Αν σας αρέσει το τηγανητό ρύζι με ντομάτα, προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και πασπαλίστε το με τυρί και όλα τα αγαπημένα σας υλικά για πίτσα. Βάλτε ολόκληρο το τηγάνι ή μια στρογγυλή φόρμα στον φούρνο για 10 λεπτά έως ότου το τυρί είναι ωραίο και λιωμένο και έχετε λίγη rice-pizza στα χέρια σας.
Σκεφτείτε το ως πίτσα με διαφορετικό βασικό υδατάνθρακα – με διαφορετική δηλαδή βάση: ρύζι αντί για ψωμί/ζύμη. Είναι ακόμα νόστιμο, και δεν χρειάζεται να περιμένετε να αφήσετε να περιμένετε για να αυξηθεί αυτή η ζύμη. Προσαρμόστε την παρακάτω εκδοχή με όποιον τρόπο θέλετε, χρησιμοποιώντας όποιο είδος ρυζιού θέλετε (το κολλώδες καστανό ρύζι είναι το προσωπικό μου αγαπημένο εδώ, αλλά οποιαδήποτε ποικιλία θα κάνει) και ό,τι τυρί και επιπλέον υλικά θέλετε.
ΥΛΙΚΑ:
4 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
0 ΩΡΕΣ 20 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:
0 ΩΡΕΣ 50 ΛΕΠΤΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΡΥΖΙ:
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο
5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα
3/4 κουτ. σκόνη κρεμμυδιού (ή τριμμένο κρεμμύδι)
1/2 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουτ. αλάτι
1/2 κουτ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού (προαιρετικά)
3/4 κουτ. καρυκεύματα (ρίγανη/θυμάρι/δυόσμος/βασιλικός)
2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός
1/8 κουτ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
3 φλ. μαγειρεμένο ρύζι
1/2 γ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
250 γρ. τριμμένη ντομάτα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1/4 κουτ. χοντρό αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1 κουτ. αλάτι
1/4 κουτ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
1 φλ. τεμαχισμένη μοτσαρέλα
1/4 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
1/2 φλ. πεπερόνι
Φρέσκα φύλλα βασιλικού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάξτε το ρύζι: Σε ένα τηγάνι κατάλληλο για φούρνο (ή σε οποιοδήποτε τηγάνι αρκεί μετά να βάλετε το ρύζι σε φόρμα φούρνου για να ψήσετε την πίτσα) σε μέτρια φωτιά, θερμάνετε 1 κουταλιά λάδι. Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πιπέρι, το αλάτι, τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού και το μείγμα με τα καρυκεύματα και μαγειρέψτε μέχρι το σκόρδο να γίνει χρυσό, 2 λεπτά. Προσθέστε τοματοπολτό και μαγειρέψτε μέχρι να καραμελωθεί ελαφρώς, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο 1 κουταλιά της σούπας λάδι, και το ρύζι και μαγειρέψτε μέχρι το ρύζι να αρχίσει να γίνεται ελαφρώς τραγανό, περίπου 8 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό και στη συνέχεια ανακατέψτε σε ½ φλιτζάνι παρμεζάνα και σουσάμι μέχρι να συνδυαστούν καλά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°. Φτιάξτε τη σάλτσα: Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε όλα τα συστατικά της σάλτσας μέχρι να συνδυαστούν καλά.
Συναρμολογήστε την «πίτσα»: Απλώστε μισό φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας πάνω από τηγανητό ρύζι σε ένα ομοιόμορφο στρώμα, στη συνέχεια πασπαλίστε ομοιόμορφα τη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα και ολοκληρώστε με πεπερόνι.
Μεταφέρετε το τηγάνι (ή τη φόρμα αναλόγως) στο φούρνο και ψήστε έως ότου το τυρί λιώσει και οι άκρες είναι χρυσές, περίπου 10 λεπτά.
Γαρνίρετε με βασιλικό πριν το σερβίρετε.