Γιατί αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα;
Πληροφορίες
Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου.
Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου. Έχει βάση αυτή η παράδοση ή πρόκειται για μια άχρηστη διαδικασία, που μπορείς άνετα να παραλείψεις;
Ο βασικός λόγος που αλατίζουμε τις μελιτζάνες είναι για να ξεπικρίσουν. Καθώς όμως οι νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι πολύ πιο γλυκιές από αυτές του παρελθόντος, αν αλατίζουμε τις μελιτζάνες μόνο για το ξεπίκρισμα συνήθως μπορούμε να παρακάμψουμε αυτό το βήμα.
Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα: Για να αποβάλουν την υπερβολική υγρασία που έχει εγκλωβιστεί στο λαχανικό, ώστε να αποκτήσουν πιο συμπυκνωμένη και πλούσια γεύση. Γι’ αυτό, αντί να αφήσουμε τις μελιτζάνες μέσα σε αλατισμένο νερό μπορούμε, αφού τις κόψουμε, να τις βάλουμε σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζοντάς τις στη συνέχεια με αλάτι.
Το συμπέρασμα; Αν έχεις χρόνο, αλάτισε τις μελιτζάνες σου προτού τις μαγειρέψεις. Διαφορετικά, προχώρησε στο επόμενο στάδιο προετοιμασίας χωρίς να ανησυχείς για το αποτέλεσμα. Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, φρόντισε να τις καρυκεύσεις γενναιόδωρα, για να τους δώσεις γεύση.
Επιπλέον, καλό είναι προτού ψήσεις ή τηγανίσεις τις μελιτζάνες να τις αφήσεις για λίγο να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί η πλεονάζουσα υγρασία.
Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.
Υπάρχουν δύο σωστοί τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο στην κουζίνα μας: κοπανημένο στο γουδοχέρι και/ή τσιγαρισμένο. Αυτό τονίζει η Samin Nosrat, συντάκτρια των New York Times με σπουδές μαγειρικής.
Θέλεις να στραγγίσεις τα φύλλα του μαρουλιού που θα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να το πετύχεις: 1.
Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η […]
Λένε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα. Ψάχνετε για μια επιλογή που είναι υγιεινή και εύκολη; Συνδυάζοντας τα οφέλη και τη γεύση από λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, ντομάτα, μπρόκολο, κρεμμύδι και πιπεριές, αυτό το πιάτο με αυγά χαμηλών υδατανθράκων είναι ένας πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά...
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.