Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.

Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρχές άλλων μαρμελάδων μικρών παρτίδων, οι ντομάτες δαμάσκηνου μαγειρεύονται με λίγη ζάχαρη και μπαχαρικά για μια γλυκιά και αλμυρή μαρμελάδα που θα σας αφήσει να αναρωτιέστε γιατί δεν ξεκινήσατε να το κάνετε νωρίτερα.

Η μαρμελάδα ντομάτας δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η παραδοσιακή μαρμελάδα, καθώς οι ντομάτες έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη και απαιτούν λιγότερη ζάχαρη για πάχυνση. Οι περισσότερες συνταγές μαρμελάδας ντομάτας είναι λιτές αλμυρές, με ζεστά μπαχαρικά όπως τζίντζερ και πιπέρι για να κάνουν τη μαρμελάδα πιο δυνατή. Το αποτέλεσμα είναι γλυκό και αλμυρό, με μια παχιά υφή με μεγάλα κομμάτια της ντομάτας στην περιεκτικότητά της.

Αυτή η συνταγή είναι καλύτερη για ντομάτες δαμάσκηνων ή Ρομά.

Η μαρμελάδα ντομάτας είναι μαρμελάδα ψυγείου, που σημαίνει ότι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μετά την παρασκευή. θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες εκεί.

Θα χρειαστείτε δύο βάζα (250 gr) για αποθήκευση (ή δώρο!).

Μαρμελάδα ντομάτας αργής και χαμηλής βράσης

Η μαρμελάδα ντομάτας είναι εύκολη. Μόλις κόψετε τις ντομάτες, όλα πηγαίνουν σε μια κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα και βράζουν μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη υφή. Ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό συστατικό, καθώς η μαρμελάδα απαιτεί σχεδόν δύο ώρες αργού και χαμηλού μαγειρέματος για να μετατραπεί από μια γλυκιά σάλτσα ντομάτας σε μαρμελάδα. Φροντίστε να ανακατεύετε περιστασιακά τη μαρμελάδα. Η χρήση δοχείου με βαρύ πυθμένα θα αποτρέψει την καύση της μαρμελάδας.

Θα ξέρετε ότι η μαρμελάδα έχει τελειώσει το μαγείρεμα όταν μπορείτε να μετακινήσετε το κουτάλι ανάμειξης μέσω του δοχείου και η μαρμελάδα δεν επιστρέφει στη μέση του δοχείου.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μαρμελάδα ντομάτας

Χρησιμοποιήστε μαρμελάδα ντομάτας οπουδήποτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα ή πατέ – ως επικάλυψη για τοστ ή μπισκότα ή ως συνοδευτικό για μαλακά τυριά. Πρόσφατα πρόσθεσα μερικές κουταλιές της σούπας σε μια μαρινάδα για ψητό που προοριζόταν για τη σχάρα και στη συνέχεια ως σάλτσα για το σερβίρισμα. Το δείπνο που προέκυψε ήταν τόσο αβίαστα θεϊκό που πρόσθεσα ντομάτες στη λίστα των αγορών μου, ώστε να μπορώ να φτιάξω μια ακόμα παρτίδα αμέσως πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

marmeladaa

Πώς να φτιάξετε μαρμελάδα ντομάτας

Κάνει 1 3/4 φλιτζάνια

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

10 λεπτά

ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

2 ώρες 15 λεπτά έως 2 ώρες 30 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κιλά ντομάτα δαμάσκηνου ή Ρομά, πυρήνα και κομμένα σε μικρά κομμάτια

1/2 φλιτζάνι σκούρο καφέ ζάχαρη

2 κουταλιές ξύδι μήλου μηλίτη

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Συνδυάστε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα. Τοποθετήστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το ξύδι, το τζίντζερ, το αλάτι, το κύμινο, την πάπρικα και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού σε ολλανδικό φούρνο 3 έως 4 κουταλιών Βράζουμε σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά με λαστιχένια σπάτουλα ή ξύλινο κουτάλι.

Σιγοβράστε τη μαρμελάδα μέχρι να πυκνωθεί, περίπου 2 ώρες. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια και βράστε απαλά, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου γίνει παχύρρευστη, περίπου 2 ώρες.

Αφήστε να κρυώσει η μαρμελάδα ντομάτας. Χωρίστε την μαρμελάδα ανάμεσα σε 2 βάζα κονσερβοποίησης (250 γρμ.). Κρυώστε, μετά σφραγίστε και ψύξτε για έως και 2 εβδομάδες.

Αποθήκευση: Φυλάσσετε στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.

empty alt

Ο καφές ασπίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Αυτά είναι τα υγιεινά διατροφικά μυστικά των σταρ

Το φαγητό πολλοί αγάπησαν, το υγιεινό διαιτολόγιο ελάχιστοι! Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκουν και αρκετοί σελέμπριτι – οι θυσίες στο χώρο τους είναι μνημειώδεις-, οι οποίοι με τη βοήθεια ειδικών διατροφολόγων ή personal trainers και μαγείρων, ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
empty alt

Κανέλα Κεϋλάνης Vs κανέλα κασσία: Ποια είναι η διαφορά τους;

Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας; Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης.
empty alt

Γιατί (και πώς) να βάλεις στη διατροφή σου τους χουρμάδες

Οι χουρμάδες, οι βασιλιάδες των φρούτων της Μέσης Ανατολής, αξίζει να μπουν και στο δικό σου μενού, για πολλούς και καλούς λόγους.
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τα «καπάκια» από τις φράουλες

Όταν καθαρίζεις τις φράουλες, αφού φυσικά προηγουμένως τις πλύνεις πολύ-πολύ καλά, κόβεις το πάνω μέρος τους, μαζί με τα φύλλα, και το πετάς κατευθείαν στα σκουπίδια, σωστά; Κι όμως, υπάρχει ένας –τουλάχιστον– τρόπος για να το αξιοποιήσεις: να το χρησιμοποιήσεις για να αρωματίσεις το νερό σου.
empty alt

Το γεμιστό κοτόπουλο… αλλιώς!

Το κοτόπουλο είναι ένα υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους και όλες οι διεθνείς κουζίνες διαθέτουν εξαιρετικές συνταγές για αμέτρητες εκδοχές του.
Back To Top