Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί. Οι Γάλλοι επιστήμονες το γνωρίζουν καλύτερα από όλους και κατάφεραν μάλιστα να το αποδείξουν σε μία έρευνα η οποία απαίτησε πολλές ώρες φαγητού και ποτού.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο γαλλικό Κέντρο Επιστημών Γεύσης & Διατροφής (CSGA), στην πόλη Ντιζόν της Γαλλίας, βασίσθηκε στην αξιολόγηση τεσσάρων κρασιών (Pacherenc, Sancerre, Bourgogne και Madiran) και τεσσάρων τυριών (Epoisses, Comté, Roquefort και Crottin de Chavignol).
Πριν και μετά την κατανάλωση ενός μικρού τεμαχίου τυριού, οι 31 συμμετέχοντες έπιναν μια γουλιά κρασί και διάλεγαν μία περιγραφή από έναν κατάλογο με πιθανές γεύσεις για να χαρακτηρίσουν τη γεύση του. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τυριών και κρασιών.
Οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν ότι το τυρί επηρέαζε την περιγραφή όλων των κρασιών, βελτιώνοντας τη γεύση τους. Κανένα τυρί δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Food Science».
Στα δύο κόκκινα κρασιά της μελέτης (το Bourgogne και το Madiran) τα τυριά ενίσχυσαν το άρωμα των κόκκινων φρούτων και μείωσαν τη διάρκεια της στυφάδας, αυτού του αισθήματος ξηρότητας στο στόμα που προκαλούν οι ταννίνες του κρασιού. Στο γλυκό λευκό Pacherenc, η γλυκύτητα δεν άλλαξε με τα τυριά, αλλά στο ξηρό λευκό Sancerre ενισχύθηκε το κύριο άρωμα.
«Διαπιστώσαμε ότι η διάρκεια της στυφάδας των κρασιών μειώνεται έπειτα από την κατανάλωση τυριού και ότι τα τέσσερα τυριά ασκούσαν την ίδια δράση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρα Β. Γκαλμαρίνι. «Επομένως, όταν διαλέγετε τυρί ως συνοδευτικό του κρασιού σας, θα βελτιώσετε τη γεύση του όποια κι αν είναι η επιλογή σας».