Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Telegraph έκανε πρόσφατα ένα αφιέρωμα σε τροφές που έχουν διαφορετική καταγωγή από ό,τι νομίζουμε, καταρρίπτοντας δημοφιλείς μύθους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.
Χάγκις: Η σκοτσέζικη σπεσιαλιτέ, κάτι σαν μαγειρίτσα, που προτείνεται από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς στους επισκέπτες των Χάιλαντς, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς της γαστρονομίας βασίζεται σε συνταγή που έφεραν οι Ρωμαίοι στην Αγγλία, για να ταΐζουν τα στρατεύματά τους.
Κρουασάν: Μπορεί η λέξη να είναι απόλυτα γαλλική, αλλά η καταγωγή είναι βιενέζικη, όπως γράφει η Telegraph.
Κοτόπουλο τίκα μασάλα: Απαραίτητη προσθήκη στο μενού κάθε ινδικού εστιατορίου, σύμφωνα με ένα Βρετανό σεφ επινοήθηκε στη Βρετανία στη δεκαετία του ’70. Είναι αντικειμενικός;
Πίτσα: Να και μια ιστορία που θα κάνει τους συμπατριώτες μας να φουσκώσουν από περηφάνεια. Όπως υποστηρίζει η Telegraph, το αγαπημένο ντελίβερι δεν προέρχεται από την Ιταλία αλλά από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι είχαν πρώτοι την ιδέα να απλώσουν ελαιόλαδο, βότανα και τυρί σε επίπεδη ζύμη, αν και αυτή η πρώιμη εκδοχή της πίτσας δεν περιείχε ντομάτα.
Τσάι: Μπορεί να αποτελεί αγαπημένο κέρασμα των Βρετανών, αλλά προέρχεται από την Κίνα και μέχρι σήμερα καλλιεργείται ως επί το πλείστον στην Ασία.
Τούρτα Black Forest: Το όνομά της σημαίνει «Μέλανας Δρυμός», ένα δάσος στη Γερμανία, αλλά οι ρίζες της εντοπίζονται περίπου 300 χιλιόμετρα πιο βόρεια. Το μόνο κοινό σημείο της με το ομώνυμο δάσος; Ότι ο εμπνευστής της χρησιμοποίησε ένα λικέρ από την περιοχή του Μέλανος Δρυμού.
Ξινολάχανο: Αλλιώς σάγιερκραουτ, αποτελεί εμβληματικό συνοδευτικό της γερμανικής μπιραρίας. Στην πραγματικότητα όμως προέρχεται από την Κίνα. Λέγεται μάλιστα ότι χάρη σε αυτό ο ονομαστός Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ προστατεύτηκε, μαζί με το πλήρωμά του, από το σκορβούτο.
Σπαγγέτι με σάλτσα μπολονέζ: Δεν επινοήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας, αλλά από Ιταλούς μετανάστες στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία. Η σάλτσα μπολονέζ στο αυθεντικό ιταλικό πιάτο συνοδεύει πλατιά μακαρόνια όπως οι ταλιατέλες και όχι σπαγγέτι. Μάθε περισσότερα για την ιστορία της μπολονέζ και άλλων ιταλικών μακαρονάδων εδώ.
Κέτσαπ: Ποιος αμφισβητεί την αμερικανική προέλευση αυτής της σάλτσας, που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με τα φαστφουντάδικα; Κι όμως βασίζεται σε μια κινεζική συνταγή και η αρχική ονομασία της ήταν kicap!