημέρα (αντιστοιχούν σε 30-40 γραμμάρια κριθαριού ή βρώμης) μπορούν να μειώσουν την ολική και την LDL χοληστερόλη.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους πληθυσμούς με υψηλό κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιαγγειακής νόσου, όπως οι πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη που μπορεί να έχουν φυσιολογικά επίπεδα LDL χοληστερόλης αλλά αυξημένα επίπεδα μη-HDL χοληστερόλης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βλάντιμιρ Βούκσαν, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών & στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Ωστόσο το κριθάρι μπορεί επίσης να ωφελήσει και όσους δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη, διότι έχει διαπιστωθεί πως όσο χαμηλότερη είναι, τόσο το καλύτερο».

 

empty alt

Οι φυτικές ίνες ασπίδα για τις χρόνιες παθήσεις

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
empty alt

Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν μαγειρεύουμε κρέας

Αν πάντα αλατοπιπερώνεις την μπριζόλα πριν από το ψήσιμο, ήρθε η στιγμή να το ξανασκεφτείς. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία Gourmet Meat Club (που κάνει delivery το κρέας στο σπίτι των καταναλωτών), το καρύκευμα πριν από το ψήσιμο είναι ένα κοινό λάθος στη μαγειρική, το οποίο σκληραίνει […]
empty alt

5 επαγγελματικά tips για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες φαγητού

Στη φωτογράφιση ενός πιάτου, πέντε είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Ο φωτογράφος Αντώνης Δρακάκης (adphotography.gr), που στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να μαγειρεύει, σού αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγξεις αυτούς τους πέντε παράγοντες ώστε να τραβήξεις...
empty alt

Πώς θα απολαμβάνεις το τσάι σου σαν Βρετανός γαλαζοαίματος

Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
empty alt

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη;

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη; Γιατί οι τηγανιτές πατάτες όταν κρυώνουν γίνονται τόσο αηδιαστικές; Για ποιο λόγο ο καφές βοηθάει στις κενώσεις; Διαχώρισε τους μύθους από τα γεγονότα και βρες τις απαντήσεις στις απορίες σου παρακολουθώντας το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο...
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Απολαυστική σούπα με κοτόπουλο και ρύζι

Υγιεινή και ζεστή, ό,τι πρέπει για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του
Back To Top