Τις Δευτέρες που προσπαθείς να κάνεις οικονομία για να εξιλεωθείς για τα έξοδα του Σαββατοκύριακου και ταυτόχρονα να φας υγιεινά για να εξιλεωθείς για τις κραιπάλες του Σαββατοκύριακου, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας, η τέλεια λύση είναι τα ψητά λαχανικά στο φούρνο, αρκεί να ακολουθήσεις μια πρωτότυπη και οικονομική ιδέα που θα τα νοστιμίσει απίστευτα, από το Bonappetit.com.
Απλά, απλώνεις σε ένα ταψί τα λαχανικά που έχεις στο ψυγείο σου, τα ψήνεις και στο τέλος προσθέτεις μια σάλτσα που θα απογειώσει τη γεύση τους. Η οποία δεν είναι άλλη από μια «εναλλακτική» πέστο.
Συγκεκριμένα, ακολουθείς τα παρακάτω βήματα.
Επιλέγεις τα λαχανικά που θα ψήσεις: Μπορεί να είναι καρότα, κατά προτίμηση με τα φύλλα τους, τα τελευταία μπρόκολα και κουνουπίδια της εποχής, παντζάρια, πατάτες ή γλυκοπατάτες και μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια ή ξερά κρεμμύδια.
Προετοιμάζεις τα λαχανικά σου για ψήσιμο: Αφαιρείς τα φύλλα από τα καρότα χωρίς να τα πετάξεις και κομματιάζεις όλα τα λαχανικά σου περίπου στο ίδιο μέγεθος, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Απλώνεις τα λαχανικά στο ταψί: Και προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Τίποτα άλλο.
Στο μεταξύ, βράζεις ρύζι ή κινόα ή κάποιο άλλο συνοδευτικό της επιλογής σου, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και να βράσει το συνοδευτικό, φτιάχνεις την πέστο: Ψιλοκόβεις τα φύλλα του καρότου, μέχρι να έχεις περίπου 1 φλιτζ. ή, αν δεν έχεις φύλλα καρότου, μαϊντανό, βασιλικό, άνηθο ή κόλιανδρο ή συνδυασμό διαφορετικών μυρωδικών. Ανακατεύεις τα μυρωδικά με 1/3 φλιτζ. ψιλοκομμένα καρύδια ή κουκουνάρι, ½ φλιτζ. ελαιόλαδο και ¼ φλιτζ. λευκό ξίδι. Προσθέτεις λίγο αλάτι.
Μετά από 20 με 30 λεπτά ψησίματος, τα λαχανικά σου θα είναι έτοιμα: ελαφρώς μαλακά αλλά ταυτόχρονα και τραγανά. Τα βγάζεις από το φούρνο, τα αφήνεις να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, συμπληρώνεις με λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν σου φαίνονται στεγνά, απλώνεις την πέστο, ανακατεύεις καλά και απολαμβάνεις μαζί με το συνοδευτικό.