Το χούμους φτιάχνεται πολύ εύκολα και μάθαμε ότι παγώνει πολύ καλά. Κρατάμε μερικά στην κατάψυξη σε περίπτωση που έχουμε ξαφνική όρεξη για φαλάφελ με χούμους ή έχουμε ένα δείπνο για το οποίο χρειαζόμαστε ορεκτικά. Οπότε βάλτε σε λειτουργία τον επεξεργαστή τροφίμων σας και δώστε μια ή ΟΛΕΣ από αυτές τις γεύσεις! Αγαπάμε και τα τρία, αλλά το πρώτο φαίνεται πάντα να εξαφανίζεται πολύ πιο γρήγορα.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ & ΚΥΜΙΝΟ
2400 ml. κονσέρβες βιολογικά μαγειρεμένα ρεβίθια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1/3 φλιτζάνι | 80 ml. ταχίνι
1/4 φλιτζάνι | 60 ml. χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουταλάκι αλεσμένο κύμινο
1/4 φλιτζάνι | 60 ml. χλιαρό νερό
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΒΟΤΑΝΑ
2400 ml. κονσέρβα βιολογικά μαγειρεμένα ρεβίθια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1/3 φλιτζάνι | 80 ml. ταχίνι
1/4 φλιτζάνι | 60 ml. χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
κλωναράκια μαϊντανού και κόλιαντρο, 1 μεγάλη χούφτα το καθένα (περίπου 20 γραμμάρια συνολικά)
15 κλωνάρια σχοινόπρασο (περίπου 5 γραμμάρια)
1/4 φλιτζάνι | 60 ml. χλιαρό νερό
ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ & ΠΑΠΡΙΚΑ
2400 ml. κονσέρβες βιολογικά μαγειρεμένα ρεβίθια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
2 σκελίδες σκόρδο, αφαιρέθηκε το κεντρικό μικρόβιο
1/3 φλιτζάνι | 80 ml. ταχίνι
1/4 φλιτζάνι | 60 ml. χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
3 ολόκληρες λιαστές ντομάτες, μουλιασμένες σε χλιαρό νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
μια πρέζα πιπέρι καγιέν
1/4 φλιτζάνι | 60 ml. χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ξεκινήστε μαζεύοντας, προετοιμάζοντας και μετρώντας όλα τα συστατικά. Αυτό θα βελτιώσει τη δυναμική σας στην κουζίνα.
Ρίξτε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή/μπλέντερ σας (εκτός από το χλιαρό νερό) και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν μια πηχτή αλλά λεία πάστα. Ίσως χρειαστεί να σταματήσετε μερικές φορές για να ξύσετε τις πλευρές του δοχείου.
Με το μοτέρ σε λειτουργία, τροφοδοτήστε αργά το χλιαρό νερό στον επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα.
Ανάλογα τη συνταγή προσθέστε στο χούμους λεμόνι & κύμινο με λίγο ξύσμα λεμονιού και μια πρέζα αλεσμένο κύμινο. Στο χούμους πράσινου βοτάνου με μερικά ψιλοκομμένα κλωνάρια μαϊντανό, κόλιαντρο και σχοινόπρασο. Και στο χούμους λιαστή ντομάτα & πάπρικα με μια πασπαλισμένη πάπρικα και μια πρέζα νιφάδες τσίλι.