Έχεις σκεφτεί ποτέ να φτιάξεις στο σπίτι μείγματα μπαχαρικών π.χ. για κοτόπουλο ή χοιρινό; Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να το κάνεις:
1. Ρυθμίζεις τη δοσολογία κατά βούληση, ανάλογα, για παράδειγμα, με το αν προτιμάς ένα μείγμα πιο πικάντικο ή πιο γλυκό.
2. Τα σπιτικά μείγματα έχουν συνήθως πιο δυνατές γεύσεις και αρώματα από τα τυποποιημένα.
3. Είσαι σίγουρος ότι δεν θα περιέχει πρόσθετα, π.χ. συντηρητικά.
4. Τα σπιτικά μείγματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα τυποποιημένα, καθώς τα ετοιμάζεις επί τόπου, επομένως δεν έχουν αρχίσει ήδη να ξεθυμαίνουν.
5. Σε βοηθούν να κάνεις οικονομία, καθώς έχουν χαμηλότερο κόστος.
Γενικά tips για σπιτικά μείγματα:
-Αγόρασε τα μπαχαρικά σου σε ολόκληρους σπόρους, που στη συνέχεια θα αλέσεις σε μύλο, και όχι ήδη τριμμένα. Έτσι, θα παρατείνεις τη διάρκεια ζωής ενός μείγματος.
-Για μεγαλύτερη οικονομία, σε μπαχαράδικα θα βρεις χύμα μπαχαρικά σε πολύ καλές τιμές.
-Όταν πρόκειται να αλέσεις μπαχαρικά σε σπόρους, να έχεις υπόψη σου ότι στο τελικό αποτέλεσμα οι ποσότητες πιθανότατα θα διαφέρουν λίγο. Για παράδειγμα μία κουταλιά σπόροι κύμινου δίνουν περίπου μιάμιση κουταλιά τριμμένο κύμινο. Τα καλά νέα είναι ότι τέτοιες μικρές διαφοροποιήσεις δεν θα κάνουν τεράστια διαφορά στο μείγμα.