Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
Η νέα μελέτη που το υποστηρίζει αυτό, αποτελεί συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 17 προγενέστερων, στις οποίες ερευνητικές ομάδες πρωτίστως σε Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν παρακολουθήσει επί δεκαετίες την πορεία της υγείας 982.411 ανδρών και γυναικών.
Περίπου 67.000 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους στην πορεία των μελετών.
Όπως αναφέρεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρκίνου της Σαγκάης, χώρισαν όλους αυτούς τους εθελοντές σε πέντε ομάδες, βάσει της κατανάλωσης φυτικών ινών, και συνέκριναν τις θνησιμότητες ανάμεσα στις ομάδες.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν τις περισσότερες ίνες είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε παθολογικό αίτιο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες.
Οκτώ από τις μελέτες που αναλύθηκαν, εξάλλου, είχαν δείξει ότι με κάθε αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια, μειώνεται κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία.
Δέκα γραμμάρια φυτικών ινών περιέχουν δύο μερίδες ανεπεξέργαστων τροφίμων (όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως) και δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τους ερευνητές.