Σίγουρα δεν είναι λίγοι οι γονείς ή οι παππούδες και γιαγιάδες που όταν βλέπουν ένα παιδί να παίζει με το φαγητό του, σπεύδουν να του πούν πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και θα έπρεπε να δείχνει περισσότερο σεβασμό, γιατί το φαγητό είναι κάτι το ιερό.
Όμως είναι γέγονος ότι πολλές φορές το παιχνίδι και ο πειραματισμός με το φαγητό έχουν δημιουργήσει γαστρονομικά αριστουργήματα αλλά και έθιμα που προσφέρουν στους ανθρώπους όμορφες και διασκεδαστικές στιγμές.
Με τον τρόπο αυτό άλλωστε προέκυψαν πολλά φεστιβάλ και αρκετά εστιατόρια ανά τον κόσμο, όπου οι επισκέπτες «διασκεδάζουν» μέσω του φαγητού, είτε τρώγοντάς το σε περίεργες μορφές, είτε ακόμα και πετώντας το ο ένας στον άλλο.
Ας δούμε λοιπόν μερικά παραδείγματα:
Τοματομαχίες σε όλη την πόλη
Αλήθεια, πόσοι και πόσοι από εμάς στη παιδική μας ηλικία και σε οικογενειακά τραπέζια, δεν θέλαμε να σηκωθούμε και να παίξουμε με τα αδέρφια μας και τα ξαδέρφια μας, πετώντας φαγητό ο ένας στον άλλο; Μπορεί τότε να μην μας το επέτρεπαν, όμως τώρα μπορούμε να το κάνουμε χωρίς αναστολές στην πόλη Μπουνιόλ της Βαλένθια.
Εκεί, εδώ και 75 χρόνια διεξάγεται το φεστιβάλ Λα Τοματίνα, όπου οι επισκέπτες επιδίδονται σε έναν ατελείωτο τοματοπόλεμο στους δρόμους της πόλης. Όλα ξεκίνησαν το 1945 όταν ένας κάτοικος της Μπουνιόλ, νευριασμένος από κάποιους νεαρούς, άρχισε να τους πετάει τομάτες που βρήκε πάνω στον πάγκο ενός μανάβικου. Οι νεαροί απάντησαν και το ίδιο επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά. Έτσι το έθιμο δεν άργησε να καθιερωθεί δημιουργώντας μία από τις πιο γνωστές μάχες με φαγητά στον κόσμο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 είχε απαγορευτεί, αλλά ξεκίνησε ξανά το 1957 μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων. Η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Ισπανία και εν συνεχεία σε όλο τον κόσμο. Στις μέρες μας είναι τόσο καλά οργανωμένο, με πολλά μέτρα ασφαλείας, κανόνες αλλά και εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια και τα παιδιά.
Θα τραυματιζόσασταν για ένα κεφάλι τυρί;
Σίγουρα έχετε δει πλάνα του συγκεκριμένου εθίμου στην τηλεόραση, με κάποιους τολμηρούς να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα σε μία απότομη κατηφόρα κυνηγώντας ένα κεφάλι τυρί.
Η πλαγιά αυτή ονομάζεται λόφος του Κούπερ και βρίσκεται στο χωριό Μπρόκγουορθ, στο Γκλοστερσάιρ της Αγγλίας. Οι συμμετέχοντες προσπαθούν να πιάσουν αυτό το κομμάτι τυρί, με την προσπάθεια των περισσοτέρων όμως να καταλήγει σε πολλές τούμπες ή ακόμη και τραυματισμούς.
Οι θεατές της εκδήλωσης είναι χιλιάδες και προέρχονται από όλο τον κόσμο, με τον νικητή να παίρνει ως έπαθλο το τυρί. Έχουν υπάρξει νικητές από το Νεπάλ, την Αμερική και την Αυστραλία, ενώ πολυνίκης του διαγωνισμού είναι ο Άγγλος Κρις Άντερσον.
Φεστιβάλ λάντσιον μητ στην Αμερική
Το τελευταίο φαγητό για το οποίο θα περίμενε κανείς να γίνει φεστιβάλ είναι το χοιρινό σε κονσέρβα. Κι όμως στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών το λάντσιον μητ, και πιο συγκεκριμένα το Spam, είναι εξαιρετικά αγαπητό.
Αποτέλεσμα αυτής της αγάπης είναι το Spam Jam, ένα ετήσιο φεστιβάλ με επίκεντρο το Spam της τοπικής εταιρείας Hormel, το οποίο διεξάγεται στο Όστιν της Μινεσότα και διαρκεί μία εβδομάδα. Αρκετός χρόνος για τις χιλιάδες κόσμου που το επισκέπτονται να δοκιμάσουν όλα τα πιάτα των τοπικών εστιατορίων με κύριο συστατικό το Spam.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη Χονολουλού της Χαβάης, στην περιοχή Γουακίκι. Τουλάχιστον 20.000 επισκέπτες συγκεντρώνονται για να απολαύσουν Spam ατενίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ποντάρετε για να φάτε
Πριν 5 χρόνια στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο εστιατόριο The Diner εφαρμόστηκε μία ιδιαίτερη ιδέα, που συνδύαζε τα τυχερά παιχνίδια με το φαγητό. Για να φάει κανείς έπρεπε να κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια.
Αντί για μάρκες, οι πελάτες πόνταραν τηγανιτές πατάτες σε γνωστά τυχερά παιχνίδια, όπως το μπλακτζάκ, η ρουλέτα και άλλα. Ανάλογα με τις επιδόσεις τους κέρδιζαν και τα αντίστοιχα πιάτα. Έτσι μία καλή στρατηγική μπλακτζάκ μπορεί να τους απέφερε μία ακριβή μπριζόλα ή ακόμη καλύτερα ένα ολοκληρωμένο πλούσιο γεύμα.
Μπορεί να μην επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια, όμως θα μπορούσε άνετα να πάρει τη μορφή φεστιβάλ. Φανταζόμαστε, πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο θα ήθελαν να απολαύσουν τυχερά παιχνίδια και φαγητό ταυτόχρονα!
Γλυπτική σε ραπανάκια
Αν κάποιος ακούσει για σκαλίσματα πάνω σε λαχανικά, το μυαλό του θα πάει κατευθείαν στο Halloween και τις υπέροχες σκαλιστές κολοκύθες. Όμως δεν είναι το μοναδικό έθιμο με λαχανικά στον κόσμο. Στο Μεξικό σκαλίζουν ραπανάκια! Ναι καλά διαβάσατε, ραπανάκια!
Στις 23 Δεκεμβρίου κάθε έτους, στην πόλη Οαχάκα του Μεξικό διεξάγεται η «Νύχτα με τα ραπανάκια», ένα φεστιβάλ όπου διάφοροι καλλιτέχνες δημιουργούν δράκους, μεξικάνικες μπάντες και άλλα έργα τέχνης, πάνω σε ειδικά μεγαλωμένα ραπανάκια με απώτερο σκοπό τη νίκη στους διάφορους διαγωνισμούς που διοργανώνονται.
Το έθιμο ξεκίνησε όταν οι αγρότες της περιοχής άρχισαν να σκαλίζουν ραπανάκια για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των πελατών κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς που στηνόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 23 Δεκεμβρίου.
Και για το τέλος, σε ποιον δεν αρέσουν οι πατάτες;
Στη Μινεσότα όπως είδαμε παραπάνω τρελαίνονται για το Spam, όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό «ταπεινό» φαγητό που αγαπάνε. Οι πατάτες έχουν επίσης μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους. Τόσο ιδιαίτερη που κάθε Αύγουστο διοργανώνουν το φεστιβάλ Potato Days στην πόλη Μπάρνσβιλ.
Μπορεί να πιστεύουμε πως γνωρίζουμε όλους τους συνήθεις τρόπους να χρησιμοποιήσουμε τις πατάτες, όμως πιθανότατα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο των συμμετεχόντων του φεστιβάλ που τρώνε ντόνατς και λουκάνικα πατάτας, ενώ υπάρχουν ακόμα και event όπου οι επισκέπτες μπορούν να παλέψουν μέσα σε πουρέ πατάτας.
Οι διήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αγώνες με αυτοκίνητα αντίκες, μουσική, δραστηριότητες για τα παιδιά και φυσικά πάρα πολύ φαγητό με βάση την πατάτα. Δεν είναι τυχαίο που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται αυτό το φεστιβάλ κάθε χρόνο, αποδεικνύοντας ότι η πατάτα είναι αγαπητή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.