Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Η έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 170.000 εθελοντές σε τριάντα χρόνια κατέδειξε ότι πέντε ή περισσότερα γιαούρτια την εβδομάδα συνεισφέρουν στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στην υπέρταση.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ηλικία άνω των 25 ετών και οι άνδρες άνω των 40 ετών. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, λιγότυεροι από τους μισούς από τους εθελοντές, οι 74.609, είχαν αναπτύξει υπέρταση.

Όπως είπαν οι ερευνητές στην επιστημονική συνάντηση «EPI/Lifestyle 2016» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA), αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, όσες κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε γιαούρτια την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν ένα ή λιγότερο γιαούρτι το μήνα.

Επιπλέον, όταν η κατανάλωση γιαουρτιού συνδυαζόταν με υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, είχαν κατά 31% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης.

«Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν εξασφαλίζει καλή υγεία, αλλά έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο – και το γιαούρτι σαφέστατα είναι ένα από αυτά», τόνισε ο Τζάστιν Μπουέντια, υποψήφιος διδάκτωρ Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Το «μυστικό» για την ευεργετική λειτουργία του γιαουρτιού βρίσκεται στα τριπεπτίδια καζεΐνης που αυτό περιέχει. Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές επηρεάζουν ευνοϊκά ένα σύστημα που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και λέγεται σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης (ή αγγειοτενσίνης).

Η άλλη εξήγηση είναι ότι, σε σύγκριση με το τυρί και το γάλα, το γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο και κάλιο – δύο ιχνοστοιχεία που σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

 

empty alt

Μύθοι και αλήθειες και τις δίαιτες

Εχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Ενας λόγος είναι γιατί δεν το τηρούμε ευλαβικά.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις σωστά το σκόρδο

Υπάρχουν δύο σωστοί τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο στην κουζίνα μας: κοπανημένο στο γουδοχέρι και/ή τσιγαρισμένο. Αυτό τονίζει η Samin Nosrat, συντάκτρια των New York Times με σπουδές μαγειρικής.
empty alt

Γιατί τυρί και κρασί πάνε συχνά μαζί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

Τι είναι η ζελατίνη (και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις);

Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.
empty alt

Ψητές μπουκιές αβοκάντο τυλιγμένες σε φέτες μπέικον

Ναι είναι αλήθεια! Δεν μπορείς να αντισταθείς σε τίποτα που είναι τυλιγμένο σε μπέικον. Κι ακόμα περισσότερο δεν μπορείς να πεις όχι στην πράσινη απόλαυση που ακούει στο όνομα «αβοκάντο».
empty alt

Ψητές γλυκοπατάτες με βότανα και σκόρδο

Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο.
empty alt

Ρεβεγιόν στη Νέα Υόρκη μέσω Γαλλίας και το French 75

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.
empty alt

Λεμονάτη μακαρονάδα με κοτόπουλο και σπανάκι

Γνωρίστε τον νέο σας αγαπημένο συνδυασμό ζυμαρικών. Με πικάντικα εσπεριδοειδή και άφθονο βούτυρο, αυτό το πιάτο θα γίνει γρήγορα ένα από τα πιάτα της εβδομάδας.
Back To Top