Στην κανέλα βρίσκεται το μυστικό της γερής μνήμης. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων και που υπόσχεται να να βοηθήσει τους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαθήματά τους να βελτιώσουν τις σχολικές.
Σε πειράματα που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η συστηματική κατανάλωση του μπαχαρικού αναμόρφωσε ομάδα ποντικιών και από εκεί που είχαν φτωχή μαθησιακή ικανότητα τα μετέτρεψε σε… δεξιοτέχνες της μάθησης.
Αν η ανακάλυψη αυτή αποδειχθεί πως μπορεί να λειτουργήσει και στους ανθρώπους, «θα αποτελέσει μία από τις ασφαλέστερες και πιο εύκολες προσεγγίσεις για τη μετατροπή των κακών μαθητών σε καλούς» υποστήριξε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Καλιπάντα Πάχαν, καθηγητής Νευρολογικών Επιστημών, Βιοχημείας & Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush, στο Σικάγο.
Στην «Επιθεώρηση Νευροανοσολογικής Φαρμακολογίας» (JNP) ο δρ Πάχαν και οι συνεργάτες του εγηγούν ότι μερικοί άνθρωποι από την φύση τους μαθαίνουν εύκολα, άλλοι γίνονται καλοί μαθητές προσπαθώντας και μερικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμα κι όταν καταβάλλουν προσπάθεια.
«Για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη μνήμη και τις μαθησιακές δεξιότητες αυτών των ατόμων, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που διέπουν την ισχνή μάθηση», τόνισε ο δρ Πάχαν.
Κινητήριος μοχλός μεταξύ αυτών των μηχανισμών κατέχει ο ιππόκαμπος, μία μικρή δομή του εγκεφάλου η οποία παράγει, οργανώνει και αποθηκεύει τις αναμνήσεις,
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιππόκαμπος όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη μάθηση διαθέτει λιγότερη πρωτεΐνη CREB, η οποία δρα καταλητικά στη μνήμη και στη μάθηση και περισσότερη πρωτεΐνη GABRA5, η οποία παίζει ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες στην πρόσφατη μελέτη άρχισαν να προσθέτουν συχνά στο φαγητό των ποντικιών κανέλα, την οποία ο οργανισμός τους μεταβόλισε σε βενζοϊκό νάτριο, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική θεραπεία για εγκεφαλικές βλάβες.
Διαπίστωσαν έτσι ότι τα επίπεδα της CREB αυξήθηκαν, μειώθηκανν εκείνα της GABRA5 και βελτιώθηκε η πλαστικότητα (η ικανότητα αλλαγής) των νευρικών κυττάρων του ιπποκάμπου των ζώων. Οπως τόνισε ο δρ Πάχαν «κατορθώσαμε με τη βοήθεια της κανέλας να αντιστρέψουμε τις βιοχημικές, κυτταρικές και ανατομικές αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο όσων έχουν φτωχή μαθησιακή ικανότητα».
Οι μαθησιακές δεξιότητες των ζώων ελέγχθηκαν σε έναν λαβύρινθο που ονομάζεται Barnes, έχει 20 οπές και χρησιμοποιείται ευρέως για την αξιολόγηση της χωροταξικής μάθησης και της μνήμης.
Οι ερευνητές έπειτα από δύο ημέρες εκπαίδευσης, έλεγξαν κατά πόσον μπορούσαν τα ζώα να εντοπίσουν μία συγκεκριμένη οπή, ενώ επανέλαβαν τον έλεγχο έπειτα από ένα μήνα διατροφής εμπλουτισμένης με κανέλα.
Κατέληξαν ότι σε ένα μήνα τα ποντίκια που ήταν σχεδόν ανεπίδεκτα μαθήσεως, είχαν γίνει εξίσου καλά στον εντοπισμό της οπής με εκείνα που είχαν την καλύτερη μαθησιακή ικανότητα απ’ όλα.
Η ίδια επιστημονική ομάδα είχε ανακαλύψει ότι η κανέλα έχει την δυνατότητα να αντιστρέφει και τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών που συνδέονται με τη νόσο Πάρκινσον.