Πόσο αθώα είναι τελικά τα φυτικά λιπαρά; Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Πόσο αθώα είναι τελικά τα φυτικά λιπαρά; Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ομως αυτό δεν προεξοφλεί ότι μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια, Αυτό προκύπρει απο μια νέα έρευνα που εξετάστηκαν στοιχεία από σχεδόν 9.500 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 97 ετών, οι οποίοι είχαν χωρισθεί σε δύο ομάδες.

Οι μισοί από αυτούς ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά από πλήρες γάλα, τυρί και κόκκινο κρέας και οι άλλοι μισοί ακολουθούσαν ένα διαιτολόγιο στο οποίο το κύριο λάδι στο μαγείρεμα και το σερβίρισμα ήταν το καλαμποκέλαιο και το βούτυρο αγελάδος είχε αντικατασταθεί από μαργαρίνη από καλαμποκέλαιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 2.355 εθελοντών που είχαν ακολουθήσει τα διαιτολόγια αυτά για ένα χρόνο ή περισσότερο (οι υπόλοιποι σταμάτησαν νωρίτερα).

Όπως γράφουν στο τρέχον τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ)μέσα σε ένα χρόνο η χοληστερόλη όσων έτρωγαν το καλαμποκέλαιο είχε μειωθεί κατά μέσον όρο 13,8%, αλλά σε όσους έκαναν με συνέπεια τρία κύρια γεύματα την ημέρα είχε μειωθεί κατά 18%.

Παρόλο που η μείωση αυτή είναι σημαντική, δεν υπήρξε αντίστοιχη ελάττωση στον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου, ούτε στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Αντιθέτως, υπήρξαν ενδείξεις ότι η θνησιμότητα από κάθε αιτία ήταν λίγο αυξημένη σε όσους είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στην χοληστερόλη τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από πέντε κλινικές μελέτες με περισσότερους από 10.000 εθελοντές και διαπίστωσαν πως και αυτές είχαν ανάλογα ευρήματα.Το καλαμποκέλαιο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και στο πολυακόρεστο λινολεϊκό οξύ, ένα είδος ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, λένε οι ερευνητές, και απ’ ό,τι φαίνεται μειώνει μεν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την προστασία της καρδιάς.

Η νέα ανάλυση, της οποία ηγήθηκε ο δρ Κρίστοφερ Ράμσντεν από τον Τομέα Διατροφικών Νευροεπιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (NIAAA) των αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH), βασίσθηκε σε στοιχεία από μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν από 45 χρόνια στους ένοικους γηροκομείων και νοσοκομείων ψυχικής υγείας της Μινεσότα έπειτα από ειδική άδεια.

 

empty alt

Τα τυριά της Λήμνου

H Λήμνος, ο σιτοβολόνας της Αθήνας τους κλασικούς χρόνους της Αρχαιότητας, το πεδινότερο νησί του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για τη μεγάλη παράδοση που έχει στην παρασκευή τυριών, που είναι φημισμένα για την ποιότητα παρασκευής και τη...
empty alt

Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσες να ξεφλουδίσεις έτσι ένα βραστό αυγό

Το τσόφλι ενός αυγού που έχει βράσει μέχρι να γίνει σφιχτό αρνείται πεισματικά να αφαιρεθεί και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι στην προσπάθειά σου να το πιάσεις, ζεστό ακόμα από την κατσαρόλα ή το μπρίκι, καις τα δάχτυλά σου.
empty alt

Κουζίνα σαν καινούρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία...
empty alt

7 τρόποι να κάνεις οικονομία στα ψώνια σου

Αν τα ψώνια στο σουπερμάρκετ «στραγγίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να τα μειώσεις αισθητά χωρίς να στερηθείς.
empty alt

Πώς θα τσεκάρεις αν έχει γίνει ένα κέικ;

Ίσως έχεις διαβάσει ότι για να ελέγξεις αν είναι έτοιμο το κέικ σου μπορείς να βυθίσεις μια οδοντογλυφίδα, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι υπερβολικά κοντή για να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού ή της φόρμας.
empty alt

Ποια μπαχαρικά ταιριάζουν περισσότερο στο ψητό κρέας;

Κάποιοι αλατοπιπερώνουν γενναιόδωρα το ψητό κρέας και το πνίγουν στο λεμόνι, ενώ άλλοι επενδύουν σε υλικά άριστης ποιότητας και είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στα καρυκεύματα, ώστε να αφήσουν τη γεύση του κρέατος να αναδειχθεί.
empty alt

Κηπουρική στην κουζίνα – για δυνατό άρωμα και έξτρα γεύση!

Μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα βότανα μπορεί να αναδείξει κάθε σπιτικό γεύμα από καλό σε τέλειο.
empty alt

Vegan λαζάνια

Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά.
Back To Top