Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.


Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί. Οι Γάλλοι επιστήμονες το γνωρίζουν καλύτερα από όλους και κατάφεραν μάλιστα να το αποδείξουν σε μία έρευνα η οποία απαίτησε πολλές ώρες φαγητού και ποτού.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο γαλλικό Κέντρο Επιστημών Γεύσης & Διατροφής (CSGA), στην πόλη Ντιζόν της Γαλλίας, βασίσθηκε στην αξιολόγηση τεσσάρων κρασιών (Pacherenc, Sancerre, Bourgogne και Madiran) και τεσσάρων τυριών (Epoisses, Comté, Roquefort και Crottin de Chavignol).

Πριν και μετά την κατανάλωση ενός μικρού τεμαχίου τυριού, οι 31 συμμετέχοντες έπιναν μια γουλιά κρασί και διάλεγαν μία περιγραφή από έναν κατάλογο με πιθανές γεύσεις για να χαρακτηρίσουν τη γεύση του. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τυριών και κρασιών.

Οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν ότι το τυρί επηρέαζε την περιγραφή όλων των κρασιών, βελτιώνοντας τη γεύση τους. Κανένα τυρί δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Food Science».

Στα δύο κόκκινα κρασιά της μελέτης (το Bourgogne και το Madiran) τα τυριά ενίσχυσαν το άρωμα των κόκκινων φρούτων και μείωσαν τη διάρκεια της στυφάδας, αυτού του αισθήματος ξηρότητας στο στόμα που προκαλούν οι ταννίνες του κρασιού. Στο γλυκό λευκό Pacherenc, η γλυκύτητα δεν άλλαξε με τα τυριά, αλλά στο ξηρό λευκό Sancerre ενισχύθηκε το κύριο άρωμα.

«Διαπιστώσαμε ότι η διάρκεια της στυφάδας των κρασιών μειώνεται έπειτα από την κατανάλωση τυριού και ότι τα τέσσερα τυριά ασκούσαν την ίδια δράση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρα Β. Γκαλμαρίνι. «Επομένως, όταν διαλέγετε τυρί ως συνοδευτικό του κρασιού σας, θα βελτιώσετε τη γεύση του όποια κι αν είναι η επιλογή σας».

empty alt

5 λόγοι για να βάλεις το κεφίρ στη διατροφή σου

Keyif στα τούρκικα σημαίνει «καλή αίσθηση» για αυτό και δεν είναι τυχαίο το όνομα του κεφίρ. Με καταγωγή από τις γαλακτικές ζυμώσεις και με «μαγικές» σχεδόν ιδιότητες προστασίας του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, το κεφίρ είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να προσθέσεις στην...
empty alt

Πώς θα δώσουμε σε όλα τα σπιτικά cupcakes το ίδιο μέγεθος;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο οι επαγγελματίες καταφέρνουν να παρασκευάσουν μπισκότα, cupcakes και μάφιν στο ίδιο μέγεθος, ξανά και ξανά; Δεν είναι θέμα μαγείας, ούτε καν απαιτεί χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.
empty alt

Το κοινό λάθος που κάνουμε με τη ζύμη ενός γλυκού ή φαγητού

Οι περισσότερες ζύμες περιέχουν αλεύρι, το οποίο με τη σειρά του περιέχει γλουτένη. Όσο περισσότερο ανακατεύουμε, χτυπάμε ή ζυμώνουμε ένα μείγμα με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τόσο πιο σφιχτό γίνεται.
empty alt

Πώς θα κρυώσεις ένα μπουκάλι μπίρας σε χρόνο ρεκόρ

Η ζέστη καλά κρατεί αλλά ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες είναι γεγονός ότι ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα η μπίρα δεν πίνεται ευχάριστα χλιαρή.
empty alt

3 τρόποι να στραγγίσεις τα φύλλα μαρουλιού

Θέλεις να στραγγίσεις τα φύλλα του μαρουλιού που θα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να το πετύχεις: 1.
empty alt

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι.
empty alt

Πίτσα-σπαγγέτι σημειώσατε Χ

  Μια πρωτότυπη συνταγή έρχεται να βάλει τέλος στο αιώνιο δίλημμα «πίτσα ή σπαγγέτι;».   ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ αλάτι 1 κιλό μακαρόνια 2 φλ.
empty alt

Ψήνεσαι να μάθεις να φτιάχνεις την τέλεια barbeque sauce

Το μπάρμεκιου είναι τέχνη. Είτε γίνεται στα κάρβουνα είτε σε ηλεκτρικό barbeque. Ό,τι και να σου αρέσει να απολαμβάνεις ψητό, από κρέας έως λαχανικά, μέχρι φρούτα, η κατάλληλη συνοδευτική σάλτσα είναι αυτό το έξτρα που θα απογειώσει τη γεύση.
Back To Top