Το κρασί που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του έχει και τη δική του ξεχωριστή μέρα είναι το Beaujolais Nouveau! Αυτός ο τρύγος με το κόκκινο σταφύλι και το κόκκινο χρώμα που σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου – δεν είναι σαφώς για τους λάτρεις του κρασιού. Αυτό το φρέσκο και φρουτώδες κόκκινο κρασί είναι το αποτέλεσμα μιας γρήγορης διαδικασίας ζύμωσης που καταλήγει σε ένα νόστιμο, καθαρό κρασί που απολαμβάνουν οι ουρανίσκοι σε όλο τον κόσμο.
Τα σταφύλια Gamay που πηγαίνουν στο Beaujolais Nouveau επιλέγονται με το χέρι στην επαρχία Beaujolais της Γαλλίας. Το κρασί προήλθε πραγματικά πριν από έναν αιώνα ως ένα φτηνό και ανάλαφρο ποτό που παρήγαγαν οι ντόπιοι για να γιορτάσουν το τέλος της περιόδου συγκομιδής.
Ίσως ο πιο γνωστός παραγωγός του Beaujolais Nouveau είναι ο Georges Duboeuf, ο οποίος θεωρείται ως μία από τις ιδιοφυΐες μάρκετινγκ σε σχέση με το κρασί. Η πώληση αυτού του φρέσκου κόκκινου κρασιού θεωρήθηκε από ορισμένους αμπελουργούς ως μέσο για την εκκαθάριση μεγάλων ποσοτήτων κρασιού με αξιοπρεπή κέρδη, κάτι που θα δημιουργούσε μια πολύ απαραίτητη ταμειακή ροή λίγο μετά τη συγκομιδή.
Η ιδέα ενός διαγωνισμού για το λογότυπο ή της ετικέτας αυτού του κρασιού στο Παρίσι για τα πρώτα μπουκάλια προσέλκυσε μεγάλη προσοχή στα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, ο αγώνας έγινε εθνικό γεγονός. Οι αγώνες εξαπλώθηκαν σε γειτονικές χώρες στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1980, ακολουθούμενες από τη Βόρεια Αμερική και τη δεκαετία του 1990 στην Ασία.
Το παραδοσιακό σύνθημα που χρησιμοποιείται σε διαφημιστικές καμπάνιες και υλικό μάρκετινγκ – Le Beaujolais Nouveau est arrivé (το οποίο μεταφράζεται σε The new Beaujolais haw arrived) άλλαξε το 2005 σε It’s Beaujolais Nouveau time.
Ιστορία της ημέρας Beaujolais Nouveau
Το Beaujolais nouveau είναι μια ειδική ποικιλία κρασιού που παράγεται από τα νόστιμα σταφύλια Gamay που μοιάζουν με κοσμήματα που καλλιεργούνται στην περιοχή Beaujolais της Γαλλίας.
Αυτή είναι η δημοτικότητα αυτού του vintage κρασιού, ότι υπάρχει ένας διαγωνισμός για την πώληση των πρώτων μπουκαλιών προς πώληση και κυκλοφορούν πάντα την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.
Μέρος αυτού που κάνει αυτό το κρασί ασυνήθιστο είναι ότι σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς για το κρασί που μπορεί να βρεθεί στη Γαλλία, είναι σε θέση να πωληθεί την ίδια χρονιά που συγκομίστηκε. Τέτοια κρασιά ονομάζονται vin de primeur και τείνουν προς σταφύλια όπως το Gamay, ικανά για βραχεία ζύμωση, ενώ δίνουν μια πλούσια φρουτώδη γεύση που γλυκαίνεται από την υπολειμματική ζάχαρη.
Πώς να γιορτάσεις την ημέρα Beaujolais Nouveau
Τώρα αυτή είναι η απλούστερη γιορτή φυσικά! Απλά βγαίνετε και παίρνετε στον εαυτό σας ένα μπουκάλι της νεότερης σειράς Beaujolais Nouveau και μοιραστείτε το με φίλους! Το πάρτι δεν χρειάζεται να τελειώσει εκεί, ωστόσο, τα κρασιά vin de primeur είναι κοινά όλο το χρόνο.
Από το Rose Bordeaux έως το Bourgogne Grand Ordinaire, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από αυτά τα υπέροχα κρασιά εκεί έξω για τους εκκολαπτόμενους οινόφιλους και σομελιέ.
Όλοι γνωρίζουν ότι το κρασί συνδυάζεται πολύ καλά με τυρί, οπότε μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα καλή στιγμή για να επεκτείνετε τις προτιμήσεις σας τόσο στο κρασί όσο και στο τυρί. Η ημέρα Beaujolais Nouveau μπορεί να είναι η ευκαιρία σας να ανοίξετε την παλέτα σας σε έναν εντελώς νέο κόσμο κρασιών και γεύσεων. Cheers!
Φεστιβάλ
Περίπου 120 φεστιβάλ που σχετίζονται με το Beaujolais Nouveau που πραγματοποιούνται στην περιοχή Beaujolais.
Το πιο διάσημο –Les Sarmentelles– πραγματοποιείται στην πόλη Beaujeu, την πρωτεύουσα της περιοχής Beaujolais. Ξεκινώντας νωρίς το βράδυ την ημέρα πριν από το Beaujolais Nouveau, το πενταήμερο φεστιβάλ περιλαμβάνει γευσιγνωσία κρασιού, ζωντανή μουσική και χορό. Το απόγευμα της ημέρας Beaujolais Nouveau, μια θερμαινόμενη σκηνή προσφέρει κρασί και μια σειρά από τοπικά φαγητά για τους επισκέπτες να δοκιμάσουν. Υπάρχει επίσης ένας διαγωνισμός γευσιγνωσίας που περιλαμβάνει και τα δώδεκα είδη Beaujolais, στον οποίο ο νικητής κερδίζει το βάρος του στα Beaujolais-Villages. Το βράδυ, μια παρέλαση με φαναράκια τιμά τους αγρότες που έκαναν το κρασί. Τα πυροτεχνήματα στα μεσάνυχτα σηματοδοτούν την απελευθέρωση του νέου κρασιού, το οποίο στη συνέχεια πίνεται μέχρι την αυγή.
Η περιοχή Beaujolais είναι γνωστή για το υπέροχο φαγητό της. Το φημισμένο εστιατόριο Paul Bocuse απέχει λίγα μόλις λεπτά από την καρδιά του Beaujolais, όπως και το Georges Blanc’s. Αυτά τα υπέροχα εστιατόρια έχουν πολλά Beaujolais Nouveau στις λίστες κρασιών τους. Το κρασί ταιριάζει είτε με υψηλή κουζίνα είτε με πίτσα την Παρασκευή το βράδυ.